Van drugsverslaafde naar heilsoldaat in opleiding: ‘Ik had nog nooit een kerk van binnen gezien’

Hans Stelte voor het Leger de Heils
Hans Stelte voor het Leger de Heils in Nieuwegein. Eigen foto

Als tiener zwierf Hans Stelte (49) over straat en raakte aan de drank en drugs. Langzaam gleed hij steeds verder af. Tot hij tijdens het zappen op een film stuitte die zijn ogen opende en zijn weg naar herstel betekende: “Ik dacht: je rookt jezelf dood of je stopt.”

“Toen ik heel jong was, werd mijn vader ziek. Ik vluchtte de straat op om mijn verdriet te verwerken. Daar kwam ik in aanraking met criminelen. Als je groot bent geworden op de straat, raak je vanzelf aan de drugs. En dan sta je ineens in de keuken speed te maken. Ik deed alles: blowen, drinken, snuiven. ‘Completa’ noemen ze dat. Dit was van mijn dertiende tot mijn vijfendertigste. Toen ben ik aan de crack gegaan en ging het echt fout.”

Verborgen verslaving

“In het begin van mijn verslaving werkte ik gewoon. Als ik ’s avonds terugkwam uit het werk, ging ik weer aan de drank. Op een gegeven moment gaat dat natuurlijk niet meer. Toen ik begon te roken, kon ik het niet meer verborgen houden. Ik kwam niet opdagen op werk of trok hele nachten door. Ik had sowieso geen zin meer om te werken. Ik heb heel vaak gedacht dat het te ver ging. Dan was ik depressief, zag ik het niet meer zitten. Je hele omgeving merkt het op. Ze zien je afglijden. Ze proberen te helpen, maar als je jezelf terugtrekt, lukt dat niet. Je raakt stukje voor stukje alles kwijt.”

“Ik heb 15 jaar therapie gevolgd en van alles geprobeerd. Maar als het geestelijk niet goed zit, dan blijf je in cirkels draaien. Dan gaat het een paar maanden goed, dan weer slecht. Ik ben gelukkig nooit echt dakloos geraakt, maar ik heb wel op straat gezworven.”

Lees verder onder de foto >

Hans met zijn collega van het Leger des Heils. Eigen foto

‘De tranen stroomden over mijn gezicht’

Rond Pasen veranderde Hans’ leven voorgoed. “Ik lag op de bank en keek een paasfilm. In deze film zegt Jezus tegen Petrus: ‘voordat de ochtend komt, heb je mij drie keer de rug toegekeerd, dan wil je niets met mij te maken hebben.’ Ik kon dat niet geloven. Op het moment dat Petrus Jezus daadwerkelijk voor de derde keer de rug toekeerde, brak ik. De tranen begonnen over mijn gezicht te stromen en ik dacht: ‘ik kan zo niet verder. Je rookt jezelf dood of je stopt.”’

“Ik heb mijn pijp neergegooid, mijn biertje op het aanrecht gezet, en ben hulp gaan zoeken. Ineens kwam ik bij het Leger des Heils uit. Ik belde ’s avonds laat – straalbezopen en zwaar onder de drugs – naar de majoor. Met mijn dronkemansgelul vroeg ik: ‘ben je echt een soldaat?’ Hij antwoordde: ‘ja, dat ben ik. Kom donderdag maar langs dan gaan we praten.’”

Een totaal ander leven

“Die donderdag ben ik naar het Leger de Heils gegaan. Er was direct een klik tussen de majoor en mij. We praatte eerst een tijdje en hij gaf me een bijbel met de instructie deze te lezen en een week later terug te komen. Nu zijn we 10 maanden verder; ik ben vrijwilliger, speel de bariton, lees elke dag de bijbel en ben in opleiding tot heilsoldaat. En dat terwijl ik nog nooit een kerk van binnen had gezien. Het is een totaal ander leven. Ik geloof het zelf soms niet.”

‘Ik schaamde me kapot’

“In het begin schaamde ik mij om naar het Leger des Heils te gaan. Ik ben een jongen van de straat. Mensen hadden vrees voor mij. Ik sloopte alles, liep met wapens, noem maar op. En dan sta je ineens bij het Leger des Heils, dan schaam je je toch kapot?”

