Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Gosse: ‘Als het museum een expositie heeft in de tuin, kan ik die zien vanaf hier’

Door Lidwien Arndt 17 mei 2020

Een appartement in de Leidse binnenstad, vlak bij het station, met uitzicht op Museum Volkenkunde? Natuurlijk willen we daar binnen kijken. Gosse nodigde ons virtueel uit bij hem en zijn huisgenoot Barteld. Ze wonen in een appartement aan de Morssingel, een ‘onontdekt stukje Leiden’ volgens Gosse. 

Gosse is 24 jaar en werkt bij een grote verzekeraar in Rotterdam. Normaal gesproken dan, want ook hij werkt thuis door het coronavirus. Hij vertelt dat hij bijna zijn hele leven in Leiden heeft gewoond: “Ik ben geboren in Thailand, maar opgegroeid in de Merenwijk en woon sindsdien in Leiden.” Als je de paar maanden in China niet meetelt dan, daar liep hij stage tijdens zijn studie.

Jan van Houtkadedroom

In zijn studententijd woonde Gosse aan de Jan van Houtkade: “Een geweldig plekje natuurlijk, als ik ooit nog eens genoeg geld heb…” Maar begin 2018 kreeg Gosse de kans om dit appartement aan de Morssingel te huren. Een kans die hij met ‘beide handen aangreep’.

Verhaal gaat verder onder de foto’s

Beeld: Gosse de Jong
Beeld: Gosse de Jong
Beeld: Gosse de Jong
Beeld: Gosse de Jong
Beeld: Gosse de Jong

Fijnste plek

“Mijn huisgenoot Barteld woont hier sinds een maand of vijf, daarvoor woonde ik samen met een ander clubgenootje van Augustinus.” De heren delen een 3-kamerappartement met uitzicht op Museum Volkenkunde. “Hoewel ik mijn eigen kamer ook superfijn vind, is de hoekbank bij het raam met uitzicht op de gracht toch wel de fijnste plek in huis.”

Ruwe diamant

“Het uitzicht hier is geweldig, de bootjes en het museum. Soms heeft het museum een expositie in de tuin, dat kan ik allemaal zien vanaf hier. Deze straat is eigenlijk een beetje een ruwe diamant: het ligt centraal en ik kan overal naartoe lopen, maar toch kennen veel mensen het niet. Het is een rustig stukje Leiden. Met Leidens Ontzet is hier bijvoorbeeld ook geen kermis of drukte voor de deur. Hooguit wat gestalde fietsen.”

Verhaal gaat verder onder de foto’s

Beeld: Gosse de Jong
Beeld: Gosse de Jong
Beeld: Gosse de Jong

Slim kopen

De meubels verzamelde Gosse door de jaren heen op verschillende plekken: “Ik probeer met een minimaal budget, zover mogelijk te komen. Design meubelen zijn nieuw niet te betalen, maar op de tweedehandsmarkt vind je ook kwaliteit en dat is al een stuk minder prijzig. De leren stoel in de woonkamer kocht ik bijvoorbeeld nieuw, maar het voetenbankje vond ik op Marktplaats. Ik weet precies wat ik wil, maar dan duurt het soms wel even voordat ik vind wat ik zoek.”

Zelf gemaakt

De Leidenaar heeft ook een deel van de meubels zelf gemaakt. De koffiebar in de keuken bijvoorbeeld, maar ook het tv-meubel: “Dat was nog vrij simpel hoor, de stalen pootjes had ik besteld en een vriend van me had nog een goede tekening van een tv-meubel. Dit was een middagje werk denk ik.”

Verhaal gaat verder onder de foto’s

Beeld: Gosse de Jong
Beeld: Gosse de Jong
Beeld: Gosse de Jong

Krom voor Klibansky

Zijn favoriete item in huis? “Dat is toch wel het schilderij van Klibansky boven de bank. Daar heb ik echt krom voor moeten liggen in mijn studententijd. Ik was in zijn atelier geweest en zag daar het schilderij. Ik twijfelde lang, maar besloot het toch te kopen. Dan maar een paar weken boterhammen met pindakaas eten.”

Kaart van Leiden

Een ander item dat ons opvalt is de oude kaart, naast de kapstok: “Die is van Barteld. Het is een koperdruk uit het jaar 1612, de échte oude binnenstad van Leiden. Als je geen kaart van Leiden of een foto van de Morspoort in je gang hebt hangen, ben je eigenlijk geen Leidenaar toch?”

Waag

En als Gosse dan niet thuis is, wat is dan zijn favoriete plek in Leiden? “Ik vind de Waag (normaal) op vrijdagavond altijd erg gezellig. Als we met vrienden op vrijdag na werk nog even een biertje gaan drinken, eindigen we op de een of andere manier altijd daar.”

Lees ook:

Binnenkijken bij Sharita en Patrick: ‘Wij ruilen ons mooie plekje in Leiden niet zomaar in’

Sharita (35) en Patrick (47) wonen in een licht appartement met megagrote ramen aan de Breestraat. E...

Binnenkijken bij Kelly: ‘Ik heb geen rasecht accent, maar voel ik me wel een Leidenaar’

Voor de rubriek “Binnenkijken bij” gluren we regelmatig binnen bij onze stadsgenoten. Door de corona...

Binnenkijken bij Nina en Anthony: ‘Voorbijgangers gluren vaak naar binnen uit nieuwsgierigheid naar het rode huisje’

Wij zijn jaloers. Ja zeg, wie wil er nou niet in een roodgekleurd, 18e-eeuws huis wonen, midden in d...