Lotte en Femke bieden belevenissen op een SUP-board aan: ‘We varen onze eigen koers’

Lotte en Femke bij hun bedrijf SUPenergy aan de Herenstraat. Foto: SUPenergy

Suppen, oftewel Stand Up Paddling is dé watersporttrend van het moment. Het staan (of zitten) op een breed surfboard terwijl je met een peddel door het water beweegt, heeft de laatste jaren aan terrein gewonnen. Ook in Nieuwegein. Vriendinnen Femke en Lotte hebben samen SUPenergy opgezet aan de Herenstraat 45 in Jutphaas. Lotte vertelt…

Lotte en Femke kennen elkaar van de basisschool in Nieuwegein. Maar het was pas nadat ze beiden terugverhuisden – Femke woonde in Suriname, Lotte in Zuid-Afrika – dat de vonk weer oversloeg. “We woonden ineens weer bij elkaar om de hoek; beiden met een jong kind en ervaringen in het buitenland. We kletsten veel over het leven. Ik had toen nog baan in loondienst.” Al was in Zuid-Afrika het zaadje voor een andere toekomst geplant. “Ik had heel erg last van m’n rug in die tijd. Toen ik vanuit mijn baan bij de Nederlandse ambassade twee keer per week pilates in de lunchpauze kon doen, verdwenen mijn klachten ineens. Daarna dacht ik: hier moet ik iets mee doen, de wereld moet weten dat je jezelf kunt helen met pilates.”

Starten als ondernemer

Het was Femke die Lotte een zetje in de richting van het ondernemerschap gaf. “We spraken over vrijheid en het leven anders inrichten. In Suriname ervaarde zij dat er minder in hokjes werd gedacht. Hier moet je voldoen aan het plaatje. Het ondernemerschap sprak me aan, maar ik dacht: zitten mensen wel te wachten op nog een een organisatie- of communicatieadviseur? Zo kwam ik weer bij mijn oorspronkelijke idee uit: pilates, en ben ik LotsofEnergy gestart. In mijn pilatesstudio probeer ik mensen in beweging te krijgen, door de sport voor iedereen leuk te maken. Ik bied groepslessen en persoonlijke begeleiding aan.”

Van je hobby je werk maken

Een aantal jaar geleden ontdekte Lotte het suppen en inspireerde Femke om mee te doen. Het werd een gezamenlijke hobby. En eigenlijk wilde Lotte dat ook zo houden. “Andere mensen zeiden: leuk, pilates sup!, maar ik gaf aan dat pilates mijn werk was, en suppen mijn hobby.” Het kwartje viel dan ook pas kortgeleden. ”We vonden suppen leuk, het was nog niet mogelijk in Nieuwegein én hadden al een perfecte stek hier aan het water met een steiger. Toen zijn we het gewoon gaan doen: een naam bedenken, inschrijven bij de KvK en klein beginnen.”

Tekst loop door onder het Instagram-bericht

SUP Specials: van SunsetSUP tot DiscoSUP

“We willen onze onderneming ook klein houden. Het past goed bij de locatie aan de Herenstraat en we willen mensen een speciale beleving geven, in plaats van alleen een SUP-board verhuren. We varen onze eigen koers.” Toch zijn de plannen voor het bedrijf groots. “We willen allemaal dingen aan het suppen koppelen: pilates op een SUP-board, een clean-up sup, sunset en sunrise specials en suppen met een mocktail achteraf. We noemen het dan ook SUP Specials in plaats van tochten. Het lijkt me daarnaast tof om een disco sup te organiseren, en net als in Utrecht een parade, maar dan met SUP-boards in plaats van skates. Eigenlijk verplaatsen we gewoon alles wat we leuk vinden naar een SUP-board.”

Doe vooral wat goed voelt

Dat mensen zich comfortabel voelen op het water, is voor de dames topprioriteit. “Soms zijn mensen een beetje bang. Dan begeleiden en kalmeren we ze. Zo organiseerde ik laatst een pilates sup, en een deelnemer gaf aan dat ze zenuwachtig was. Daarom nodigde ik haar uit om samen het water op te gaan om te voelen hoe het was, zodat ze tijdens de special zeker op het board stond.” Lotte’s motto is dan ook ‘doe vooral wat goed voelt’. “Ga niet staan als je dat niet wilt. Als jij lekker op je knieën wilt suppen, is dat geen probleem. Het heet dan wel Stand Up Paddling, maar als je dat niet wilt, doe je het gewoon niet.”