Die schaamte is inmiddels wel weg. “Ik heb nu zelfs een jas en shirt van het Leger des Heils. En ik ga mijn geloof ook uitdragen na mijn opleiding tot heilsoldaat. Als heilsoldaat ben je zichtbaar; een kind van god. Je helpt mensen: eenzame, arme mensen, vluchtelingen, van ieder geloof. Iedereen is welkom.”

Lees verder onder de foto >

Hans trots in shirt van het Leger des Heils. Eigen foto

Ervaringsdeskundige

En met al zijn ervaringen, wil Hans anderen helpen door een opleiding tot ervaringsdeskundige te volgen. “Ik wil daklozen en verslaafden van de straat halen. Ik weet natuurlijk alles van verslavingen. Verslaving kan genetisch zijn, maar komt ook voort uit verdriet. Het gaat vaak om gebroken huwelijken, jongens die hun identiteit zoeken en met verkeerde vrienden in aanraking komen. Ook ik heb al die jaren mijn gevoel geprobeerd weg te stoppen.”

Van één sigaret, naar een heel pakje

“Het gevaar van een verslaving? Je hebt zelf niet in de gaten wat er gebeurt. Het gaat heel langzaam. Eén sigaret worden er twee, twee worden er drie. Het begint met een sigaretje stiekem met de meisjes op het schoolplein, en ineens ben je een heel pakje aan het wegdampen.”

“Tegen een verslaafde zou ik zeggen: wees eerlijk tegen jezelf. Zoek geen excuses. Geef toe dat je verslaafd bent en dat je moet stoppen. Het kan niet anders.”

‘Ik wil daklozen, werklozen en junks helpen’

“Als ervaringsdeskundige wil ik gesprekken voeren met verslaafden. Ik ben een jongen van de straat, dus ik ga terug de straat op. Ik wil daklozen, werklozen en junks helpen. Bijvoorbeeld door soep en brood uit te delen in de winter. Voor mij zijn deze mensen gewoon. Ik heb er mijn hele leven tussen gezeten. Ik hoor bij hen.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuwegeiner van de Week

Ga naar “Jolijn is operatieassistent in het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur’”

Jolijn is operatieassistent in het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur’

Ga naar “Robert is vrijwilliger op de wijkbus Vreeswijk: ‘Mensen zijn heel blij dat de bus weer rijdt’”

Robert is vrijwilliger op de wijkbus Vreeswijk: ‘Mensen zijn heel blij dat de bus weer rijdt’

Robert achter het stuur van de wijkbus
Ga naar “Hilde is werkzaam bij Defensie en finaliste Miss Beauty of Utrecht: ‘Een stoere chick die ineens hakken draagt’”

Hilde is werkzaam bij Defensie en finaliste Miss Beauty of Utrecht: ‘Een stoere chick die ineens hakken draagt’

Hilde op een van haar auditiefoto's

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle AH Gekoelde Aziatische keuken van € 6,38 voor € 3,19”

Alle AH Gekoelde Aziatische keuken van € 6,38 voor € 3,19

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “LSC Smart Connect video-deurbel € 24,95”

LSC Smart Connect video-deurbel € 24,95

 • Geldig t/m 5 juli 2022
Ga naar “Diamond painting € 3,99”

Diamond painting € 3,99

 • Geldig t/m 5 juli 2022
Ga naar “Kant-en-klaar verduisterend gordijn € 12,95”

Kant-en-klaar verduisterend gordijn € 12,95

 • Geldig t/m 5 juli 2022
Ga naar “Geselcteerde Oral-B electrische tandenbortels”

Geselcteerde Oral-B electrische tandenbortels

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Secretarieel en Administratief Medewerker Griffie Gemeenteraad”

Secretarieel en Administratief Medewerker Griffie Gemeenteraad

 • Gemeente Nieuwegein
 • Parttime
Ga naar “Microsoft Systeembeheerder”

Microsoft Systeembeheerder

 • DigiState
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Lid Raad van Commissarissen op voordracht huurders”

Lid Raad van Commissarissen op voordracht huurders

 • PublicSpirit
 • Parttime
Ga naar “Junior Projectleider Keuringen”

Junior Projectleider Keuringen

 • Arbo Unie
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Teamleider”

Teamleider

 • Gemeente Nieuwegein
 • Fulltime/Parttime