Jolijn is operatieassistent in het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur’

Foto: Jessica Heijmans

Buiten het ziekenhuis wordt nog weleens gedacht dat het werk van een operatieassistent enkel bestaat uit het aangeven van instrumenten. Maar er komt veel meer kijken bij het werken in een operatiekamer (OK). Hechten, bloed wegzuigen, assisteren tijdens de operatie: de 27-jarige Jolijn Friele doet het allemaal. Ze geeft ons een kijkje achter de schermen in de operatiekamer van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Mensen helpen zat altijd al in de aard van Jolijn, maar werken in de OK was niet haar eerste keuze. “Ik zat tot m’n achttiende bij de jeugdbrandweer, en wilde als kind dan ook brandweervrouw worden.” Toch koos Jolijn iets anders: fysiotherapie. “Helaas werd ik uitgeloot, en de opleiding oefentherapie die ik daarna afrondde bleek geen match.” Bij het zoeken naar vacatures kwam operatieassistent op haar pad. “Ik had er nooit bij stilgestaan om dat te worden, maar was wel altijd al van de ziekenhuisseries. Dat wereldje leek me best wel interessant. Dus ik solliciteerde gewoon. Vrij snel daarna had ik een heel leuk gesprek met de teamleiding in het St. Antonius en werd ik aangenomen voor de opleiding.”

Operatie voorbereiden

“Nu ben ik een jaartje klaar met de opleiding en een allround operatieassistent. Dat betekent dat ik op bijna alle specialismen inzetbaar ben. De ene dag sta ik op de urologie, de andere dag op orthopedie of plastische chirurgie. Het OK-programma begint om 8.00 uur, maar mijn dienst al om 7.30 uur. Ik zorg ervoor dat alles gereed is voor de operatie. Ik check de apparatuur en materialen, zorgt dat sets steriel zijn en dat alle disposables aanwezig zijn. Iets voor achten is er een briefing met de specialisten: de chirurg, de anesthesist, anesthesiemedewerker en operatieassistenten. We nemen door wat we gaan doen, wat we daarvoor nodig hebben en welke medicatie de patiënt nodig heeft.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Jessica Heijmans

De chirurg voor zijn

Tijdens de operatie kun je als operatieassistent drie verschillende functies hebben: instrumenteren, assisteren en omlopen. “Als instrumenterende operatieassistent ga je over de instrumenten. Je zorgt dat de juiste instrumenten op tafel liggen. Het is dan de sport om de chirurg voor te zijn: dat je een klem in zijn handen geeft nog voordat hij er om vraagt. Ook tel je op meerdere momenten de instrumenten: voor de operatie, na elke laag die je sluit en na de operatie. Het is belangrijk dat er niets in de patiënt achterblijft. Soms – als er geen co-assistent of arts-assistent is – assisteren wij ook tijdens de operatie. Dan maak je het de chirurg zo makkelijk mogelijk: je zorgt dat de weefsels goed zichtbaar zijn, zuigt bloed weg en hecht.”

“Naast een instrumenterende operatieassistent, is er ook altijd een omlopende assistent aanwezig. In dat geval ben je de schakel tussen het steriele en onsteriele veld. Als er aan tafel een hechting nodig is, dan zorg ik dat ik het hechtdraad steriel aangeef, zonder dat er besmetting plaatsvindt. Je hebt iemand nodig die kan anticiperen op wat er gaat gebeuren.”

Lees verder onder de foto >

Een operatierobot in de OK. Foto: Jessica Heijmans

Een muziekje aan

“Het is echt een team effort. Je doet het nooit alleen, maar we zijn allemaal individueel onmisbaar.” Tijdens de operatie is de sfeer dan ook goed. “In 95 procent van de gevallen staat er wel een radio aan. Als de patiënt een ruggenprik krijgt – en gewoon bij is – vraag je wel of het goed is dat er muziek aanstaat. Je gaat dan ook niet uitgebreid je weekend bespreken. Maar in het algemeen slaapt de patiënt en praten wij ook gewoon met elkaar over het leven. Wat trouwens niet betekent dat je minder gefocust bent.”

