Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Groot en uniek: binnenkijken in het voormalige woonhuis van de beroemde architect H.J. Jesse

Aangeboden door Kinderopvang Teddy Kids 2 december 2020

Aan de Rijnsburgerweg, op nummer 35, staat een gigantisch pand. Het was ooit een woonhuis van de beroemde architect H.J. Jesse. Hij ontwierp veel huizen in de regio en dit huis – met bijna twintig kamers – was ingericht als ‘showhuis’. Nu dient het gebouw als kleurrijke kinderopvang: Teddy Kids. En wij mogen binnenkijken. Kijk je mee?

Wow, hoe gaaf zouden kinderen deze locatie vinden, om elke dag in een kasteel te spelen? Dat dachten Tess en Artem en dat hebben ze waargemaakt. Zij kregen het in vervallen toestand en verbouwden het tot een kinderopvang met plek voor tachtig kinderen.

Artem: “Ik kende het gebouw al heel lang. Ik reed er elke dag langs. En voor Teddy Kids willen wij altijd iets wat apart of inspirerend is. Dit pand had dat. Na een tijdje kregen we de kans om het te proberen. De gemeente vertrouwde ons en… het is gelukt!”

Alles behouden

Het megahuis is gebouwd in 1906. Tijdens de renovatie is zoveel mogelijk uit die tijd behouden. “Het gebouw heeft behoorlijk wat geschiedenis,” legt Tess uit. “Het torentje was ooit het hoogste punt van Leiden. Omdat de architect een verzamelaar was van allerlei materiaal, is het zo apart, uniek en supermooi. H.J. Jesse heeft veel deuren, kozijnen en ramen meegenomen vanuit kastelen in Frankrijk en in dit huis geplaatst.”

(Lees verder onder de foto’s)

Beeld: Teddy Kids
Beeld: Teddy Kids
Beeld: Teddy Kids
Beeld: Teddy Kids
Beeld: Teddy Kids
Beeld: Teddy Kids
Beeld: Teddy Kids

Elke kamer is anders

Iedere kamer is anders: qua hoogte, diepte, breedte, maar ook qua schouwen, bogen en materiaalsoorten. “Het diende als een soort showhuis. Mensen kwamen destijds bij de architect thuis, om te kijken wat ze mooi vonden.”

Renovatie in 2014

“Voorafgaand aan de renovatie stond het pand al vijf jaar leeg,” vertelt Tess. “Het was helemaal uitgeleefd en versleten: er was geen verwarming en er zat een gat in het dak. Bij regen ontstond er een waterval. Tijdens de renovatie is alles weer teruggebracht in de originele staat. We hebben een kleuronderzoek gedaan en we kozen de kleuren die het beste paste bij de oude staat. De renovatie duurde in totaal acht maanden, terwijl er drie jaar werd voorspeld.”

(Lees verder onder de foto’s)

Beeld: Teddy Kids
Beeld: Teddy Kids
Beeld: Teddy Kids
Beeld: Teddy Kids
Beeld: Teddy Kids
Beeld: Teddy Kids
Beeld: Teddy Kids

1.000 m2 tuin

De tuin van het huis telt maar liefst 1000 m². Artem: “Ook die hebben we gerenoveerd. Voor de renovatie was er bijvoorbeeld een vijver, maar dat is onveilig voor de kinderen. Wij die vijver verwijderen, bleek het water een belangrijke functie te hebben: het afvoeren van het regenwater naar het kanaal. Na de eerste regenbui hebben we dat opgelost met een nieuw drainagesysteem wat het water opvangt.”

Eigen stadje

Nu is het pand en de tuin al perfect, maar natuurlijk zijn er nog dromen voor de toekomst. Deze worden binnenkort werkelijkheid. Teddy Kids heeft een eigen houtfabriek en drie timmermannen in dienst, dus ze bouwen alles zelf. “We willen naast de racebaan die we al hebben, een klein stadje bouwen voor de kinderen om in te spelen. Denk aan een stadje met onder andere een marktkramen, bakkerij, brandweerkazerne, politiestation en bloemenwinkel.”

De locatie

Deze locatie van Teddy Kids ligt nét buiten de binnenstad. Tess: “Het ligt in een mooie, fijne buurt. Veel mensen uit het Bioscience Park, Estec en LUMC wonen in de buurt en maken gebruik van de kinderopvang. Het dagverblijf is voor internationale en Nederlandse kinderen van nul tot en met vier jaar. Kinderen kunnen gemakkelijk al op jonge leeftijd twee of drie talen leren, dat is het voordeel van een internationale opvang. Naast deze locatie aan de Rijnsburgerweg hebben meerdere toffe kinderdagverblijf- en BSO-locaties.”

Wil je een keer een kijkje nemen? Maak een afspraak of schrijf je in via de oranje knop onder de laatste foto’s van de tuin.

Beeld: Teddy Kids
Beeld: Teddy Kids
Beeld: Teddy Kids
Beeld: Teddy Kids

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Kinderopvang Teddy Kids. Meer over Kinderopvang Teddy Kids ontdekken?

Kinderopvang Teddy Kids

Vandaag gesloten

Rijnsburgerweg 35, Leiden

Lees ook:

Nieuwe spot voor Leidse ouders: Teddy Kids opent Teddy Café

Lekker buiten de deur lunchen of koffie drinken samen met je kinderen? Daar is een leuke, nieuwe ple...