1

Suha (17) en Imke (15) zijn mede-organisatoren van het Geina Zomerprogramma: ‘We werken samen met rappers en locals’

Suha (l) en Imke (r) promoten het Geina Zomerprogramma. Foto: Jessica Heijmans

Na een succesvolle eerste editie in 2020, vindt het Geina Zomerprogramma dit jaar opnieuw plaats. Van 13 t/m 27 augustus is er in Nieuwegein van alles te doen: van de buitenbioscoop tot een workshop door Typhoon en Freez. En het leukste? Deze activiteiten zijn niet alleen voor jongeren, maar ook door jongeren bedacht én opgezet. Imke (15) en Suha (17) vertellen over hun ervaring als vrijwilliger.

Voor Suha is het de tweede keer dat ze meewerkt aan het Geina zomerprogramma. “Vorig jaar bleef ik hier in de zomer, in plaats van naar familie in India te gaan. Ik had op zoek kunnen gaan naar een baantje, maar besloot om iets maatschappelijks te doen. Ik wilde met mensen werken, mijn netwerk verbreden en social impact maken. Vlak voordat de vakantie begon, zag ik op de Instagrampagina van mijn school dat de gemeente Nieuwegein jongeren zocht om een zomerprogramma op te zetten. Ik stuurde direct een mailtje.” De 15-jarige Imke haakte dit jaar voor het eerst aan. “Voor mijn stage moest ik 30 uur vrijwilligerswerk doen. Ik kreeg dit via school gemaild en het leek mij superleuk. Mijn stagetijd zit er inmiddels op, maar ik maak het graag nog af.”

Ideeën worden werkelijkheid

Haar deelname beviel Imke vanaf het begin. “Ik kreeg direct de instructie om mijn ideeën voor het zomerprogramma op te schrijven. Een aantal ideeën zijn ook echt gebruikt. Ik dacht bijvoorbeeld aan een buitenbioscoop – wat toevallig vorig jaar al was georganiseerd – een nagelsalon, een stadsstrand bij City met parasols, stoeltjes en eetkraampjes, en een talentenjacht in de Kom.” Sommige activiteiten konden uiteindelijk niet doorgaan, omdat ze zouden plaatsvinden op het afsluitingsfestival, dat vanwege de coronamaatregelen is afgelast. Suha: ”Ik heb ook veel tijd gestoken in het festival, maar ik zie het niet als verspilde moeite. Het concept gebruiken we gewoon voor volgend jaar.”

Tekst loopt door onder de foto >

Hard work pays off

Het organiseren zelf valt bij Suha erg in de smaak. “In mijn eerste jaar werden mijn verwachtingen overtroffen, over hoe erg wij jongeren werden betrokken door de gemeente. Ik dacht dat de gemeente onze ideeën wilde horen en dat zij het dan zouden regelen.” Dit bleek niet het geval. “Je zit echt aan tafel met z’n allen. Het is een energiek en creatief proces. We bepalen de tijden, de locatie, plan van aanpak en wat we nodig hebben. Wij jongeren runnen zelf de Instagrampagina en moeten ook aan praktische zaken denken, zoals boa’s. Je leert veel door hier actief mee bezig te zijn.”

“Vorig jaar viel bij mij het kwartje dat ik organiseren op grootschalig niveau echt leuk vind. Ik kon me eerst niet voorstellen hoe ik zoiets kon organiseren, maar als team kom je heel ver. Ik vind het superleuk dat ik de socials mag doen voor het zomerprogramma. Ik kondig aan wat jongeren kunnen verwachten en vervolgens is het supercool om al die likes, comments en shares te zien. Samen met een vriendin, Sara, heb ik voor de vorige editie een jongerelintje gekregen van de burgemeester. Echt een hard work pays off-moment. We vonden het heel speciaal dat het zo gezien en gewaardeerd wordt.”

Feestelijke opening

Al het harde werk wordt vrijdag 13 augustus – tijdens de opening van het Geina Zomerprogramma – zichtbaar. “Vrijdag komt de wethouder en stellen wij hem een aantal vragen. Dan openen we het programma en zijn er activiteiten als rolstoelbasketbal, bubbelvoetbal, freestylevoetbal. Een sportieve opening dus!”

En dat is pas het begin. “De buitenbioscoop en model voor een dag bleken grote hits vorig jaar, dus die hebben we gehouden.” Net als de succesvolle sieradenworkshop, waar Suha aan heeft meegewerkt. “Dat heb ik geregeld via een kennis van school die haar eigen bedrijf met trendy sieraden heeft. Zo support je dus ook je locals. Dat vind ik een mooi kenmerk van het zomerprogramma: dat wij niet alleen naar de grote dingen kijken, zoals een afsluiting met bekende artiesten, maar ook naar hoe we lokale bedrijven kunnen steunen en hen een platform geven.”

Typhoon en Freez

Wat ook terugkeert, is de culturele afsluiting. Wel in een aangepaste vorm. “Vorig jaar hadden we het You-Festival. Dat draaide vooral om jezelf zijn. Er kwamen artiesten uit Nieuwegein, zoals SiNNiWAVi en Jobros. Zij waren heel energiek en leuk om mee samen te werken. Typhoon en Freez gaven een workshop en vertelden over hun jeugd gekoppeld aan hun lied Alles is gezegend. Dit jaar wilden we iets groters doen, maar dat is helaas niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Maar Typhoon en Freez komen wel weer, net als Spoken Word-artiesten Serena en Ayse.”

