Hilde is werkzaam bij Defensie en finaliste Miss Beauty of Utrecht: ‘Een stoere chick die ineens hakken draagt’

Hilde op een van haar auditiefoto's
Hilde op een van haar auditiefoto's. Eigen foto

Denk jij bij missverkiezingen aan modepoppetjes zonder inhoud? Dan zit je er helemaal naast. Met haar deelname aan Miss Beauty of Utrecht laat de Nieuwegeinse Hilde van der Schans (26) nog maar eens zien dat een missverkiezing om meer dan uiterlijk vertoon gaat. “Je moet het totaalplaatje zijn.”

Normaliter werkt ze voor Defensie waar ze beveiligingstaken verricht. Maar voor haar deelname aan Miss Beauty of Utrecht verruilt Hilde haar werkschoenen voor een paar hakken. “Het leek mij altijd al leuk om mee te doen aan een missverkiezing, dus toen ik een castingoproep op internet tegenkwam, besloot ik mijn stoute schoenen aan te trekken en het gewoon te proberen. Nadat ik door de briefselectie kwam, deed ik in december mee aan de castingdag.”

Strike a pose

“Tijdens de castingdag moest ik samen met vier andere dames voor een tafel met juryleden vertellen wie ik ben, wat mijn hobby’s zijn en waarom ik meedeed. Het spannendste vond ik dat ik in het Engels moest vertellen hoe ik mij van de andere meiden onderscheid. Ik heb niet geoefend voor de vragen. Het werkt voor mij het beste als ik dicht bij mijzelf blijf.”

Lees verder onder het Facebookbericht >

Hilde (links) tijdens de castingdag van Miss Beauty of Utrecht.

Daarnaast moest Hilde in badkleding over de roze loper lopen en poseren. Klinkt spannend, maar onzeker was ze niet. “Ik sport heel veel en wilde al een tijdje meedoen aan een bikiniwedstrijd. Daar heb ik ook een coach voor. Dus poseren in bikini was voor mij niet onbekend. Maar normaal doe ik dat veilig in mijn eigen kamer. Nu poseerde ik ineens publiekelijk voor een jury.”

‘We gilden het uit!’

Nog dezelfde dag werden de finalisten bekendgemaakt via Instagram-live. “Mijn beste vriendin zat naast mij op de bank en we gilden het uit toen mijn naam voorbijkwam. Ik deelde het direct in de familie-app en belde vrienden. Iedereen was superblij! Ze gunnen mij de winst en promoten mij ook.”

“Sommige mensen waren oprecht verbaasd, ik had niet iedereen verteld over mijn deelname. Mensen verwachten dit niet zo snel van mij. Mijn collega’s uit de beveiliging hadden al helemaal zoiets van: ‘huh, Hilde en een missverkiezing? Zo’n stoere chick en dan sta je daar ineens op hakken, in een jurkje en bikini.”

Lees verder onder het Facebookbericht >

Hilde op de roze loper van de castingdag.

Meer dan een mooi koppie

“Maar het gaat niet alleen om uiterlijk. Je moet het totaalplaatje zijn. Mijn boodschap? Het taboe op praten over psychische klachten wegnemen. Het blijkt een onderwerp dat moeilijk te bespreken valt, terwijl 4 van de 10 mensen ooit met een stoornis te maken heeft gehad. Maar er wordt nog steeds zo negatief over gedaan, terwijl het belangrijk is om te praten over psychische klachten. Ik heb zelf ook met een stoornis (psychische klachten) gezeten. Je voelt je alleen en hebt het idee dat niemand je begrijpt. Uiteindelijk heb ik goede hulp gekregen. Ineens krijg je allemaal antwoorden en blijkt dat iemand je gewoon begrijpt. Je bent niet alleen, en je hoeft dit proces ook niet alleen aan te gaan.”

Met haar deelname zet Hilde zich ook in voor een goed doel. Net als vorig jaar sponsort Miss Beauty of the Netherlands LINDA.Foundation! “Deze organisatie zet zich in voor arme gezinnen met kinderen, zodat zij ook cadeautjes kunnen krijgen. Ik heb een doneerlink op Instagram gezet, en ben van plan om koekjes te bakken en verkopen om geld in te zamelen.”

Grand finale

Binnenkort is het tijd voor de oefendagen voor de finale. “Dan leer ik samen met 30 meiden te poseren, dansen en we hebben een fotoshoot. Daar moest ik wel om lachen: ik voor een camera! Normaal werk ik in de beveiliging, en ineens ben ik zo’n meisje-meisje. Gelukkig heeft mijn zusje mij goed geholpen met poseren voor de foto’s die ik moest insturen.”

Op 27 februari betreedt Hilde het podium tijdens de finale van Miss Beauty of Utrecht. “Dan voeren we de dansroutine uit, is er een bikinironde en sommige meiden tonen een vaardigheid waar ze goed in zijn, bijvoorbeeld dansen of zingen. Ik niet, ik heb andere mooie competenties, maar niet die.” Naast uitstraling en houding, krijg je ook persoonlijke vragen waar je goed en enthousiast op moet antwoorden. “Een jury beoordeelt de onderdelen en samen met de stemmen van het publiek wordt de winnaar bepaald.”

Lees verder onder de foto >

Hilde met sjerp. Eigen foto

Na de winst

Als Hilde de finale wint, gaat ze door naar Miss Beauty of the Netherlands. “Dan begint het hele proces opnieuw. Maar dan met 13 provincies. Opnieuw een mooie kans vind ik; ik ben heel enthousiast. Ik wil graag blijven werken waar ik nu werk, maar misschien kan ik dit goed combineren in de toekomst. Maar, ik zal altijd die stoere chick blijven!”

Help jij Hilde aan de overwinning? Stemmen kan tot en met 26 februari. Bekijk op de website van Miss Beauty of the Netherlands hoe je dat doet.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuwegeiner van de Week

Ga naar “Jolijn is operatieassistent in het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur’”

Jolijn is operatieassistent in het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur’

Ga naar “Van drugsverslaafde naar heilsoldaat in opleiding: ‘Ik had nog nooit een kerk van binnen gezien’”

Van drugsverslaafde naar heilsoldaat in opleiding: ‘Ik had nog nooit een kerk van binnen gezien’

Hans Stelte voor het Leger de Heils
Ga naar “Robert is vrijwilliger op de wijkbus Vreeswijk: ‘Mensen zijn heel blij dat de bus weer rijdt’”

Robert is vrijwilliger op de wijkbus Vreeswijk: ‘Mensen zijn heel blij dat de bus weer rijdt’

Robert achter het stuur van de wijkbus

In onze gids