Veiligheidsregio Utrecht waarschuwt: ‘Vanaf 1 juli gaat de rookmelderverplichting in’

Aangeboden door Veiligheidsregio Utrecht

Still uit YouTube-video Veiligheidsregio Utrecht

Dat een rookmelder belangrijk is om brand tijdig te ontdekken, weten de meeste mensen wel. Gelukkig heeft ongeveer 70 procent van de Nederlandse huishoudens dan ook minstens één rookmelder geïnstalleerd in huis. Maar wie is verantwoordelijk voor brandveiligheid in studentenhuizen? En wat kun je als student doen om de brandveiligheid te waarborgen? Diana Bouwman is specialist (Brand) Veilig Leven bij Veiligheidsregio Utrecht en beantwoordt een aantal veelgestelde vragen over het thema.

Wie is er verantwoordelijk voor de brandveiligheid in mijn studentenhuis?

Diana: “Zowel de verhuurder als de studenten zijn verantwoordelijk voor de brandveiligheid in een studentenhuis. De verhuurder moet zorgen dat er rookmelders hangen in gezamenlijke ruimtes, in elke wooneenheid en in de gangen en het trappenhuis. Daarnaast moeten er blusmaterialen (zoals een brandblusser) aanwezig zijn op elke verdieping en in gezamenlijke ruimtes. Deuren in de vluchtroute moeten makkelijk en snel te openen zijn.”

Is een rookmelder in huis verplicht?

“Nu geldt alleen voor woningen met vijf of meer woonunits een rookmelderplicht. Die worden ook gecontroleerd door de afdeling toezicht van de brandweer. Als je minder huisgenoten hebt, omdat je bijvoorbeeld bij een hospita woont, dan is die verplichting er nu nog niet.

Vanaf 1 juli 2022 verandert dat. Dan gaat de rookmelderverplichting in, waarin staat dat op iedere verdieping van zowel nieuwbouw als bestaande bouw een rookmelder moet hangen. De eigenaar of verhuurder van de woning is daarvoor verantwoordelijk.”

Lees verder onder de video >

Waarom is brandveiligheid in studentenhuizen extra belangrijk?

“Branden in studentenwoningen zijn vaak heviger en geven meer rookontwikkeling. Dit komt omdat het meestal gaat om oude panden met een groot gebruik van elektrische apparaten, waar veelal goedkoop meubilair van geperst hout en synthetische materialen aanwezig is”, legt Diana uit.

“Rookmelders zijn dus belangrijk om een brand vroegtijdig te herkennen, maar nog beter is het om brand te voorkomen. Hierin valt nog veel te winnen op het gebied van veiligheidsbewustzijn en gedrag onder studenten. Studenten zijn zich nog niet altijd voldoende bewust van wat brandgevaarlijke situaties kunnen zijn. Een fiets of een stapel bierkratjes die de vluchtroute blokkeert, een vol stoffilter in de wasdroger of een laptop continu aan de lader op bed; allemaal situaties die in potentie gevaarlijk zijn.”

Wat kan ik doen om mijn studentenhuis brandveilig(er) te maken?

Diana heeft een aantal handige tips:

 • “Test de rookmelder in jouw huis regelmatig, het liefst één keer per maand. Dan weet je zeker dat hij goed werkt. Want ondanks dat op veel plekken wel een rookmelder hangt, werkt deze in minder dan de helft van de woningen ook daadwerkelijk. En dat is nu nét belangrijk.”
 •  “Wees je bewust van de risico’s in huis en bespreek met je huisgenoten en huisbaas hoe je de risico’s op brand zo klein mogelijk kunt houden. Want jíj kunt wel alle juiste veiligheidsmaatregelen treffen, als je huisgenoten dat niet doen loop jij alsnog risico.” 
 • “Voorkom brand en laad elektrische apparaten (zoals je telefoon en laptop) altijd op een harde, stabiele ondergrond op, bijvoorbeeld op je bureau en niet op je bed. Gebruik hiervoor de originele adapter. Zorg dat je erbij bent en laadt je apparaten niet op als je slaapt: dan ruik je namelijk niks, dus ook geen rook. Verwijder de stekker uit het stopcontact als de batterij vol is.”
 • “Plaats voor je eigen veiligheid werkende en gekoppelde rookmelders in alle studentenkamers en in de hal. Dat kan in overleg met of door je huisbaas. Hang de rookmelder niet op de tocht of bij mechanische ventilatie, in de badkamer of in de damp van je kooktoestel of vaatwasser.”
 • “Probeer af en toe de stofzuiger langs je rookmelders te halen, zo voorkom je dat deze vuil wordt door stof en een vals alarm geeft. Test je rookmelders regelmatig (liefst iedere maand) en vervang de batterijen wanneer nodig. Dek de rookmelder nooit af. Op www.rookmelders.nl vind je tips, veelgestelde vragen en kun je de rookmelderwijzer doen om te zien hoeveel rookmelders jij in jouw studentehuis nodig hebt.”

