Carnaval Nijmegen

Beeld: ANP

Half februari kun je je verkleedpak weer tevoorschijn halen, want dan is het carnaval! Hoewel Nijmegen geen ’traditionele’ carnavalsstad is, is het ook hier feest. Hieronder lees je wat er te doen is.

Wat is de datum van carnaval 2023?

Allereerst: wanneer is het eigenlijk carnaval? In 2023 wordt dit feest gevierd van zaterdag 18 februari tot en met dinsdag 21 februari. Veel steden starten al op vrijdag en sommigen zelfs op donderdag met carnavalfeesten.

Carnaval 2023 in Nijmegen

Wat is er dit jaar te doen in Nijmegen? Op zaterdag 18 februari is er bijvoorbeeld een carnavalsoptocht in Brakkenstein en kun je hossen bij Groot Carnaval in de Waagh. In het centrum kun je maandag 20 februari een een echt ‘Nimweegse’ kroegentocht doen. Maar er is nog veel meer te doen in Knotsenburg. De volledige carnavalsagenda vind je hier.

Wat is carnaval en waarom vieren we het? Carnaval is van oorsprong een katholiek feest, waarbij men voordat de vastenperiode begint nog even goed feest viert en geniet. Officieel duurt carnaval van zaterdag tot en met dinsdag. Op aswoensdag gaat de vastenperiode in, deze duurt veertig dagen en loopt tot aan Pasen. Het vasten is voor veel mensen jaarlijkse traditie meer, het feesten wel!

Carnaval is uitgegroeid tot een groot feest met allerlei eigen tradities. In Nederland wordt het vooral ‘beneden de rivieren’ gevierd en zijn de feestjes en tradities in de noordelijke steden veel kleiner. Dat komt omdat de steden in het zuiden vroeger katholiek waren, terwijl het noorden vooral protestants was.

Interesse in deze activiteit?

Bekijk aanbod

Agendapunten

Agendapunten in Nijmegen

Bekijk meer agendapunten
Ga naar “Carnaval Nijmegen”

Carnaval Nijmegen

  • Van 18 feb t/m 21 feb