Journalist Johan Nebbeling: ‘In de media duikt Nieuwegein steeds als slaapstad op, terwijl er van alles gebeurt’

Journalist Johan Nebbeling. Foto: Edith Braun

Het NRC, Dagblad Trouw, de Volkskrant en het AD. Johan Nebbeling (63) heeft als freelance journalist en fotograaf al heel wat grote namen op zijn cv staan. Toch trekt vooral het lokaal en regionaal nieuws hem, en bericht hij regelmatig over Nieuwegein.

“Lokaal en regionaal nieuws trekt mij; het is het toppunt van de journalistiek. Het zijn niet altijd de meest wereldschokkende onderwerpen, maar het zijn altijd onderwerpen die voor je lezers erg belangrijk zijn. Je schrijft over de directe leefomgeving van mensen die jouw content lezen, luisteren of bekijken. En je hebt veel directe interactie met je lezers.”

“Dat maakt het bijzonder, maar ook uitdagend. Want je lezers weten heel veel. Als je over Afghanistan bericht en je schrijft een straatnaam verkeerd, dan zal niemand je daarop aanspreken. Maar als je in Nieuwegein schrijft dat iets op de Sluyterslaan is gebeurd, terwijl het op de Noordstedeweg plaatsvond, dan denken de lezers meteen ‘die man weet er niets vanaf’.”

Lees verder onder de foto >

Johan Nebbeling aan het werk in Santorini

‘Nieuwegeinse berichtgeving is zeer beperkt’

Hoewel Johan oorspronkelijk uit Utrecht komt, woont hij inmiddels al bijna 50 jaar in Nieuwegein. “Dat is bizar om te zeggen. Ik heb de stad helemaal zien groeien. In de jaren ‘80 ben ik raadsverslaggever voor het Utrechts Nieuwsblad (nu het AD) geworden, en zo zag ik de stad ontwikkelen.”

Tevreden over de Nieuwegeinse berichtgeving is hij niet. “De berichtgeving is zeer beperkt en slecht. Als het al over Nieuwegein gaat in de media, duikt altijd weer het beeld van ‘een slaapstad’ op. Maar Nieuwegein is met dik 72.000 arbeidsplaatsen en ruim 6.000 bedrijven, de derde economische motor van de provincie Utrecht.

Er wonen 64.000 mensen in Nieuwegein die hier hun sociale en culturele leven leiden, er zijn talloze culturele evenementen en sportclubs, er is een rijk verenigingsleven, er zijn duizenden vrijwilligers actief. Daar zie je bijna nooit iets van terug in de media. Neem het vijftigjarig bestaan van Nieuwegein: een mijlpaal. Toch lees je er weinig over, dat vind ik een aanfluiting.”

Lees verder onder het Facebookbericht >

Ze zijn er! Na twee jaar voorbereiden en hard werken heeft de Historische Kring Nieuwegein gisteren het boek Nieuwegein…

Posted by Innieuwegein on Friday, October 22, 2021

Van hondenpoep tot stedenbouw

“In Nieuwegein leven er vooral veel kleine dingen onder de bevolking: verkeersveiligheid, hondenpoep, groenonderhoud. Ik noem het klein, maar dat is het niet. Het is heel belangrijk voor mensen. Maar Nieuwegein staat ook voor een aantal grote thema’s waar geen aandacht aan wordt besteed.”

“Een voorbeeld van zo’n thema: hoe blijven we de (vergrijzende) bevolking huisvesten? Nieuwegein is ingericht als stad voor gezinnen, met veel eengezinswoningen. Maar er wonen steeds meer alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens. Veel ouderen willen best verhuizen, maar vinden geen geschikte woning. Waar gaan we bouwen zonder het vele groen aan te tasten? Want groen en ruimte zijn belangrijke kwaliteiten van Nieuwegein. Dat kun je niet van mensen afnemen.”

Iedereen heeft een verhaal te vertellen

Hoewel Johan veel over Nieuwegein bericht, gaat hij niet specifiek op zoek naar nieuws. “Ik ben niet zo’n nieuwsjournalist. Ik hoor veel dingen omdat ik redelijk wat contacten in de stad heb. Maar ik wandel en fiets ook veel. Dan zie ik leuke dingen en stap erop af. Het is toch vaak je eigen nieuwsgierigheid die je drijft. Mijn ervaring is dat iedereen een verhaal heeft. Het hoeft niet een spectaculair verhaal te zijn, maar iedereen heeft wel iets te vertellen. Ik ben heel erg geïnteresseerd in het menselijke verhaal.”

