Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Josephine woont in een kleine studentenkamer vol groen: ‘Ik heb 47 stekkies’

Door Carin van der Meij 20 oktober 2019

De kamer van Josephine is veertien vierkante meter groot. In deze kleine ruimte heeft zij maar liefst 47 planten verzameld. De 21-jarige student is dol op planten en beschouwt het verzorgen van planten echt als een hobby. Ze noemt zichzelf op Instagram zelfs ‘stekkiegekkie’. 

Josephine studeert al vier jaar psychologie in Leiden, halverwege haar tweede jaar is zij op kamers gegaan. “Ik kom uit Voorschoten, dus ik had niet zo’n enorme haast om uit huis te gaan. Ik ben wat gaan kamer ‘hoppen’, maar heb uiteindelijk nog best lang moeten zoeken naar een kamer waar ik langer kon blijven.” Sinds januari woont Josephine in een huis aan de Roomburghlaan, dat ze met drie andere meiden deelt.

Tekst loopt verder onder de afbeeldingen

Beeld: indebuurt Leiden

Interieurstyling

De Leidse is dol op alles wat met interieur te maken heeft. “Vroeger was ik altijd al bezig met mijn kamer, elke maand veranderde ik de inrichting. Ik denk dan ook dat ik wel meer dan een gemiddelde student bezig ben met interieur. Veel studenten denken: een bed en kast is prima. Maar ik vind het wel leuk om er iets persoonlijks van te maken.” Josephine omschrijft haar stijl als ‘van alles wat’. “Ik vind het heel leuk om te combineren. Natuurlijk staan er wat spulletjes van de Ikea, maar ik heb ook meubels van de kringloopwinkel of persoonlijke items in mijn kamer.”

Planten

Er is één ding waar we niet omheen kunnen: Josephine is dol op stekkies. De kleine studentenkamer staat er vol mee. “Ik denk dat dit genetisch ook wel een beetje in mij zit. Mijn vader kweekte vroeger heel nerdie zijn eigen cactussen. Op een gegeven moment werden planten steeds hipper en toen kocht ik er ook eentje, en daarna nog eentje en nog één.” Wanneer wij vragen hoeveel er precies in haar studentenkamer staan lacht Josephine en zegt: “Ik heb ze net even geteld, maar het zijn er 47. Ik wil er wel een paar gaan verkopen, zodat ik er wat unieke exemplaren voor terug kan kopen.”

Tekst loopt verder onder de afbeeldingen

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Geld uitgeven

Zo’n uit de hand gelopen hobby, dat kan natuurlijk best in de papieren lopen. Wij zijn toch wel benieuwd naar het kostenplaatje. “Oef, dat is een hele confronterende vraag. Ik denk alle potjes en plantjes bij elkaar dat ik zo’n 200 á 300 euro heb uitgegeven in de loop der jaren.”

Stekkiegekkie

De liefde voor al dit groen gaat nog verder. Josephine heeft een Instagramaccount genaamd ‘Stekkiegekkie’, waar ze inspiratie en tips op deelt. “Ik heb als vrijwilliger bij het plantenasiel in Leiden gewerkt en ik moest toen foto’s maken voor het Instagramaccount. Ik merkte dat ik het heel leuk vond om op deze manier met planten en fotografie bezig te zijn en dacht: ‘waarom zou ik dat zelf niet doen?'”

Tekst loopt verder onder de afbeeldingen

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Tip

47 stekkies in leven houden, dat lijkt ons een uitdaging. Hoe doet Josephine dat? “In het begin ging dat ook helemaal niet goed hoor, maar inmiddels kan ik mijn planten wel goed onderhouden. Ik heb hier geen vast schema voor, het hangt altijd van de condities af zoals de warmte en het weer. ” En heeft Josephine nog tips voor de mensen die geen groene vingers hebben? “Ik zou zeggen: gewoon doen. Je moet niet denken dat ik het nu perfect doe, of denken dat dat überhaupt moet. Als je het leuk vindt, ga het dan gewoon doen en probeer het uit.”

Lees ook:

margit

Binnenkijken bij Margit op de Aalmarkt: ‘Het is hier nooit rustig’

Het is een zonnige dag in de binnenstad van Leiden. Als Margit de deur opendoet, zien wij nog net ee...

Binnenkijken in Villa Phoenix aan de Visbrug: ‘Samen ontbijten bij de McDonald’s is onze traditie’

Je hebt studentenhuizen en je hebt studentenhuizen. Het huis van Rex, Ruben, Bart, Michael en Rianne...

Binnenkijken bij Instagrammer Lara: ‘Ik vind het keigezellig in de Kooi’

We hebben ons erg verheugd op deze editie van 'Binnenkijken bij', want wij gaan op de koffie bij Ins...