Tekst loopt door onder de foto >

Tip: de buitenbioscoop!

De meiden zijn het meest enthousiast over de buitenbioscoop. “Het is heel anders dan binnen naar de bioscoop gaan en je kan gewoon even snel naar City toe met je vrienden. We hebben onze volgers op Instagram zelf de films laten kiezen via polls.” Suha voegt toe: “Wij hebben een selectie gemaakt, en na het stemmen kwamen daar Scary Movie 5, Black Panther en Mamma Mia 2 uit. Op deze manier heeft het publiek ook invloed op de activiteiten. Ook leuk: je mag je eigen eten meenemen en het is gratis.”

“Iedereen die ik erover spreek vindt de buitenbios geweldig. Door het schooljaar heen kwamen er mensen uit andere klassen naar mij toe met de vraag of de buitenbioscoop terugkwam. Het bleef mensen bij. Dat geeft mij echt het gevoel dat het leuk is wat ik organiseer. Dan zie je dat we op de goede weg zijn. De gemeente geeft jongeren de kans om iets te doen voor hun leeftijdsgenoten.”

‘Dit was wel nodig in Nieuwegein’

Imke en Suha vinden dat Nieuwegein ook echt zoiets nodig had. “We kunnen naar City om te shoppen of chillen, maar het is wel heel leuk om echt iets voor jongeren te hebben dat wordt georganiseerd door jongeren”, menen beiden. Imke: “Ik heb nog nooit zoiets in Nieuwegein meegemaakt als het Geina Zomerprogramma. Daarvoor moest ik naar IJsselstein of Utrecht. Dat hoeft niet meer: je kunt er gewoon op de fiets naar toe!”

Niet dat de meiden zich vervelen in Nieuwegein. “Ik vind mijn wijk – Galecop – echt fijn”, zegt Suha. “Ik heb genoeg ruimte om hard te lopen of te wandelen. Het bos is maar drie minuten lopen. En je hebt skateparken, zitplaatsen, basketbal, atletiek, voetbal, honkbal en rugby. Ik vind het perfect om in Nieuwegein te zijn.”

Join us!

Doe je mee aan al het leuks dat Imke en Suha (en anderen) hebben georganiseerd? Bekijk het programma en meld je aan voor de activiteiten. N’Joy the Summer!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Nieuwegeiners koken tien dagen voor hun buur en jij kunt meedoen”

Nieuwegeiners koken tien dagen voor hun buur en jij kunt meedoen

Aangeboden door Stichting Thuisgekookt

Ga naar “Bijna Open Monumentendagen in Nieuwegein: op deze bijzondere locaties kun je rondkijken”

Bijna Open Monumentendagen in Nieuwegein: op deze bijzondere locaties kun je rondkijken

Ga naar “Deze 6 musicals wíl je zien (en je krijgt nu korting)”

Deze 6 musicals wíl je zien (en je krijgt nu korting)

Aangeboden door Leukstetickets.nl

In onze gids

Ga naar “LOODS Kids Store”

LOODS Kids Store

 • Boogstede 24
 • Kinderkleding
 • Gesloten
Ga naar “Brother Louie”

Brother Louie

 • Het Rond 36
 • Pizzeria's
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Plek aan de Kade”

Plek aan de Kade

 • Marconibaan 26
 • Dienstverlening
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Oral-B elektrische tandenborstel PRO3 en i0 van € 69,99 voor € 34,99”

Oral-B elektrische tandenborstel PRO3 en i0 van € 69,99 voor € 34,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “AH Pitloze witte druiven 500 gram en Sable druiven 400 gram 2 stuks € 2,50”

AH Pitloze witte druiven 500 gram en Sable druiven 400 gram 2 stuks € 2,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “Fun 2 Bake Bakproducten 2 stuks € 5,00”

Fun 2 Bake Bakproducten 2 stuks € 5,00

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 17 oktober 2021
Ga naar “Alle A-merk tandpasta van € 7,70 voor € 3,85”

Alle A-merk tandpasta van € 7,70 voor € 3,85

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “Alle A-merk zoet broodbeleg van € 7,65 voor € 5,10”

Alle A-merk zoet broodbeleg van € 7,65 voor € 5,10

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 september 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerker bediening en/of keuken”

Medewerker bediening en/of keuken

 • Barista Café
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Helpende”

Helpende

 • ZorgSpectrum locatie De Geinsche Hof
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Secretariaat”

Medewerker Secretariaat

 • Gemeente Nieuwegein
 • Parttime
Ga naar “Medewerker Handhaving Participatiewet”

Medewerker Handhaving Participatiewet

 • Werk & Inkomen Lekstroom
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Receptiemedewerker”

Receptiemedewerker

 • Dental Clinics Nederland
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Qmusic the Party in Fletcher Hotel Carlton!”

Qmusic the Party in Fletcher Hotel Carlton!

 • 9 oktober 2021