Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Nina en Anthony: ‘Voorbijgangers gluren vaak naar binnen uit nieuwsgierigheid naar het rode huisje’

Door Lidwien Arndt 5 april 2020

Wij zijn jaloers. Ja zeg, wie wil er nou niet in een roodgekleurd, 18e-eeuws huis wonen, midden in de binnenstad van Leiden? Nina en Anthony (beiden 27) wonen samen met hun kat Pincho in zo’n eeuwenoud huisje. En wij mochten binnengluren, kijk je mee?

Anthony en Nina leerden elkaar acht jaar geleden kennen in Blanes. Anthony woonde toen nog in Den Bosch, Nina in Hoofddorp: “In de eerste vijf jaar van ons leven samen hebben we veel gereisd, van samenwonen kwam het toen gewoon nog niet.”

De logische keuze

Maar toen het stel op zoek ging naar een huis, kwam Leiden al snel ‘in the picture’. Nina: “Anthony werkt in Den Haag en ik destijds in Oegstgeest, Leiden was dus een logische keuze. En het duurde niet lang voordat we allebei verliefd werden op deze stad. Het heeft iets weg van Den Bosch, een beetje van Amsterdam en vooral heel veel gezelligheid.”

Beeld: Nina & Anthony

Een flinke zoektocht

Maar een ‘stekkie’ vinden in Leiden was nog niet makkelijk. Anthony: “Na ongeveer acht bezichtigingen én afwijzingen kwam dit huis in de Vestestraat op ons pad. We waren allebei meteen zo enthousiast dat we een extra e-mail stuurden naar de makelaar, in de hoop…”

Geschiedenisles

Hoe dat eindigde is bekend want Nina leidt ons nu door het huis. Ze begint met een korte geschiedenisles: “We zijn speciaal voor dit interview in de geschiedenis van dit huis gedoken. Het is dus gebouwd in 1780. In 1912 woonde hier een schoenmaker en in 1920 stond het voor 280 gulden te koop. Gek hè?”

Virtueel binnenkijken

Door de corona-omstandigheden kunnen we niet op bezoek, maar zo virtueel kunnen we toch binnenkijken. Nina: “Vanaf het moment dat we hier naartoe verhuisden, hebben we het helemaal eigen gemaakt. En dat betekent: veel groen, bloemen, kleur en gezelligheid.”

Beeld: Nina & Anthony
Beeld: Nina & Anthony
Beeld: Nina & Anthony
Beeld: Nina & Anthony
Beeld: Nina & Anthony

Muzikale accessoires

De gitaar in de woonkamer getuigt van die gezelligheid. Wie speelt er? “Anthony speelde jaren geleden weleens gitaar. Nu staat het instrument vooral voor onze liefde voor muziek en (muzikale) vrienden pakken hem nog weleens voor een spontaan feestje”, vertelt Nina.

Van de kringloop of familie

Dan de meubels, hoe hebben ze die verzameld? Anthony: “Ik durf wel te stellen dat meer dan de helft van de inboedel van het huis afkomstig is van een kringloopwinkel of familielid. De ronde, witte tafel voor het raam bijvoorbeeld, die zit al járenlang in mijn familie. Mijn oma heeft er als kind zelfs nog aan gezeten. En nu eten en borrelen wij hier weer met vrienden.”

Het favoriete plekje van…

Hebben ze een favoriet plekje in huis? Nina: “Ons balkonnetje! Als de zon schijnt, zit je hier heerlijk. Daarnaast zit ik graag in de woonkamer. Die staat vol met planten en bloemen, ik ben er gek op. Ook grappig: als je bij ons op de bank zit, zie je vaak mensen naar binnen gluren. Dan zijn ze benieuwd hoe het rode huisje van binnen eruitziet.”

Beeld: Nina & Anthony
Beeld: Nina & Anthony
Beeld: Nina & Anthony

Gek op koffie

Anthony begeeft zich graag in de keuken: “Mijn favoriete item in huis is toch wel de espressomachine. Ik kan eindeloos experimenteren met verschillende koffiebonen. Koffie drinken is gezellig, het verbindt en geeft ontspanning. En na een lange, drukke dag trek ik me graag terug in de keuken om iets lekkers te bereiden.” Nina lachend: “En daar hoor je mij natuurlijk niet over klagen!”

Stokje

En dan last but zeker not least: Pincho de kat. “We zijn allebei gek op Spanje. Hij is dan ook vernoemd naar de Baskische variant van tapas: pintxos. Daarnaast betekent het stokje en dat was precies de staat waarin hij bij een vriendin voor de deur stond, waarna wij hem adopteerden: een mager en verwaarloosd stokje.” Inmiddels is de kater gelukkig getransformeerd van stokje naar heus kattenmodel, kijk maar!

Beeld: Nina & Anthony

Mogen we bij jou binnenkijken?

Heb jij ook een bijzonder huis in Leiden of ben je gewoon hartstikke trots op je ‘stekkie’? Laat het ons weten! We komen graag virtueel bij je langs. In deze oproep leggen we je uit hoe het werkt.

Heb je deze al gelezen?

binnenkijken bij Frans Bakker

Frans woont in zijn hotel: ‘Het is niet zo dat kamermeisjes elke dag mijn kamer schoonmaken’

Woonboten, penthouses, grachtenpanden: er zijn genoeg Leidenaren die op een bijzondere locatie in Le...
Linda binnenkijken bij

Binnenkijken in de woonboot van Linda en Perry: ‘Je krijgt hier iedere dag een soort vakantiegevoel’

Een vissersboot vaart langs, de meerkoet laat ook even weten dat hij er is en aan de overkant ligt e...
kitty

Klein maar fijn: 5 x binnenkijken bij Leidenaren die klein wonen

Stiekem dromen we allemaal weleens van een grote villa. Het liefst met vier badkamers en een zwembad...