Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken in de woonboot van Linda en Perry: ‘Je krijgt hier iedere dag een soort vakantiegevoel’

Door Lidwien Arndt 12 januari 2020

Een vissersboot vaart langs, de meerkoet laat ook even weten dat hij er is en aan de overkant ligt een rij historische schepen. We zien onszelf meteen zitten op het terras, in de late avondzon. Wat een plek.“Het is prachtig wonen hier”, zegt Linda terwijl ze thee inschenkt. En of! We kijken onze ogen uit op de woonboot aan het Galgewater.

Linda (48) en Perry (51) wonen sinds negen maanden in deze woonboot aan het Galgewater. “We komen uit Schiedam, huurden daarna kort een woning in het centrum van Rotterdam en zijn eigenlijk pas net in Leiden komen wonen.” Maar de sleutelstad was geen onbekende plek voor het stel: hun sloep lag in de Vlietlanden en regelmatig voeren ze door Leiden of over de Kaag.

Van Schiedam naar Leiden

“We vonden het hier altijd zo gezellig met al die terrassen aan het water. Waarom ga je niet wonen waar je het zo leuk vindt?”, legt Linda uit. Toen de oudste twee kinderen uit huis gingen, besloten ze dan ook te gaan kijken naar een huis in Leiden. “Hoe we bij deze woonboot kwamen? Dat was heel toevallig. We zaten op het terras van Vlot en dachten op het raam van deze woonboot een aanplakbiljet te zien met TE KOOP.”

Het stel aarzelde niet en keek op Funda. Ja, de boot stond te koop! Pas later bleek dat op het biljet eigenlijk stond aangegeven hoe hard je hier mag varen. “Toeval dus, en ook een beetje geluk dat wij van alle geïnteresseerden het juiste bod deden.”

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Wonen op een boot

Omdat Linda even niet meer weet hoe oud de boot precies is, wordt hulplijn Perry ingeschakeld. Hij is aan het werk, maar heeft gelukkig tijd voor een korte toelichting aan de telefoon: “De woonboot is 19 jaar oud en heeft al twee eigenaren voor ons gehad. Maar ook daarvoor lagen er woonboten aan het Galgewater, al zeker sinds de jaren ’60.”

We vragen Linda wat ze het fijnst vindt aan het wonen op deze prachtige locatie: “Een woonboot was eigenlijk niet het plan, we wilden graag aan het water wonen. Nou, dichterbij kom je niet natuurlijk. Elke dag krijg je een soort vakantiegevoel als je hier naar buiten kijkt. Er is altijd leven, beweging. Vissersboten of zelfs een viswedstrijd, maar ook veel SUP’ers en natuurlijk rondvaartboten.”

Gezellig contact

In de zomer zitten ze regelmatig buiten op het drijvende terras, terug te zwaaien naar de schippers die het stel steeds opnieuw groeten. Ook heeft Linda haar ‘eigen’ vogels verzameld: “Hier zwemt altijd hetzelfde paar zwanen, die staan dan ook weleens naar binnen te kijken vanaf het terras.”

Uitzicht vanaf het terras (beeld: indebuurt)
Uitzicht vanaf het terras (beeld: indebuurt)
Beeld: indebuurt Leiden
Uitzicht vanuit de woonkamer beeld: indebuurt)

Nog niet ‘klaar’

Linda leidt ons rond. De boot bestaat uit twee delen: het woon- en het slaapvertrek. “We zijn nog niet klaar met de verbouwing hoor”, legt Linda uit. Er komt nog een nieuwe keuken op de boot, en een heel nieuw slaapvertrek. “Daarnaast zijn we bezig met de gemeente voor een uitbouw, een glazen serre.”

Door ons gesprek over de verbouwing leren we dat een woonboot hier 18 meter lang (waarvan 16 meter bewoond) en vijf meter breed mag zijn. “Dat is het oppervlakte ‘water’ dat je koopt.”

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Een stukje Rotterdam is meeverhuisd naar Leiden (beeld: indebuurt Leiden)
Slaapkamer 1 (beeld: indebuurt Leiden)
Slaapkamer 2 (beeld: indebuurt Leiden)
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuuBeeld: indebuurt Leidenrt Leiden

Wonen in Leiden

De drie dochters van Perry en Linda moesten even wennen aan de verhuizing van hun ouders: “Hun eerste reactie was: Leiden, wat moet je daar nou? Maar, inmiddels zijn ze om. Laatst vroeg de oudste zelfs of er niet toevallig iets leuks te koop stond in de buurt.”

Ja, Leiden als woonplaats bevalt het stel goed: “De mensen zijn ontzettend vriendelijk en open. Als je naar een café gaat sta je al snel met iemand te praten.” En van de studenten aan de overkant van de straat kregen ze zelfs spontaan een uitnodiging voor een feest. “De mensen hier zijn altijd aardig. Dat vinden we echt het fijnst.”

Lees ook:

Kattencafé sophie

Binnenkijken bij het eerste kattencafé van Leiden

Ein-de-lijk is het zover: Chantal opent de deuren van het eerste kattencafé in Leiden. Het café en d...
margit

Binnenkijken bij Margit op de Aalmarkt: ‘Het is hier nooit rustig’

Het is een zonnige dag in de binnenstad van Leiden. Als Margit de deur opendoet, zien wij nog net ee...

Binnenkijken bij Instagrammer Lara: ‘Ik vind het keigezellig in de Kooi’

We hebben ons erg verheugd op deze editie van 'Binnenkijken bij', want wij gaan op de koffie bij Ins...