Johanneke van woonzorglocatie De Kuifmees over de indebuurt kerstkaartenactie: ‘Bijzonder voor onze bewoners’

Redacteur Celeste (r) met collega's Bonnie (l) en May-Anne (m) van indebuurt Utrecht. © Sandra Zeilstra

Een vijf meter hoge kerstboom in de tuin, zelfgemaakte kerststukjes in de woonkamers en eigen versieringen in de kamers. Het is duidelijk kersttijd in De Kuifmees, de nieuwe woonzorglocatie van ZorgSpectrum in Nieuwegein.

Maar ook dit jaar is het helaas niet mogelijk om iedereen samen te brengen met kerst. Daarom is medewerker Johanneke de Bruijn (23) extra blij dat de kaarten van de kerstactie van indebuurt dit jaar naar de bewoners van De Kuifmees gaan. “Het gaat om dat stukje erbij horen in de maatschappij.”

Vasthouden aan tradities

Het wordt Johanneke’s eerste kerst met de ouderen. Sinds oktober is zij medewerker Welzijn en Activering. In deze rol onderzoekt ze wat de bewoners leuk vinden en wat ze vroeger hebben gedaan, om zodoende samen de (kerst)dagen leuker te maken. “We kiezen voor een huiselijke sfeer dit jaar: we maken zelf eten en muziek in de woonkamers. Een van de collega’s heeft zelfs haar dwarsfluit opgedoken, die lag te verstoffen in haar huis. Maar we kijken ook naar wat de bewoners vroeger thuis deden met kerst en wat zij belangrijk vinden.”

“Het hoeft allemaal niet groots. Natuurlijk willen we het liefst de hele familie erbij vragen, maar dat kan nu niet door corona. Daarom betrekken we de kersttradities van de ouderen er zoveel mogelijk bij.”

Bewoners hebben de regie

De Kuifmees is sinds september geopend. Er wonen nu bijna 70 mensen, en uiteindelijk worden dat er 76. “De meeste bewoners hebben dementie. Maar de bewoners geven wel zelf vorm aan hun dagen. Wat wij hier doen, is de mens zoveel in de eigen regie laten. Wil een bewoner pas om 19.00 uur eten? Dan is dat helemaal prima. En wil iemand na 10.00 uur opstaan? Ook goed. Ze mogen de activiteiten doen, hoe ze dat vroeger altijd deden. We blijven hun zelfredzaamheid vergroten.”

“Daarnaast gebruiken we ook veel technologie op de woonzorglocatie. Iedereen heeft een speciaal horloge die een hulpknop bevat, maar ook als sleutel van de deur functioneert. Iedere kamer heeft een tablet, zodat de bewoners kunnen videobellen met familie. We kijken goed naar welke dingen digitaal kunnen, zodat wij meer tijd overhouden voor de bewoners zelf.”

Lees verder onder de foto >

Woonzorglocatie De Kuifmees. Foto: De Kuifmees

Klein gebaar, groot geluk

Johanneke is blij met de extra aandacht door de kerstkaartenactie van indebuurt. “Ik vind het superleuk. Zeker met een nieuwe zorglocatie en in een tijd met veel veranderingen. En natuurlijk in coronatijd, waarin je minder met familie kan doen en we iets creatiever moeten zijn om de feestdagen speciaal te maken. Zo’n extra gedachte vanuit de buurt is heel fijn.”

“Kaarten ontvangen geeft het gevoel dat je nog steeds belangrijk bent. Dit zorgt ervoor dat je in de maatschappij blijft staan. Ik vind het mooi als de bewoners alleen al de kaarten zien, en de gedachte hebben ‘hey, die heb ik gekregen, een kaart speciaal voor mij’. Het laat zien dat er mensen zijn die aan je denken. Zoiets kleins kan zo belangrijk zijn.”

Redacteur Celeste van indebuurt Nieuwegein over de kerstkaartenactie

”Net als vorig jaar, ga ik als kerstvrouw langs verzorgingshuizen in Houten, IJsselstein en Nieuwegein met hartverwarmende post van jullie indebuurt-lezers. Vorig jaar mocht ik 104 kerstkaarten afleveren in Houten, 180 kerstkaarten in IJsselstein en maar liefst 440 in Nieuwegein. Vanwege corona leverde ik de kaarten af bij de recepties van de verzorgingshuizen en kwam ik niet in contact met de ouderen zelf.

Dit jaar zal de overhandiging van de kerstgroeten op dezelfde manier verlopen. Op dinsdag 21 december ga ik samen met mijn collega Anne-Meike op pad en bezoeken we Het Houtens Erf (Houten), Ewoud (IJsselstein) en De Kuifmees (Nieuwegein). Dit is alweer het tweede coronajaar en helaas is de realiteit dat veel ouderen zich eenzaam voelen tijdens de feestdagen. Wij willen graag zoveel mogelijk ouderen in Utrecht-Zuid verblijden met een lieve kerstgroet! Doe je mee?”

Stuur je kaartje of lever je kerstgroet zelf in

Wil je de kaart(en) of knutselwerkjes opsturen? Dat kan naar postadres (t/m 16 december):

Nieuwegein indebuurt
T.a.v. Kerstkaartenactie indebuurt Nieuwegein
Vredenburg 24
3511 BB Utrecht

Je kunt de kaarten ook afgeven in de speciale indebuurt-brievenbus bij (t/m 20 december):

De Ruilfabriek
Plein 114, City Plaza
3431 LV Nieuwegein

De openingstijden vind je hier.

Vergeet niet je adresgegevens op de post te vermelden, want soms vinden de ontvangers het leuk om een berichtje terug te sturen. 

Gratis kerstkaart van Kaartje2go.nl

Extra leuk: in samenwerking met Kaartje2go.nl kan je dit jaar een gratis kerstkaart (ter waarde van 3,95 euro) versturen. Wacht niet te lang als je gebruik wilt maken van deze actie, want er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Per persoon kun je één gratis kaart versturen. Je ziet pas dat de kaart gratis is, nadat je deze hebt bewerkt in je digitale winkelmand. Natuurlijk gaan we er vanuit dat je eerlijk bent en de voucher alléén gebruikt wordt voor deze actie.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuwegeiner van de Week

Ga naar “Jolijn is operatieassistent in het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur’”

Jolijn is operatieassistent in het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur’

Ga naar “Van drugsverslaafde naar heilsoldaat in opleiding: ‘Ik had nog nooit een kerk van binnen gezien’”

Van drugsverslaafde naar heilsoldaat in opleiding: ‘Ik had nog nooit een kerk van binnen gezien’

Hans Stelte voor het Leger de Heils
Ga naar “Robert is vrijwilliger op de wijkbus Vreeswijk: ‘Mensen zijn heel blij dat de bus weer rijdt’”

Robert is vrijwilliger op de wijkbus Vreeswijk: ‘Mensen zijn heel blij dat de bus weer rijdt’

Robert achter het stuur van de wijkbus

In onze gids