Tekst loopt door onder de foto

Lotte en Femke voor hun SUP-boards. Foto: eigen foto

Suppen op het mooiste stukje van Nieuwegein

Hoewel suppen er heel relaxed uitziet, ben je wel degelijk bezig met een work-out. “Je gebruikt niet alleen je armspieren, maar werkt vanuit je core. Die spieren zijn essentieel voor je houding en goed tegen rug- en schouderklachten. Bovendien is het een goede manier om je evenwicht te trainen, want suppen is balans houden. En het leuke is: iedereen kan het.”

Bovendien kan het heel ontspannend zijn. “De rust op het water, de vogels, in de natuur zijn. Je bent in je eigen wereldje en voor mij is dat magisch.” Dat SUPenergy zich in Jutphaas bevindt, helpt daar ook bij. “Dit is het oorspronkelijke stukje van Nieuwegein, samen met Vreeswijk. Je hebt hier monumentale panden waar een stuk geschiedenis bij hoort. Als je langsfietst zie je dat niet zo, maar als je op het water bent ziet het er supermooi uit. Het is het mooiste stukje van Nieuwegein, vind ik.”

Een movement creëren

In de toekomst willen Femke en Lotte nog veel meer mensen inspireren in het monumentale pand aan de Herenstraat. “We hopen dat dit een soort movement wordt: een hub waar mensen graag komen. Bijvoorbeeld om een koffietje te drinken of boekje te lezen. Ik denk dat zoiets organisch is en moet groeien.”

Lees ook:

SUPenergy

Herenstraat 45, Nieuwegein

Meer informatie

SUPenergy

Herenstraat 45, Nieuwegein

Meer informatie

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Joe! 5 x de leukste vacatures van deze week”

Joe! 5 x de leukste vacatures van deze week

Ga naar “Werken dicht bij huis! 5 x vacatures in Nieuwegein”

Werken dicht bij huis! 5 x vacatures in Nieuwegein

Ga naar “Stukadoor Frank startte gamehal in Nieuwegein: ‘Airhockeyen, racen, flipperen en meer!’”

Stukadoor Frank startte gamehal in Nieuwegein: ‘Airhockeyen, racen, flipperen en meer!’

In onze gids

Ga naar “Knus bij Ann”

Knus bij Ann

 • Dorpsstraat 40
 • Koffiebars
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Robuust Nieuwegein”

Robuust Nieuwegein

 • Markt 56
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Terras La Fuente”

Terras La Fuente

 • Plein 113
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 18:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Suède dames- of herensloffen 50% korting € 24,99”

Suède dames- of herensloffen 50% korting € 24,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “Alle AH Pureersoepen van € 3,69 voor € 2,79”

Alle AH Pureersoepen van € 3,69 voor € 2,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “Perla Huisblends van € 11,78 voor € 5,89”

Perla Huisblends van € 11,78 voor € 5,89

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “Alle Dubbelfrisss, Taksi of Appelsientje Mini-pakjes van € 2,69 voor € 1”

Alle Dubbelfrisss, Taksi of Appelsientje Mini-pakjes van € 2,69 voor € 1

 • PLUS
 • Geldig t/m 30 oktober 2021
Ga naar “Melkunie Protein van € 2,98 voor € 1,49”

Melkunie Protein van € 2,98 voor € 1,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “(Proces) Operator Koekfabriek”

(Proces) Operator Koekfabriek

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Jr. Creatief designer”

Jr. Creatief designer

 • Domino's Pizza Nederland
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Kok”

Kok

 • Bowling Nieuwegein
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Decemberheld avonddienst PostNL Nieuwegein”

Decemberheld avonddienst PostNL Nieuwegein

 • Manpower
 • Fulltime
Ga naar “Projectmedewerker Recruitment”

Projectmedewerker Recruitment

 • FYGI
 • Fulltime/Parttime