Wij keken binnen in het huis van Soldaat van Oranje: ‘Er staan hier hordes toeristen’

welgelegen
Huize Welgelegen | Beeld: indebuurt Leiden

Deze week in ‘binnenkijken bij’, een huis waar wij zelf ook heel enthousiast van worden. We mogen namelijk binnenkijken in het huis van Soldaat van Oranje. De heren van Minervahuis Welgelegen leiden ons rond.

Huize Welgelegen

Koninklijke Huize Welgelegen ligt aan het Rapenburg, boven café Barrera. Een plekje dat heel wat bekijks trekt, want dit is het huis waar Soldaat van Oranje woonde en waar de gelijknamige speelfilm van Paul Verhoeven werd opgenomen. ”In de zomer staan hier altijd hordes toeristen. Sommige durven aan te bellen en vragen of ze binnen mogen kijken. Meestal vinden we dat prima, maar soms is het ook wel vervelend. Dan blijven ze te lang hangen, willen ze niet meer weg.” Tja, misschien komt dat door de gezelligheid in het studentenhuis. Die is er namelijk volop te vinden. Overal staan kratten bier en het is een komen en gaan van bewoners.

Van links naar rechts: Max, Michiel & Uri van Huize Welgelegen | Beeld: indebuurt Leiden

De bewoners

In Huize Welgelegen wonen tien heren van studentenvereniging Minerva. Er zijn elf slaapkamers verdeeld over ‘halve verdiepingen’ en er is een gemeenschappelijke badkamer en keuken. Wij worden ontvangen door Michiel (21), Uri (19) en Max (21). Michiel moet halverwege het gesprek helaas vertrekken, want de geneeskundestudent moet zich haasten naar de snijzaal. Tja, naast alle gezelligheid moet er ook nog gestudeerd worden natuurlijk. Behalve de tien heren is er nog een andere bijzondere bewoner in Huize Welgelegen, namelijk poes Toeter. ”We noemen haar ook wel prinses Toeter,” vertelt Uri. ”Dat lijkt een grapje, maar ze heeft dus serieus een stamboom,” vertelt hij lachend. Voor de liefhebbers: prinses Toeter heeft ook eigen Instagram-account.

Ski’s | Beeld: indebuurt

Ski-stokken & een zonnebank

In het huis zijn nog veel verwijzingen naar Erik Hazelhoff Roelfzema, Soldaat van Oranje, te vinden. ”De ski-stokken heeft hij aan het huis cadeau gedaan. We hebben een zonnebank, we vertellen altijd dat hij ons die ook cadeau heeft gedaan. Omdat hij in Hawaii ging wonen en hem niet meer nodig had. Dat is natuurlijk gelul, maar wel een goed verhaal,” vertelt Max lachend. We zien nog meer souvenirs uit Hawaii. Aan de muur hangt een foto van Erik met een bloemenketting om, naast de lijst hangt de ketting. ”Dat is de ketting die hij op de foto draagt,” zegt Uri. ”Nou ja, dat weten we niet zeker. Maar dat wordt er altijd gezegd,” vult Michiel aan. Normaal gesproken hangt er in de keuken van het huis het originele Leids Manifest. ”Deze wordt momenteel gerenoveerd door de Universiteit van Leiden, daarna komt hij hier weer te hangen.”

Bonje op de barbecue

Van een Minerva-huis mogen we natuurlijk wel een beetje wilde verhalen verwachten. Onderling wordt overlegd: welk verhaal kiezen we? Max hakt de knoop door. ”Het incident met de brandblusser,” begint hij. ”Het is best gehorig hier. Tijdens het opnemen van de film Soldaat van Oranje is er een tussenwand uitgesloopt. Later hebben ze een holle muur ervoor terug geplaatst, die laat dus veel geluid door. Maar ook de buren horen nog wel eens wat, omdat we geen dubbelglas in de ramen mogen installeren. Om de buurt een beetje te vriend te houden geven we jaarlijks een buurtborrel. Dan komt iedereen langs en het is altijd hartstikke gezellig. We bespreken dan ook alle grappige voorvallen van het afgelopen jaar, bijvoorbeeld dat één van onze huisgenoten met oud & nieuw George Micheal heeft staan zingen op het balkon. Twee dagen na de laatste buurtborrel, gaven we een barbecue voor de introductieweek. Ineens kwam één van de buurtbewoners naar buiten rennen met een brandblusser en bluste onze barbecue. Met vlees en al. De hele buurt kon meegenieten van het incident. Eerst waren we boos, maar nu lachen we er al weer om. Goed verhaal voor de volgende buurtborrel.”

Uri & Max op de bank | Beeld: indebuurt Leiden

Tradities

Net als elk studentenhuis heeft ook Huize Welgelegen een aantal tradities. Zo is er het score-bord voor de huis-jongsten: de sjaarzen. Uri is één van hen. ”Als ik iets leuks of gezelligs doe krijg ik pluspunten, als ik ongezellig ben krijg ik strafpunten. Het zijn kleine acties, soms ook heel willekeurige dingen. Ik heb een keer voor de grap mijn haar geblondeerd.” Max vult aan: ”Het is ook wel een beetje een manier om ervoor te zorgen dat het gezellig blijft in huis, dat mensen moeite doen om een leuke sfeer te houden en zich niet alleen maar terugtrekken.” En wat valt er te winnen? ”De winnaar mag in de zitkamer wonen, dat is best wel een eer. Het is een beetje het centrum van het huis. Als je hier hebt gewoond mag je daarna altijd als eerste een nieuw kamer kiezen, wanneer je weer een kamer in het huis doorschuift.” Het is een gezellige boel in Huize Welgelegen. We vinden het jammer om weer weg te gaan, maar we zijn wel zo’n mooie honderd verhalen rijker!

Wij zijn altijd op zoek naar huizen om een kijkje in te nemen. Mogen we een keertje bij jou op bezoek? Stuur ons een mailtje!

 • Binnenkijken in het hofje van Floor: ‘Hier wonen is een privilege’

  Deze week in onze rubriek 'Binnenkijken bij' zijn we uitgenodigd in de woning van Floor. Zij woont samen met haar...

  Floor

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Plantheaven! Michiel (31) en Roy (25) hebben meer dan 330 soorten planten”

Plantheaven! Michiel (31) en Roy (25) hebben meer dan 330 soorten planten

plantheaven leiden
Ga naar “Bij deze huizen in Leiden wil indebuurt graag eens binnenkijken”

Bij deze huizen in Leiden wil indebuurt graag eens binnenkijken

Ga naar “Binnenkijken in de aardgasvrije woning van Jennifer: ‘Eind december voor het eerst de verwarming aangezet’”

Binnenkijken in de aardgasvrije woning van Jennifer: ‘Eind december voor het eerst de verwarming aangezet’

Aangeboden door Natuur & Milieu

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alpro van € 2,89 voor € 0,99”

Alpro van € 2,89 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99”

Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Luxe bedsprei € 12,99”

Luxe bedsprei € 12,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 februari 2023
Ga naar “Remia saus van € 2,09 voor € 1,19”

Remia saus van € 2,09 voor € 1,19

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Nutella winter hazelnootpasta € 4,99”

Nutella winter hazelnootpasta € 4,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker Facilitaire Dienst”

Medewerker Facilitaire Dienst

 • Universiteit Leiden
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Fulltime verkoper”

Fulltime verkoper

 • Budget Home Store XL Zoeterwoude
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023