Bedenker Jorunn over buurtsoap Geina: ‘We hebben in elke wijk gedraaid, met veel (on)bekende Nieuwegeiners’

Jorunn Labordus bedacht buurtsoap Geina. Foto: Marissa de Kogel

Komisch en een tikkeltje absurd. Zo beschrijft projectleider en bedenker Jorunn Labordus (49) Nieuwegeins eigen buurtsoap: Geina. De buurtsoap is een project uit de koker van stadstheater De KOM. Maar het is bovenal voor én door de inwoners van Nieuwegein gemaakt.

Een stelletje dat van buiten de stad naar Nieuwegein verhuist en warm wordt onthaald door een welkomstcomité, dat is de strekking van Geina, de buurtsoap. Terwijl deze nieuwe inwoners Nieuwegein ontdekken, vinden er allerlei misverstanden en hilarische gebeurtenissen plaats.

Rondje Nieuwegein

Het verhaal neemt ons mee naar verschillende buurtpleinen en wijken in Nieuwegein. “We gaan naar Muntplein, Cityplaza, het park, de tramhalte, maar ook de supermarkt, kroeg, koekjesfabriek en zeepfabriek komen voorbij. Ik heb erop gelet dat we in alle wijken een keertje draaiden. Zo kan iedereen zich min of meer in deze serie herkennen.”

En dat past ook goed bij het doel van het project. “We wilden vanuit theater DE KOM iets doen met het 50-jarig bestaan van Nieuwegein. Niet iets bedenken van bovenaf, maar iets creëren samen met de inwoners. Vanwege corona had ik de behoefte om iets te maken dat gegarandeerd door kon gaan. Zo bedachten we dat we iets wilden opnemen.”

Lees verder onder de foto >

Jorunn lees het script van Geina. Foto: Sigfrid van Driel (Senzie)

Geen GTST

Hoewel de soap fictie is, zijn de verhaallijnen gebaseerd op de ervaringen van Nieuwegeiners. “Ik heb mensen uit verschillende leeftijden, wijken en achtergronden uitgenodigd om naar De KOM te komen en hun verhaal te doen. Daarmee is scriptschrijver Lucas de Waard aan de slag gegaan. “Ik noem het een soap, maar het is geen romantische soap als Goede Tijden Slechte Tijden of the Bold and the Beautiful.”

Wat het dan wel is? “Een soort absurd-komische serie met een schurend randje. Het is te vergelijken met de film ‘Weg van Jou’, waarin de hoofdrolspeler in Zeeland komt te wonen en hier – ondanks de grauwheid en natheid – uiteindelijk van leert te houden. Het is een ode aan Nieuwegein, zonder voorbij te gaan aan de vooroordelen over de stad.”

Echte Nieuwegeiners

In de buurtsoap spelen onder anderen Huub Smit, Lonne Gosling, Nick Golterman en Maamke Hoogendoorn. “Nick is benaderd omdat hij uit Nieuwegein komt en vroeger al bij DE KOM speelde. Net als Maamke, die een relatie heeft met Nick. Zij zat als klein meisje al bij de talentenklas in DE KOM en is nu ook docent.” Deze professionele acteurs werden niet alleen gevraagd om mee te spelen, zij hadden ook een coachende rol.

“De meeste rollen worden vertolkt door buurtbewoners. Er zijn Nieuwegeiners die meedoen die helemaal geen acteerervaring hebben; zij vonden dit gewoon een ontzettend leuk initiatief. Er kwamen mensen naar de audities die vooral ervaring hebben op het gebied van amateurtoneel, maar niet eerder in een serie speelden.”

Lees verder onder de foto >

Huub Smit tijdens de opnames aan de Nedereindse Plas. Foto: Arend Bloemink

Bekende koppies

Dat zijn niet de enige Nieuwegeiners die hun opwachting maken in de soap. “Soms wordt een rol gespeeld, zoals de eigenaar van een kroeg of fabriek, maar soms is het ook de echte eigenaar die meedoet. Bijvoorbeeld de eigenaar van Skipiste Nieuwegein, of de burgemeester die een rol speelt bij een zaak.” Allemaal bekende koppies dus. Bij de draaidagen speelde daarnaast een deel van de scootmobielclub mee. ”Om die scootmobiels telkens weer opnieuw een rondje te zien rijden, onverstoorbaar, met best slecht weer, dat vond ik geweldig.”

Inmiddels zitten de meeste draaidagen erop. “Het was heel intens: we hebben in een week tijd vijf opnamedagen gehad. Een filmproductie draaien was nieuw voor mij, maar ook voor veel amateurs. Het is wennen dat elke scène vaak over moet, en vanuit verschillende camerapunten opnieuw gespeeld moet worden. Maar met een professionele cameraploeg, regisseur en acteurs die ook andere konden helpen, heb ik het idee dat het tot een mooi eindresultaat komt. Het is iets om trots op te zijn. Een ode aan Nieuwegein in een feestelijk, en ingewikkeld jaar, waarin we samen iets moois hebben gemaakt.”

Geina, de buurtsoap gaat op 18 december in première in De KOM en is daarna online te bekijken.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuwegeiner van de Week

Ga naar “Jolijn is operatieassistent in het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur’”

Jolijn is operatieassistent in het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Mijn langste operatie was ongeveer 7 uur’

Ga naar “Van drugsverslaafde naar heilsoldaat in opleiding: ‘Ik had nog nooit een kerk van binnen gezien’”

Van drugsverslaafde naar heilsoldaat in opleiding: ‘Ik had nog nooit een kerk van binnen gezien’

Hans Stelte voor het Leger de Heils
Ga naar “Robert is vrijwilliger op de wijkbus Vreeswijk: ‘Mensen zijn heel blij dat de bus weer rijdt’”

Robert is vrijwilliger op de wijkbus Vreeswijk: ‘Mensen zijn heel blij dat de bus weer rijdt’

Robert achter het stuur van de wijkbus

In onze gids