Romée (18) is wereldkampioene jiujitsu: ‘Als vrienden me laten schrikken, reageer ik soms met een elleboog’

In 2019 werd Romée voor het eerst wereldkampioene, in de categorie -18. Foto: Romée Roussey

De 18-jarige Romée Roussey mag zich bij de junioren dames de beste van de wereld noemen. In de categorie tot 57 kilogram wist ze deze maand een gouden medaille te veroveren op het WK jiujitsu in Abu Dhabi. “Het was zo bizar! Dit was – na het EK – het eerste grote toernooi sinds corona, en ik deed voor het eerst mee in de categorie tot 21. Ik had wel gehoopt te winnen, maar niet verwacht.”

In 2019 werd Romée voor het eerst wereldkampioene, in de categorie tot 18. “Toen deed mijn zus Isa ook mee aan het WK, nadat ze in 2018 Europees kampioene werd. Het was fijn dat zij erbij was, omdat mijn ouders niet mee konden. In Europa zijn ze bij al mijn wedstrijden. Het zijn mijn grootste supporters. Als je eenmaal op de mat staat, merk je er misschien niet heel veel van. Maar als ik klaar ben, vind ik het fijn als er iemand is waar ik mijn blijdschap of verdriet mee kan delen.”

Als klein meisje begonnen

Hoewel haar familie niet meereisde naar Abu Dhabi, had Romée wel vrienden in de buurt. Vanuit sportschool de MIX deden Tanisha Baars, Jari van Bommel, Sem van Schaik en Milou van Rijn mee. “Iedereen die vanuit de MIX wordt uitgezonden naar EK’s of WK’s, is als klein jochie of meisje begonnen bij trainer Barry. Zelf startte ik op mijn vijfde met judo, en kwam er al snel achter dat ik jiujitsu leuker vond. Na een aantal wedstrijden, bleek ik ook nog eens goed te zijn. Vanuit daar groeide ik door en werd ik uiteindelijk benaderd voor het EK en WK.”

Op de weegschaal

“Als er een groot toernooi aankomt, dan train ik bijna elke dag: op tactieken, judo en conditie. Ik moet dan ook afvallen, want ik weeg geen 57 kilo meer. Na de zomervakantie moest ik bijvoorbeeld 5 kilo afvallen. Dat doe ik vooral met voeding, en het laatste stukje op vocht. Ik probeer het zo gezond mogelijk te doen, want als je dat niet doet, dan sta je ook niet fit op de mat. Het wegen blijft altijd een beetje spannend.”

Lees verder onder de foto’s >

Dingen laten voor de sport

Op het gebied van sociale contacten moet Romée veel laten voor een toernooi. “Als iemand voorstelt om iets leuks te doen na school, dan moet ik ‘nee’ zeggen vanwege mijn trainingen. En soms is het ook lastig te combineren met school. Ik studeer sportkunde en sport daar veel. Als ik dan thuiskom en kapot ben, moet ik ’s avonds nog trainen. Maar mijn school houdt wel rekening met mij: ik kan toetsen verplaatsen als ik een toernooi heb.”

“Voor het WK dacht ik nog rustig aan te doen zodra ik klaar was. Maar uiteindelijk train ik toch drie tot vier keer per week. Ik haal er heel veel plezier en energie uit. Ik vind het een topsport. Het is ook goed voor je motoriek. En je je leert omgaan met winst en verlies, respect te hebben voor anderen en met andere jongeren omgaan. Het is een goede sport om als kind mee te beginnen.”

Het geeft me zelfvertrouwen

“Veel mensen vinden MMA, Mixed Material Arts, te hard, maar jiujitsu is de perfecte combinatie van hard en zacht. En ja, het kan gebeuren dat je een klap voor je kop krijgt, maar dat is niet het doel. De sport geeft bovendien meer zelfvertrouwen; zeker als je een titel haalt. En als ik nu op straat loop, dan voel ik me wat veiliger. Mijn vrienden pakken me weleens voor de grap vast om mij te laten schrikken. Dan reageer ik gelijk, bijvoorbeeld met een elleboog. Dat gaat automatisch.”

Romée in actie. Foto aangeleverd door Romée.

Met twee blauwe ogen op de foto

Begin je voor het eerst op de mat, dan kan dat spannend zijn. “Maar de basis leer je heel eenvoudig, dus je kunt goed meekomen. Gewoon die stap zetten en vooral niet bang zijn. Het zijn allemaal schatjes die in de training rondlopen. Iedereen heeft ook superveel respect voor elkaar en doet voorzichtig. Als het een keer gebeurt dat iemand pijn heeft, wordt er meteen ‘sorry’ gezegd.”

“Tijdens het vechten loop ik niet veel verwondingen op. Ik heb wel veel blauwe plekken op mijn benen en armen. Dan denk ik bij het douchen ‘waar komt die plek nou weer vandaan?’ En ooit had ik de dag na een toernooi een afspraak voor mijn pasfoto. Niet zo handig, want ik had twee blauwe ogen. Het is maar goed dat ik mijn paspoort niet zo vaak hoef te laten zien, want ik zit er de komende vijf jaar wel aan vast.”

Door naar het volgende toernooi

Het weerhoudt Romée in ieder geval niet van het vechten. “Ik ga 100 procent door voor de volgende kampioenschappen. In maart is het EK op Kreta. Dat is mijn volgende doel. Misschien dat ik dan volgend jaar ook met de senioren mee kan draaien.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuwegeiner van de Week

Ga naar “Jolijn is operatieassistent in het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur’”

Jolijn is operatieassistent in het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur’

Ga naar “Van drugsverslaafde naar heilsoldaat in opleiding: ‘Ik had nog nooit een kerk van binnen gezien’”

Van drugsverslaafde naar heilsoldaat in opleiding: ‘Ik had nog nooit een kerk van binnen gezien’

Hans Stelte voor het Leger de Heils
Ga naar “Robert is vrijwilliger op de wijkbus Vreeswijk: ‘Mensen zijn heel blij dat de bus weer rijdt’”

Robert is vrijwilliger op de wijkbus Vreeswijk: ‘Mensen zijn heel blij dat de bus weer rijdt’

Robert achter het stuur van de wijkbus

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle AH Gekoelde Aziatische keuken van € 6,38 voor € 3,19”

Alle AH Gekoelde Aziatische keuken van € 6,38 voor € 3,19

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “LSC Smart Connect video-deurbel € 24,95”

LSC Smart Connect video-deurbel € 24,95

 • Geldig t/m 5 juli 2022
Ga naar “Diamond painting € 3,99”

Diamond painting € 3,99

 • Geldig t/m 5 juli 2022
Ga naar “Kant-en-klaar verduisterend gordijn € 12,95”

Kant-en-klaar verduisterend gordijn € 12,95

 • Geldig t/m 5 juli 2022
Ga naar “Geselcteerde Oral-B electrische tandenbortels”

Geselcteerde Oral-B electrische tandenbortels

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Secretarieel en Administratief Medewerker Griffie Gemeenteraad”

Secretarieel en Administratief Medewerker Griffie Gemeenteraad

 • Gemeente Nieuwegein
 • Parttime
Ga naar “Microsoft Systeembeheerder”

Microsoft Systeembeheerder

 • DigiState
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Lid Raad van Commissarissen op voordracht huurders”

Lid Raad van Commissarissen op voordracht huurders

 • PublicSpirit
 • Parttime
Ga naar “Junior Projectleider Keuringen”

Junior Projectleider Keuringen

 • Arbo Unie
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Teamleider”

Teamleider

 • Gemeente Nieuwegein
 • Fulltime/Parttime