Hoge nood

“Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur. Mensen vragen me: moet je dan nooit plassen of aan je neus krabben? Maar dingen als honger of plassen lijken bij mij gewoon uit te staan tijdens een operatie. Je doet het meeste op adrenaline. En er is een omlopende assistent die aan m’n neus kan krabben als ik het echt niet kan houden. Je bent op een gegeven moment heel intiem met je collega’s. Iedereen heeft wel een keer aan m’n neus gezeten of in m’n nek gekrabbeld. Bij grote hart- of longoperaties is er trouwens wel tijd om naar de wc te gaan op het moment dat de patiënt weer wordt opgewarmd. We kunnen elkaar dan even aflossen.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Jessica Heijmans

Geen operatie is hetzelfde

“Omdat ik multi-inzetbaar ben, is het altijd wel een verrassing waar je terechtkomt. En dat vind ik ook het leukste aan deze baan: je weet nooit wat je kunt verwachten. Zelfs als je vijf keer een galblaas verwijdert, is de operatie nooit hetzelfde.”

”Wat ik minder leuk vind? KNO. Dat gepriegel en urenlang door een microscoop kijken is niets voor mij. Ik sta liever op trauma, waar ik kan boren, zagen en dingen aan elkaar zet. Ik blijf het bijzonder vinden hoe veerkrachtig het menselijk lichaam is. Het klinkt heel naar, maar hoe minder leuk het voor de patiënt is, hoe interessanter het voor ons wordt. Zeker als het om een grote operatie met veel instrumenten en veel schakelen gaat. Dat is uitdagend en komt niet vaak meer voor, omdat er steeds vaker via een klein gaatje wordt geopereerd. Dat is veel minder belastend voor een patiënt, waardoor die sneller herstelt van een operatie.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuwegeiner van de Week

Ga naar “Van drugsverslaafde naar heilsoldaat in opleiding: ‘Ik had nog nooit een kerk van binnen gezien’”

Van drugsverslaafde naar heilsoldaat in opleiding: ‘Ik had nog nooit een kerk van binnen gezien’

Hans Stelte voor het Leger de Heils
Ga naar “Robert is vrijwilliger op de wijkbus Vreeswijk: ‘Mensen zijn heel blij dat de bus weer rijdt’”

Robert is vrijwilliger op de wijkbus Vreeswijk: ‘Mensen zijn heel blij dat de bus weer rijdt’

Robert achter het stuur van de wijkbus
Ga naar “Hilde is werkzaam bij Defensie en finaliste Miss Beauty of Utrecht: ‘Een stoere chick die ineens hakken draagt’”

Hilde is werkzaam bij Defensie en finaliste Miss Beauty of Utrecht: ‘Een stoere chick die ineens hakken draagt’

Hilde op een van haar auditiefoto's

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle AH Gekoelde Aziatische keuken van € 6,38 voor € 3,19”

Alle AH Gekoelde Aziatische keuken van € 6,38 voor € 3,19

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “LSC Smart Connect video-deurbel € 24,95”

LSC Smart Connect video-deurbel € 24,95

 • Geldig t/m 5 juli 2022
Ga naar “Diamond painting € 3,99”

Diamond painting € 3,99

 • Geldig t/m 5 juli 2022
Ga naar “Kant-en-klaar verduisterend gordijn € 12,95”

Kant-en-klaar verduisterend gordijn € 12,95

 • Geldig t/m 5 juli 2022
Ga naar “Geselcteerde Oral-B electrische tandenbortels”

Geselcteerde Oral-B electrische tandenbortels

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Secretarieel en Administratief Medewerker Griffie Gemeenteraad”

Secretarieel en Administratief Medewerker Griffie Gemeenteraad

 • Gemeente Nieuwegein
 • Parttime
Ga naar “Microsoft Systeembeheerder”

Microsoft Systeembeheerder

 • DigiState
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Lid Raad van Commissarissen op voordracht huurders”

Lid Raad van Commissarissen op voordracht huurders

 • PublicSpirit
 • Parttime
Ga naar “Junior Projectleider Keuringen”

Junior Projectleider Keuringen

 • Arbo Unie
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Teamleider”

Teamleider

 • Gemeente Nieuwegein
 • Fulltime/Parttime