Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Ilse’s toffe werkplek: ‘Dit is een van de mooiste én oudste steegjes van Leiden’

Door Lidwien Arndt 12 juli 2020

Je loopt door de Leidse binnenstad langs de mooie, oude gebouwen. Je gluurt naar binnen en wat blijkt? Het is een kantoor! Je zal hiér maar werken… denk je dan. Herkenbaar? Tijd om eens binnen te kijken bij die toffe kantoren in Leiden. Dit keer een monumentaal pand in de Pieterskerk-Choorsteeg. Ooit het huis van één van de Pilgrim Fathers, later bekend als kinderopvang en nu: een co-workingspace in hartje Leiden.  

Aan de Pieterskerk-Choorsteeg 15 heeft Ilse Koreman (30) een ‘thuis’ gecreëerd voor ondernemers zonder werkplek: het Stadslokaal.

Karakter

Het Stadslokaal bestaat uit een vergaderruimte, een grote kantoorruimte, een keukentje én een binnenplaats waar de ondernemers regelmatig lunchen bij beter weer. De entree, de hoge plafonds, de balken en grote ramen zorgen voor een klassieke look. Maar door de inrichting is het verre van kil: “Toen ik de sleutels kreeg, was het pand net volledig verbouwd. Het oude karakter zit er nog in, maar ik wilde een wat huiselijke sfeer creëren, laagdrempelig en toch professioneel.”

Verhaal gaat verder onder de foto’s

Beeld: Ilse Koreman
Beeld: Ilse Koreman
Beeld: indebuurt Leiden

Toffe details

Een aantal details valt meteen op, waaronder een grote, historische print van Leiden in de vergaderruimte: “Die kwam ik tegen toen ik nog bij Erfgoed Leiden en Omstreken werkte en past hier helemaal bij het interieur.” In het kantoor hangt en staat ook veel kunst, wat Ilse verzamelde bij Kunsthuizen of kreeg van co-workers en zelfs van haar vader hangt werk aan de muur. “Ook leuk: de grote, houten tafels heb ik samen met een vriend gemaakt, zo combineer je het oude karakter van het pand weer met nieuwe spullen.”

Verhaal gaat verder onder de foto’s

De oude print van Leiden. Beeld: indebuurt Leiden
De vergaderzaal. Beeld: indebuurt Leiden
Het schilderij gemaakt door de vader van Ilse. Beeld: indebuurt Leiden

De Vrolijke Ark

Voor de verbouwing zat hier jarenlang kinderopvang Ot en Sien (of de Kever) en daarvoor een katholiek clubhuis, weet Ilse ons te vertellen. “Als ik zeg: daar waar de Vrolijke Ark zat, dan weten veel Leidenaren precies waar het Stadslokaal zit. Veel mensen hebben hier als kind flink wat tijd doorgebracht. Er kwam zelfs een keer een oud echtpaar binnenwandelen. Of ze even mochten kijken, ze herkenden het nog van vroeger en waren benieuwd.”

Middeleeuws metselwerk en nog meer historie

Maar de historie van het pand gaat veel verder terug dan de kinderopvang. Via Erfgoed Leiden weten we dat het steegje náást het Stadslokaal is vernoemd naar een oud-bewoner: William Brewster, de voorman van de Pilgrim Fathers in Leiden.

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Ilse: “Klopt, maar de geschiedenis van dit gebouw gaat zelfs nog veel verder terug! Het grootste deel is in de achttiende eeuw gebouwd, maar de muur die grenst aan Café Storm stond er al in de veertiende eeuw. Er is bewijs: tijdens de verbouwing vonden ze resten van een muurschildering op één van de muren. Na onderzoek bleek dat het een middeleeuwse muurschildering was.” Die resten kun je nu niet meer in real life bewonderen. Om de muur te beschermen is tijdens de verbouwing een extra muur geplaatst, vóór het middeleeuwse exemplaar.

Als specialist in erfgoed en bouwkunde zijn het dit soort details die Ilse gelukkig maken: “Ik woon sinds kort zelf ook in het pand en zelfs van de houten balken waaronder ik slaap in de kap weet ik dat ze honderden jaren oud zijn en uit Duitsland komen. Erfgoed Leiden heeft dat allemaal laten onderzoeken.”

“Het is fijn dat hier soms weer nieuwe ondernemers komen werken, die herinneren je eraan dat het zo’n vette plek is. Je raakt er zelf bijna aan gewend.”

Ons kent ons

De historie is niet het enige waarom Ilse zo enthousiast is over haar woon- en werkplek: “Ik vind het hier heerlijk. Dit is het oudste stukje van Leiden én een van de mooiste straatjes, als je het mij vraagt. Daarnaast is het hier net een camping. Je kent alle andere, kleine ondernemers in de straat. Soms doe ik er twintig minuten over om de straat uit te lopen, iedereen maakt wel even een praatje. Nee, het is fijn dat hier soms weer nieuwe ondernemers komen werken, die herinneren je eraan dat het zo’n vette plek is. Je raakt er zelf bijna aan gewend.”


Meer over Het Stadslokaal ontdekken?

Het Stadslokaal werkplekken

Geopend08:30 - 18:00

Pieterskerk-Choorsteeg 15, Leiden

Bekijk meer:werkplekken