“Voor het boek ‘50 jaar Nieuwegein’ heb ik een aantal Nieuwegeiners geïnterviewd. Ik vond het heel bijzonder dat mensen echt gehecht zijn aan deze stad. Jong én oud. Om verschillende redenen, maar iedereen vindt het prima om hier te wonen. Het verraste mij ook dat er dingen zijn die ik nog niet wist. Bijvoorbeeld dat hier een grote en actieve hiphop-scene is. Daar wil ik ook graag iets mee doen als ik het nummer ‘Mijn Nieuwegein’, opgenomen ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Nieuwegein, speel tijdens de nieuwjaarsreceptie in de KOM.”

Lees verder onder de video >

Niet pittoresk, wel functioneel

“Het leuke aan Nieuwegein is dat er veel te ontdekken valt. De meeste mensen zien alleen de massawoningen en kijken niet verder. Maar als je daar tussendoor loopt, rondkijkt en je neus achterna gaat, kom je op bijzondere plekken. Misschien moeten mensen meer met een open mind naar Nieuwegein kijken. Als ik met mensen van buiten Nieuwegein door de stad fiets, zijn ze altijd verbaasd. Er is veel groen, we hebben park Oudegein, Vreeswijk, een groot winkelcentrum. Het is geen pittoreske stad, maar wel een complete en functionele stad.”

Stad met een slecht imago

“Toch is Nieuwegein een stad met een vrij slecht imago. Jaren geleden werd het in de Volkskrant zelfs verkozen tot de tweede lelijkste stad van Nederland (na Almere). Dit is beeldvorming; het komt van mensen die vaak niet precies weten hoe Nieuwegein nu is.” Om aan inwoners en buitenstaanders te tonen dat Nieuwegein geen slaapstad is, maar een stad waar volop wordt geleefd, werkt Johan mee aan IN Nieuwegein, het stadsmagazine dat hij samen met Eric Denneman en Martin Koot heeft opgezet. De eerste edities lagen in de brievenbussen, maar inmiddels is er een website in leven geroepen.

“We willen inwoners laten zien wat er gebeurt in Nieuwegein, maar ook het imago van Nieuwegein een boost geven. We gaan Nieuwegein niet de mooiste stad van Nederland noemen, dat is het gewoon niet. Maar het is prima leven hier. En dat willen we graag laten zien.”

Lees ook:

Doe mee aan de kerstkaartenactie

Maak ouderen in verzorgingshuis De Kuifmees (Zorgspectrum) blij met een kerstgroet!

De kerstkaartenactie is terug: stuur een kerstgroet naar Nieuwegeinse ouderen

Meer in deze categorie

Nieuwegeiner van de Week

Ga naar “Romée (18) is wereldkampioene jiujitsu: ‘Als vrienden me laten schrikken, reageer ik soms met een elleboog’”

Romée (18) is wereldkampioene jiujitsu: ‘Als vrienden me laten schrikken, reageer ik soms met een elleboog’

Ga naar “Anouk organiseert Depressie Café: ‘Tijdens mijn behandeling miste ik een plek waar ik niet beoordeeld werd’”

Anouk organiseert Depressie Café: ‘Tijdens mijn behandeling miste ik een plek waar ik niet beoordeeld werd’

Ga naar “Bedenker Jorunn over buurtsoap Geina: ‘We hebben in elke wijk gedraaid, met veel (on)bekende Nieuwegeiners’”

Bedenker Jorunn over buurtsoap Geina: ‘We hebben in elke wijk gedraaid, met veel (on)bekende Nieuwegeiners’

In onze gids

Ga naar “Restaurant Céline”

Restaurant Céline

 • Fort Jutphaas 3
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Knus bij Ann”

Knus bij Ann

 • Dorpsstraat 40
 • Koffiebars
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Boerderij de Middenhof”

Boerderij de Middenhof

 • Duetlaan 1
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Oral-B Cross Action opzetborstels 16-pak € 59,99”

Oral-B Cross Action opzetborstels 16-pak € 59,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “alle Blokker rustieke kaarsen”

alle Blokker rustieke kaarsen

 • Blokker
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Kinder dekbedovertrek flanel 140 x 200 cm van € 29,95 voor € 7,99”

Kinder dekbedovertrek flanel 140 x 200 cm van € 29,95 voor € 7,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Alle Nivea van € 12,98 voor € 6,49”

Alle Nivea van € 12,98 voor € 6,49

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel 500 stukjes van € 11,29 voor € 6,99”

Jan van Haasteren puzzel 500 stukjes van € 11,29 voor € 6,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021

Vacatures

Ga naar “Inpakker koekjesfabriek”

Inpakker koekjesfabriek

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Orderpicker (parttime) Bol.com”

Orderpicker (parttime) Bol.com

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “(Proces) Operator Koekfabriek”

(Proces) Operator Koekfabriek

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Mail sorter – PostNL”

Mail sorter – PostNL

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Medewerker contractadministratie”

Medewerker contractadministratie

 • Olympia
 • Fulltime