Cor is voorzitter van de Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein: ‘Armoede kan iedereen overkomen’

Zo’n zeven jaar geleden stopte Cor van Dalen (71) met zijn werkzame leven en besloot dat hij iets voor anderen wilde doen. Al snel werd hij gevraagd om de Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein opnieuw in te richten. Met succes: “We hebben al jaren een goedlopende voedselbank.”

“De maand december is bij de voedselbank altijd een maand waarin veel gebeurt. Ieder bedrijf en individu denkt aan de voedselbank, dat is mooi om te zien. Er zijn bedrijven die ons ieder jaar sponsoren en rekening houden met ons als zij kerstpakketten uitgeven.”

“In het algemeen hebben wij geen tekort aan voedsel voor de mensen die binnen onze doelgroep vallen. De inwoners van Nieuwegein en IJsselstein zijn zeer begaan met de voedselbank, net als instanties, bedrijven en kerken. We hebben goede connecties. Bijvoorbeeld een sponsor die iedere twee weken melk en yoghurt doneert. En er zijn bedrijven die iedere week vragen wat wij nodig hebben. Mochten indebuurt-lezers willen bijdragen, dan kan dat zeker ook, door ondersteuning met voedsel, een eenmalige gift of door donateur te worden.

Producten die lang goed blijven

Verse producten gaan er gelijk op vrijdag (uitgiftedag) uit. Maar in het algemeen vraagt de voedselbank om lang houdbare producten. “Op het moment dat iemand – vanuit de goedheid van zijn hart – een pakje gehakt uit de diepvries wil afgeven, kunnen wij dat niet aannemen. Wij moeten voldoen aan alle voorwaarden van de voedsel- en warenwet.”

“Het is daarom belangrijk om contact te houden met bedrijven, particulieren en instanties, zodat als zij iets doneren, ze producten geven die langer houdbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan blikken soep; die zijn soms tot wel 2023 goed. Ik krijg daarnaast veel speelgoed, boeken, kleding en koel- of ijskasten aangeboden. Dat is allemaal heel goed bedoeld, maar daar kunnen wij niets mee. Wij blijven bij onze core business: voedsel.”

Lees verder onder de foto >

Vrijwilligers aan het werk in de Voedselbank Nieuwegein. Foto aangeleverd door Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein

Samenstelling voedselpakketten

“Wij proberen een pakket samen te stellen waarin minimaal drie tot vier maaltijden zitten. Denk aan ontbijt, iets voor tussen de middag en voor de avond. We kijken zo mogelijk naar voedingswaarden en naar de diversiteit in producten. De ene week krijgen mensen bijvoorbeeld beschuit, de andere week cornflakes. En als een feestdag achter de rug is, dan is het daarna feest op de voedselbank. Een chocoletter smaakt tenslotte op 5 januari net zo goed als op 5 december.”

“Verder houdt de voedselbank rekening met de samenstelling van het gezin: is het een eengezinshuishouden of wonen er meer mensen? En we letten erop of iemand vegetariër is. We kunnen helaas geen rekening houden met aparte diëten, of als iemand halal eet. Het is niet zo dat je zeven dagen van de week met het hele gezin van het voedselpakket kunt eten. Het is nog altijd een aanvulling op wat mensen wél kunnen kopen.”

Vrijwilliger bij de voedselbank

Nieuwegein is de plek waar alles gebeurt bij de voedselbank. In het pand aan de Montageweg komen alle producten binnen, wordt alles verdeeld en keurig via een systeem op datum gehouden. “Wij weten precies waar een pot pindakaas staat en tot wanneer deze goed is (de zogenaamde T.H.T datum). Dat moet ook wel, want we geven geen producten uit die over de THT-datum zijn.”

“De voedselbank is een organisatie bestaande uit vrijwilligers. Als voorzitter regel ik alle externe contacten met bedrijven en gemeenten, ben ik de contactpersoon voor andere voedselbanken en heb ik het vrijwilligersbeleid onder mijn hoede. Daarnaast ben ik iedere donderdag- en vrijdagmorgen op de voedselbank om samen met de andere vrijwilligers pakketten te sorteren en te maken. Het is een heel gezellige club mensen met verschillende achtergronden.”

Lees verder onder de foto >

Verwerken van de aangeleverde producten in de voedselbank. Foto aangeleverd door Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein

Mengelmoes aan mensen

Niet alleen is de club vrijwilligers een diverse groep mensen, ook de cliënten hebben verschillende achtergronden. “Het is een mengelmoes. Of iemand in armoede leeft, heeft niets met geloof, achtergrond of opleidingsniveau te maken. Het kan iedereen overkomen. Een simpel voorbeeld: je raakt je werkt kwijt, gaat scheiden of je relatie gaat uit.”

Waarom armoede in Nederland dan toch vaak over het hoofd wordt gezien? ”Dat heeft ook te maken met verschillende interpretaties: wat voor de één armoede is, is dat voor de ander niet. Daarom zijn er duidelijke normen om in aanmerking te komen voor een voedselpakket. Iedereen die denkt in aanmerking te komen, kan rechtstreeks bij ons een pakket aanvragen. En de screening gaat snel: als je je spullen snel aanlevert en niet boven de norm komt, heb je dezelfde week je eerste pakket. We vinden dat mensen die hulp nodig hebben, dit ook snel moeten krijgen.”

Gevoel van schaamte

“Ik zie dat het voor iedereen moeilijk is om de stap te nemen om een pakket aan te vragen. Want bij de voedselbank lopen geeft geen prettig gevoel. Er is toch schaamte; een gevoel van falen. Maar dat hoeft helemaal niet. Het gaat nu even een periode minder, dus vraag die hulp dan. Dat doe je ook met huursubsidie of zorgtoeslag. Dit is net zo goed een instantie die je kan helpen voor een korte of langere tijd.”  

“De mensen die de stap hebben genomen, zijn heel blij. Want er valt ook een last van je af. Je kunt je – vaak al mindere – geld uitgegeven aan andere dingen. Je krijgt van ons elke vrijdag flink wat waarde aan boodschappen. En met ons pasje kun je ook bij de speelgoed- en kledingbank terecht.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuwegeiner van de Week

Ga naar “Jolijn is operatieassistent in het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur’”

Jolijn is operatieassistent in het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur’

Ga naar “Van drugsverslaafde naar heilsoldaat in opleiding: ‘Ik had nog nooit een kerk van binnen gezien’”

Van drugsverslaafde naar heilsoldaat in opleiding: ‘Ik had nog nooit een kerk van binnen gezien’

Hans Stelte voor het Leger de Heils
Ga naar “Robert is vrijwilliger op de wijkbus Vreeswijk: ‘Mensen zijn heel blij dat de bus weer rijdt’”

Robert is vrijwilliger op de wijkbus Vreeswijk: ‘Mensen zijn heel blij dat de bus weer rijdt’

Robert achter het stuur van de wijkbus

In onze gids