Robert is vrijwilliger op de wijkbus Vreeswijk: ‘Mensen zijn heel blij dat de bus weer rijdt’

Robert achter het stuur van de wijkbus
Robert achter het stuur van de wijkbus. Eigen foto Robert Scholten

Een opluchting voor de inwoners van Vreeswijk: het is weer mogelijk om met een directe busverbinding naar het stadscentrum te gaan. De tweejarige wijkbus pilot, opgezet door de gemeente Nieuwegein, provincie Utrecht, Qbuzz en Vrijwilligershuis Nieuwegein, is ter vervanging van buslijn 77 die in 2019 werd ingekort. Een van de vrijwilligers die de wijkbus bestuurt is de kersverse Nieuwegeiner Robert Scholten.

Na tien jaar regelmatig heen en weer te reizen voor de liefde, besloot de 57-jarige Robert eind vorig jaar officieel naar Nieuwegein te verhuizen. Nadat hij een Facebookbericht over de wijkbus zag, twijfelde hij geen moment om zich aan te melden als vrijwilliger. “Ik zit op dit moment tussen twee banen. En ik vind dat we allemaal iets moeten doen voor elkaar, zeker als je de tijd hebt.”

Training als buschauffeur

Na zijn aanmelding bij het Vrijwilligershuis, volgde een medische keuring en een rijvaardigheidstraining. “Deze training is vergelijkbaar met het theorie- en praktijkexamen van autolessen”, vertelt vrijwilligerscoördinator Peter Bakker. Ondanks Robert niet eerder in een bus had gereden, bleek dit geen enkel probleem: “Eigenlijk is rijden in een 8-persoonsbus niet anders dan een busje tijdens een verhuizing.”

Daarna volgde een training op het gebied van bedrijfshulpverlening, brandgevaar en een stukje gastvrijheid. “De vrijwilligers leren de specifieke kennis die je als buschauffeur moet hebben”, vertelt Peter. “Hoe zorg je dat de route aangaat, zodat je precies weet hoe lang je nodig hebt om bij een halte te komen? Wat moet je doen als de bus pech heeft, zodat mensen niet staan te wachten bij de halte? Hoe zet je de OV-chipkaart-paaltjes aan?”

“Je leert de bus kennen, de route en de apparatuur”, vult Robert aan. “Niets is vervelender dan bij de halte komen en te vroeg wegrijden waardoor je mensen achterlaat. En je leert hoe je met passagiers omgaat. Mensen betalen voor de rit, dus ze verwachten wel dat het goed gaat. Je bent het visitekaartje van Q-buzz.”

Lees verder onder de foto >

De 8-persoonsbus die tussen Vreeswijk en Cityplaza pendelt. Eigen foto Robert Scholten

Van shoppers tot huis-tuin-en-keuken-passagiers

“De eerste officiële rit was heel bijzonder. Je vraagt je toch af of er mensen komen. Gelukkig was dat wel het geval. En je moet even scherp zijn met de bus, zodat je op tijd rijdt. Niet dat je in gedachten verzonken bent en per ongeluk de halte voorbijrijdt.”

Inmiddels rijdt Robert alweer een tijdje twee dagdelen per week: op donderdag en vrijdag. Maar het rondje verveelt niet. “Mensen zijn heel blij dat bus weer rijdt. Je ziet vaste gezichten, krijgt vaste contacten. Zo is er een echtpaar dat de eerste rit heeft meegereden en regelmatig van de wijkbus gebruikmaakt. En hoewel het aandeel ouderen iets groter is, ontdekken de jongeren in Vreeswijk het gemak ook.”

“We zien veel mensen die op Cityplaza werken en ’s ochtends instappen en dan s avonds weer teruggaan”, vult Peter aan. “En oudere bewoners van Vreeswijk die gaan winkelen, of mensen die naar de dagbesteding gaan. Dat is ook precies de reden waarom we het doen: mensen helpen die anders niet in staat zijn om in het centrum te komen. Maar daarnaast zijn er ook gewoon passagiers die naar Fokkesteeg willen en lekker instappen als de bus toevallig voorbijrijdt. De huis-tuin-en-keuken-passagier dus.”

Zelf chauffeur worden?

Als de proef succesvol is, is de kans groot dat de wijkbus definitief wordt opgenomen in het Nieuwegeinse OV-aanbod. “Maar de vrijwilligerspoule kan nog wel een aantal extra handen achter het stuur gebruiken. Dus heb je nog een paar uurtjes over? We zoeken chauffeurs. Als je het leuk vindt om mensen te vervoeren, een rijbewijs hebt, dienstverlenend bent ingesteld en het leuk vindt om met mensen te kletsen, meld je dan aan op de website van het Vrijwilligershuis.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuwegeiner van de Week

Ga naar “Jolijn is operatieassistent in het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur’”

Jolijn is operatieassistent in het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur’

Ga naar “Van drugsverslaafde naar heilsoldaat in opleiding: ‘Ik had nog nooit een kerk van binnen gezien’”

Van drugsverslaafde naar heilsoldaat in opleiding: ‘Ik had nog nooit een kerk van binnen gezien’

Hans Stelte voor het Leger de Heils
Ga naar “Hilde is werkzaam bij Defensie en finaliste Miss Beauty of Utrecht: ‘Een stoere chick die ineens hakken draagt’”

Hilde is werkzaam bij Defensie en finaliste Miss Beauty of Utrecht: ‘Een stoere chick die ineens hakken draagt’

Hilde op een van haar auditiefoto's

In onze gids