Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Ik zag haar en dacht: die is van mij’ binnenkijken bij Bram en Coby

Door Lotte van den Elsen 27 november 2017

Deze week nemen we een kijkje in het huis van Bram en zijn vrouw Coby. Sinds vier jaar wonen zij in Het Gebouw in de Kooi, op drie verdiepingen hoog. Een prachtig uitzicht, maar binnen is er ook meer dan genoeg te zien!

Liefde op het eerste gezicht

Zowel wat de woning als het huwelijk betreft, was het voor Bram liefde op het eerste gezicht. ”Ik ben opgegroeid in Scherpenzeel. Toen ik zestien was ging ik bij de marine, dat was in Leiden. Hier ging ik naar dansles en daar kwam toen ineens een dame binnen. Ik zei tegen mijn collega: die is van mij!” Coby vult aan: ”Daar had hij wel mijn toestemming voor nodig hoor.” Afgelopen augustus was het stel 50 jaar getrouwd. Sinds een jaar of vier wonen Bram en Coby in de Kooi. Ook de woning zag Bram meteen zitten. ”Ik heb jaren in het Noorderkwartier gewoond. Daar deed ik veel in de gemeente, als secretaris of wijkvoorzitter. Ook zat ik in de stuurgroep van de wijkontwikkeling. Ik wist al lang dat er plannen waren voor dit gebouw. Op een gegeven moment kreeg ik de tekening te zien en ik dacht: dat lijkt me wel wat. We wilden eigenlijk hoger wonen, maar dit zag er zo prachtig uit dat we meteen voor deze kozen.”

bram pater leiden

Reizen, reizen en nog eens reizen

Het huis van Bram en Coby hangt vol met exotische spullen. Met zijn tweeën hebben zij heel wat landen gezien. Toen ze net verkering hadden, werd Bram uitgezonden naar Curaçao. ”Coby was daarvoor nog helemaal nooit op reis geweest, alleen op vakantie naar Noordwijk,” vertelt Bram. Om Coby mee te mogen nemen, moest het stel wel eerst trouwen. ”We hebben daar drie jaar gewoond, mijn zoon is er geboren.” Na deze eerste grote onderneming volgden nog vele vakantiereizen, naar onder andere Zuid-Afrika, Senegal, Mexico, Indonesië, India en Nepal. In Polen hielp Bram met het oprichten van een kindertehuis en nog steeds doet hij inzamelingsacties voor dit goede doel. ”Ik werk als hobbyfotograaf, vaak maak ik foto’s en filmpjes tegen een kleine donatie. Dit gaat dan naar bijvoorbeeld een auto voor het kindertehuis.”

‘Toen we er eenmaal één hadden, wilden we er meer en meer.’

Disney en Poppen

Naast alle reis souvenirs valt ook iets anders in dit huis op: de poppen. Overal in huis staan, zitten en liggen poppen. Deze zijn afkomstig uit Valkenburg, waar Bram en Coby vanwege vrijwilligerswerk regelmatig hebben verbleven. ”We kwamen per toeval in een winkel waar ze deze poppen verkochten en we vonden ze heel erg mooi. Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Maar toen we er eenmaal een hadden, wilden we er steeds meer,” vertelt Bram. Elke pop heeft een verhaal, sommigen zijn heel zeldzaam omdat er maar enkelen van bestaan. Naast de poppen is ook Disney prominent aanwezig in het huishouden. ”Coby is gek op Disneyland. Als ze er naar toe gaat neemt ze vaak iets mee voor thuis. Als straks de kerstboom staat, is die ook helemaal versierd met Disneyspullen.”

Vorige keer keken we binnen bij René en Momo in de Breestraat. Zelf een keer met je woning bij binnenkijken bij? Stuur een mailtje naar [email protected].