Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Frans woont in zijn hotel: ‘Het is niet zo dat kamermeisjes elke dag mijn kamer schoonmaken’

Door Amber Bakker 2 februari 2020

Woonboten, penthouses, grachtenpanden: er zijn genoeg Leidenaren die op een bijzondere locatie in Leiden wonen. Frans Bakker (49) spant de kroon: hij woont in een hotel. Frans is mede-eigenaar van hotel De Doelen en woont zelf nu een jaar in een van de hotelkamers. “Ik woonde hier vroeger met mijn ouders en broer, toen keek ik er wel anders tegenaan dan nu.”

Frans staat ons al op te wachten. We stappen het bordes op en lopen door de voordeur. We komen in een hoge hal terecht, met een rode loper over de vloer en ornamenten in de vorm van engeltjes aan het plafond.

Van wonen in een restaurant…

Frans was acht jaar toen hij voor het eerst verhuisde naar het Rapenburg. Zijn ouders namen restaurant De Doelen over. “Veel vriendjes van school wilden komen spelen. Er was een hele grote zolder met een tafeltennistafel en ’s avonds konden we aanschuiven in het restaurant en kookte de kok voor ons.”

…naar wonen in een hotel

Later lieten de ouders van Frans het restaurant ombouwen tot hotel. “Daar was ik het toen niet mee eens. Al die hotelkamers namen mijn speelruimte in beslag.” Frans heeft samen met zijn broer het hotel overgenomen. “Ik woon hier nu tijdelijk tot ik een andere woning heb gevonden. Als mede-eigenaar woon je hier toch anders dan als kind, je bent altijd op je werk aanwezig.”

Tekst loopt door onder afbeeldingen

Rapenburg 2 (Beeld: indebuurt)
Rapenburg 2 (Beeld: indebuurt)
Beeld: indebuurt

Kamer achttien

We lopen de hotelkamer in waar Frans verblijft, kamer achttien, deze zit meteen naast de voordeur. Waarom heeft hij voor deze kamer gekozen? “Als er iets aan de hand is of ik hoor ’s nachts vreemde geluiden, ben ik overal snel bij. Daarnaast heb ik ook veel verhuisspullen, in een kleine kamer kan ik die niet allemaal kwijt en deze ruimte is vrij groot.” Het hotel heeft achttien kamers, vindt Frans deze dan ook het mooist? “Nee, dan zou ik voor kamer vijftien gaan. Daar was vroeger de slaapkamer van mijn ouders en nu is het de bruidssuite. De kamer is alleen wat onpraktisch voor mij om in te verblijven, aangezien die op de eerste verdieping zit. Ik heb geen zin om voor elk dingetje trappen op en af te lopen.”

Tekst loopt door onder afbeeldingen

Zitgedeelte van kamer achttien (Beeld: indebuurt)
Kamer achttien (Beeld: indebuurt)
Kamer achttien (Beeld: indebuurt)
Badkamer van kamer achttien (Beeld: indebuurt)

Het fijne van een hotelleven

Frans woont in een groot pand in het centrum van Leiden, dat lijkt ideaal. “Dat is het ook wel, ik zit overal dichtbij en het is een unieke ervaring.” We lopen naar de ontbijtzaal. “In deze zaal ontbijten gasten van het hotel, maar er gebeurt nog meer. Mijn kinderen vieren hier hun verjaardagen en met Leidens Ontzet komen vrienden en familie hutspot eten. Als je in een hotel woont, heb je ruimtes in overvloed, ook handig voor onverwachte logés.” We lopen door naar de keuken. “Hier kook ik elke avond en in het kantoor staat een eettafel.” Als we het kantoor via de andere kant uitlopen komen we op een binnenplaats. “In de zomer is dit een fijne plek om ’s avonds te eten of gewoon gezellig te zitten.”

Tekst loopt door onder afbeeldingen

Het trappenhuis (Beeld: indebuurt)
Ontbijtzaal (Beeld: indebuurt)
De binnenplaats (Beeld: indebuurt)
De keuken (Beeld: indebuurt)

Niet echt je eigen plekje

Heeft het hotelleven ook mindere kanten? “Het feit dat je dicht bij werk bent, kan zowel positief als negatief zijn. Je hebt nooit pauze, als er iets aan de hand is, kloppen ze meteen op je deur.” En hoe zit het met privacy? “Die is ver te zoeken in een hotel. Daarnaast kun je van de kamer niet echt je eigen plekje maken. Als ik wegga moet de kamer meteen weer beschikbaar zijn voor gasten.” Zullen veel mensen dit leven overschatten? “Ja, het lijkt allemaal heel fijn, maar het is ook niet zo dat kamermeisjes elke dag mijn kamer schoonmaken, dat doe ik gewoon zelf,” zegt Frans lachend.

Lees ook:

Linda binnenkijken bij

Binnenkijken in de woonboot van Linda en Perry: ‘Je krijgt hier iedere dag een soort vakantiegevoel’

Een vissersboot vaart langs, de meerkoet laat ook even weten dat hij er is en aan de overkant ligt e...
kitty

Klein maar fijn: 5 x binnenkijken bij Leidenaren die klein wonen

Stiekem dromen we allemaal weleens van een grote villa. Het liefst met vier badkamers en een zwembad...
Kattencafé sophie

Binnenkijken bij het eerste kattencafé van Leiden

Ein-de-lijk is het zover: Chantal opent de deuren van het eerste kattencafé in Leiden. Het café en d...