Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzondere werkplekken in Leiden: binnenkijken in een oud specerijenpakhuis aan de Nieuwstraat

Door Lidwien Arndt 28 juni 2020

Je loopt door de Leidse binnenstad. Langs de mooie, oude gebouwen. Je gluurt naar binnen en wat blijkt? Het is een kantoor! Je zal hiér maar werken… denk je dan. Herkenbaar? Tijd om eens binnen te kijken bij die toffe kantoren in Leiden. We starten bij een oud pand in de Nieuwstraat. Ooit lagen hier pepers en andere specerijen opgeslagen. Nu is het een kantoor en zitten hier dagelijks mensen te werken met uitzicht op de Hooglandse kerk. 

“Dit pand is begin achttiende eeuw gebouwd, als specerijenpakhuis”, vertelt Doutzen Wijbenga. Zij is strategiemaker bij GH+O Communicatie, dat sinds 2017 in het historische pand gevestigd is. “Het gedicht op het raam verwijst nog naar de pakhuis-tijd en is gemaakt door een collega uit Leeuwarden!” Maar, een pakhuis is het natuurlijk al járen niet meer. “Het is een woonhuis geweest en voor ons zat hier een parfumerie en daarvoor een zonnestudio, geloof ik.”

Verhaal gaat verder onder de afbeelding

“Het lijkt hier net klein-Amsterdam, maar dan zonder al die toeristen.”

De sfeer van de binnenstad

Met een kantoor aan de Nieuwstraat kun je wel zeggen dat je écht in hartje Leiden werkt. Romee (thuismaker): “Ik ga elke dag met plezier naar m’n werk, de sfeer is zó anders dan wanneer je werkt op een industrieterrein. Veel klanten en mensen die hier voor het eerst komen, vinden het ook een waanzinnig leuke plek.” “Het is een soort uitje voor ze”, vult communicatiegids Marit aan. “Dan zeggen ze: het lijkt hier net klein-Amsterdam, maar dan zonder al die toeristen.”

Verhaal gaat verder onder de afbeeldingen

Beeld: GH+O
Beeld: GH+O
Beeld: GH+O
Beeld: GH+O
Beeld: GH+O

Binnenkijkers

Ook het uitzicht krijgt een dikke tien: “Je kijkt zo knal op de Hooglandse Kerk en het plein, daar word je toch blij van?” Over het antwoord op de vraag of er nadelen zijn aan deze plek, moeten ze lang nadenken. Maar Marit weet wel iets: “We hebben natuurlijk supergrote ramen en mensen kijken hier áltijd naar binnen. Dan kijk je op van je werk, kijk je zo recht in iemands gezicht. Dat is soms wel ongemakkelijk.”

Flexplekken

Romee: “We werken met flexplekken, maar stiekem heeft iedereen wel een eigen favoriete plek. De één werkt liever achter in het kantoor, de ander naast het raam. En we verhuren ook flexplekken, dus het kan zomaar zijn dat je de volgende keer weer een nieuw gezicht ziet.

Verhaal gaat verder onder de afbeelding

Beeld: GH+O

Een klok met een verhaal

“De gele hoek is ook een héle fijne plek om af en toe even te gaan zitten. Als afwisseling op je werkplek, tijdens een overleg of zelfs om te borrelen.” Naast de ‘gele hoek’ hangt een enorme klok, waar een leuk verhaal achter zit: “Dat is één van de oude klokken van het academiegebouw van Universiteit Leiden. Hij stond jaren bij iemand in de achtertuin en nu hangt-ie hier. Wel na een flinke schoonmaakbeurt en met een nieuw uurwerk hoor.”

Leidse favorieten

En als ze dan niét op het kantoor zijn, wat zijn dan hun favoriete adressen? Romee: “Lunch halen we het liefst hier om de hoek bij Van Maanen, maar ook Borgman Borgman is zeer geliefd tijdens een blokje om. Daarnaast rol je hier zo uit het kantoor, naar de borrel. We rollen dan meestal een beetje schuin zo richting de Uyl!”

Geef je kantoor op voor Binnenkijken bij

Heb jij nou ook een bijzondere werkplek in de Leidse binnenstad en mogen we binnen komen kijken? Vinden we superleuk. Stuur een mailtje naar [email protected] en wie weet tot snel!


Meer over GH+O Communicatie ontdekken?

GH+O Communicatie zakelijke dienstverleners

Nieuwstraat 31-33, Leiden

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners