Resie zet zich in voor gelijke rechten voor vrouwen en meisjes: ‘Geweld blijft vaak achter de voordeur’
Een aantal weken geleden kleurde DE KOM geheel oranje. Niet vanwege de feestdagen, maar om aandacht te vragen voor een…
Samen met je buren je eigen groente, fruit en kruiden verbouwen: dat is het idee achter de openbaar toegankelijke tuin voor en door de bewoners van de Dotterbloemstraat en Ereprijs. Maar het is niet alleen een manier om groene vingers te kweken, het tuintje blijkt ook een plek waar jong en oud samenkomen.
Al jaren lag er een verwilderd stukje gemeentegrond tussen de huizen aan de Dotterbloemstraat. Het was een plek zonder bestemming dat over was gebleven na het plaatsen van de nieuwe geluidswal. “De eerder geplante begroeiing was al overleden door de droogte, en mensen gingen het stuk grond gebruiken als hondenuitlaatplaats. Dat gaf overlast voor de omringende bewoners; zeker op warme zomerdagen.” Dat moet beter kunnen, dacht Edwin Elbertse (34), voorzitter van de Buurtvereniging EreBloem.
Lees verder onder de foto >
“Op Burendag in 2020 bedachten we om samen met de buurt iets leuk te maken, om het stukje grond dat ons irriteerde te vervangen. Het was de wens om van het verwilderde plekje een gezamenlijke buurttuin te maken, waar jong en oud samenwerken aan een mooie pluktuin met (eetbare) planten en bomen.” Nog geen jaar later stond Pluktuin Erebloem. “De hele buurt ging aan de slag, en de tuin groeide razendsnel van groenstrook naar pluktuin. Iedereen was verrast dat het zó snel ging. En de bouw – met kranen en grote vrachtwagens vol grond – zorgde voor flink wat positieve reuring in de normaal zo rustige, doodlopende straat.”
In de pluktuin vind je momenteel van alles om te plukken en proeven. “Er zijn fruitbomen, bessenstruiken, groenten, kruiden, en (moest)tuintjes waar kinderen zelf iets kunnen planten en zaaien. Vooral de aardbeien zijn populair bij de kinderen. Die worden geplukt door de kinderen als ze uit school komen.” Er is inmiddels ook een stukje educatie bijgekomen. “We hebben een buitenbalie met Doekaarten, waarmee kinderen spelenderwijs leren over hoe voedsel groeit en verbouwd wordt. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze zelf kruidenboter maken.”
Lees verder onder de foto >
Maar de tuin is veel meer dan een plek om met buurtgenoten groenten te verbouwen. “Mensen die normaal weinig contact hebben, komen bij elkaar en raken ineens met elkaar in gesprek.” En iedereen heeft een eigen verhaal. “Je vindt er oudere mensen waarvan de partner is overleden en die nu in gesprek raken met buren. Of iemand die alleen leeft en bijna met pensioen gaat, maar nu meehelpt met het beheer van de tuin.”
“Een van de jongens uit de buurt loopt altijd direct uit school naar het tuintje; je kunt hem daar altijd vinden. Hij houdt van tuinieren en krijgt hier de mogelijkheid om dat te doen. Hij wil later graag hovenier worden. En als er één kind te vinden is, komen er ook al snel vriendjes. Het is dus echt voor jong én oud. Je onderneemt iets met elkaar in de natuur en veel mensen haken aan. Iedereen doet dat op zijn eigen manier: er zijn mensen die een kopje koffie komen drinken bij de tuin, terwijl anderen met een schep in de hand staan. Dat is wat de tuin doet: verbinden.”
Lees verder onder de foto >
Vorig jaar was de tuin genomineerd als Kern met Pit-project. Omdat het project binnen een jaar met succes is afgerond, kan er dit jaar een extra prijs gewonnen worden. “Met dit geld kunnen we de tuin helemaal afmaken. We willen extra gereedschap aanschaffen om te gebruiken in de tuin, de geluidswal verstevigen – zodat de aarde niet meer naar beneden op het pad stroomt – en een extra insectenhotel plaatsen.”
Help jij de buurtbewoners van Pluktuin Erebloem om een duurzaam en mooi Nieuwegein neer te zetten? Breng dan je stem uit via kernmetpit.nl.
In onze gids
Populaire rubrieken