Wat vinden studenten zelf?

Veiligheidsregio Utrecht vroeg een aantal studenten naar hun ideeën over brandveiligheid.

Otmar (21), student Communicatiewetenschappen. Woont in een studentenhuis in Zuilen.

“Dat rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht zijn in alle huizen, dus ook studentenhuizen, is nieuw voor mij. Ik vind het een taak van de huisbaas om ervoor te zorgen dat het huis brandveilig is. Je kunt hier natuurlijk zelf ook aan bijdragen als je ziet dat iets beter of veiliger kan en door zelf te testen of die rookmelders überhaupt werken.”

Niels (30), student HBO Communicatie. Woont in een studentenhuis in Lunetten.

“Wij hebben een keer in de nacht zware rookontwikkeling gehad in ons gebouw. Door de rookmelders waren we er gelukkig op tijd bij. Ik vind brandveiligheid dus wel belangrijk, maar ik vind het een taak van de huisbaas om dit te regelen. Hij zou wat mij betreft rookmelders moeten ophangen en indien nodig vervangen. Maar, je hebt als bewoner natuurlijk ook zelf een verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld om te controleren of alles werkt.”

Annette (21), student Culturele Antropologie. Woont in een studentenhuis in Zuilen.

De verantwoordelijkheid voor brandveiligheid in studentenhuizen vind ik een taak voor zowel de huisbaas als voor onszelf. Voor de huisbaas is het wellicht interessant voor de bescherming van het pand en het huis is veiliger om in te wonen. Studenten hebben ook zelf een verantwoordelijkheid, omdat het om hun eigen veiligheid gaat.”

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Stemmen voor de gemeenteraad: de bieb organiseert verkiezingsactiviteiten”

Stemmen voor de gemeenteraad: de bieb organiseert verkiezingsactiviteiten

Ga naar “Gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Nieuwegein: dit moet je weten”

Gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Nieuwegein: dit moet je weten

Ga naar “Nieuwegein groeit: zoveel inwoners kreeg onze stad in 2021 erbij”

Nieuwegein groeit: zoveel inwoners kreeg onze stad in 2021 erbij

In onze gids

Ga naar “Restaurant Céline”

Restaurant Céline

 • Fort Jutphaas 3
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Brasserie Het Raadhuis”

Brasserie Het Raadhuis

 • Raadhuisplein 1
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Huis de Wiers”

Huis de Wiers

 • Wiersedreef 3
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “WOOOD opbergkist Keet”

WOOOD opbergkist Keet

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 23 januari 2022
Ga naar “Lay’s Superchips en Strong van € 3,38 voor € 2,50”

Lay’s Superchips en Strong van € 3,38 voor € 2,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 23 januari 2022
Ga naar “PLUS Blauwe bessen van € 7,78 voor € 3,89”

PLUS Blauwe bessen van € 7,78 voor € 3,89

 • PLUS
 • Geldig t/m 22 januari 2022
Ga naar “Curver Deco Bin pedaalemmer € 41,95”

Curver Deco Bin pedaalemmer € 41,95

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 23 januari 2022
Ga naar “AH Broccoli € 0,89”

AH Broccoli € 0,89

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 23 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Kinderwerker”

Kinderwerker

 • Movactor
 • Parttime
Ga naar “Beveiliger Stadhuis”

Beveiliger Stadhuis

 • G4S
 • Parttime
Ga naar “Projectmedewerker”

Projectmedewerker

 • Gemeente Nieuwegein
 • Parttime