Cor is voorzitter van de Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein: ‘Armoede kan iedereen overkomen’
Zo’n zeven jaar geleden stopte Cor van Dalen (71) met zijn werkzame leven en besloot dat hij iets voor anderen…
Een aantal weken geleden kleurde DE KOM geheel oranje. Niet vanwege de feestdagen, maar om aandacht te vragen voor een belangrijke actie: Orange the World. Het was één van de campagnes waaraan Resie Meisters, samen met de andere leden van de Soroptimistclub Utrecht-Nedersticht, meewerkte, om bewustwording te creëren voor geweld tegen vrouwen en gelijke rechten.
Geweld tegen vrouwen en meisjes, dat is meer een probleem in verre landen, toch? Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Maar in Nederland is dat aantal zelfs nog hoger: 45 procent. Het gebeurt dus vaker dan je zou denken.
“Geweld is iets dat veel achter de voordeur blijft. Mensen praten er niet zo snel over, zeker als er geen directe aanleiding is. Op het moment dat je je in een acute situatie bevindt, praat je er noodgedwongen over met een instantie als Blijf van m’n Lijf. Maar vaak wordt het niet in vriendengroepen besproken. Dat komt voor een deel door schaamte en dat er al snel dingen worden gezegd als: ‘dan had je ook geen rokje aan moeten trekken’.”
“Natuurlijk slaat dat nergens op, maar voor je het weet word je zo in de hoek gezet. En als je je dan al schaamt en denkt ‘misschien heb ik het wel verkeerd gedaan’, meld je het ook niet zo snel. Laatst constateerde een clublid dat we de neiging hebben om dit probleem te lokaliseren in de lagere sociale milieus. Maar het is van alle milieus. En mensen uit hogere milieus gaan het al helemaal niet aan de grote klok hangen. Zij verwachten nóg meer consequenties, bijvoorbeeld omdat de dader een directeur is.”
Lees verder onder de foto >
“Bewustwording, daar begint het mee. En gelukkig komt er steeds meer aandacht voor geweld tegen vrouwen. Denk maar aan #metoo.” De Soroptimistclub Utrecht-Nedersticht, draagt hieraan bij op lokale en wereldwijde schaal. “We willen het beste voor meisjes en vrouwen over de hele wereld. Daar staat onze naam ook voor. Sororis is Latijn voor ‘zusters’, en optimum betekent ‘beste’. Het motto van de Soroptimisten is Educate-Empower-Enable. Dus Opleiden-Versterken-In staat stellen. We willen dat iedereen dezelfde kansen krijgt.”
Als president leidt Resie een groep van tien bevlogen vrouwen uit Nieuwegein, IJsselstein, Utrecht en Vianen. “In 2016 vroeg een buurvrouw mij om lid te worden. Zij had het idee dat deze club bij mij paste, en dat is ook zo. Ik vind het belangrijk dat je je als vrouw altijd kan blijven ontwikkelen, en de dingen kan doen die je graag wilt doen. En daarbij je eigen talenten inzet om anderen verder te helpen.”
Lees verder onder de foto >
“We houden acties in de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein en Vijfheerenlanden, zoals voor De Ruilfabriek in Nieuwegein en het vrouwenfestival dat afgelopen september in IJsselstein plaatsvond. Maar we werven ook fondsen voor wereldwijde stichtingen als Free a Girl. Een van de acties waar de Soroptimistclub jaarlijks aan meedoet, is de internationale campagne Orange the World.”
Samen met de gemeenten werd hier gehoor aan gegeven door theater DE KOM, het torentje in IJsselstein en het stadhuis in Vianen oranje te verlichten. “Oranje is een kleur die opvalt. En er zit een symbolische betekenis achter: het staat voor hoop op een zonnigere toekomst met minder geweld. Dit jaar is er ook bewust voor gekozen om mannen en jongens bij het onderwerp betrekken. Je moet het met z’n allen doen. Daar is ook de actie ‘Ik ben #medestander’ op gestoeld, waarbij winkeliers, BN’ers en het college van gemeenten met deze tekst op de foto gingen.”
Voorafgaand aan de actie, zijn de clubleden in de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein en Vijfheerenlanden de straat opgegaan om met spuitkrijt het logo van Orange the World op opvallende plekken aan te brengen. “Flyeren geeft altijd een beetje het effect dat je mensen overvalt. Dat kan zeker met serieuze onderwerpen ingewikkeld zijn. Het mooie van deze actie is dat het juist uitnodigt tot gesprek en discussie.”
Lees verder onder de foto >
“Het hielp hierbij dat we niet de jongste zijn. Op het moment dat een grijze dame graffiti spuit op straat, trekt dat al de aandacht. Zo ontstonden er mooie gesprekken met een divers publiek. Bijvoorbeeld met iemand van de oliebollenkraam, pubers die uit een lesgebouw kwamen, jongeren uit verschillende culturen en met een sekswerker. Veel mensen vragen zich eerst af ‘goh, is dit überhaupt nog nodig’, en als je dan de getallen noemt, zet je ze aan het denken. Soms krijg je steunbetuigingen uit hele onverwachte hoeken.”
“Wat ik mooi vind aan een campagne als Orange the World, is dat niemand in twijfel trekt wat het nut is en dat iedereen meedenkt. Dat geeft mij veel energie. We zijn dan misschien niet heel groot, maar wel super actief. Dat is minstens zo belangrijk. Soms kunnen hele kleine dingen al veel impact hebben voor één of meerdere personen.”
Wil je ook wat betekenen voor andere vrouwen? De Soroptimistclub Utrecht-Nedersticht kan altijd powervrouwen gebruiken.
In onze gids
Populaire rubrieken