Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Altijd al willen weten: zó ziet een operatiekamer in het LUMC eruit

Door Lotte van den Elsen 19 augustus 2019

Deze week hebben wij een hele bijzondere editie van ‘binnenkijken bij’. Wij mochten namelijk kijken op een plek die bijna geen enkele andere Leidenaar van binnen heeft gezien. Althans, niet zonder roesje. Wij kregen namelijk een rondleiding in een operatiekamer van het LUMC. En zo ziet die eruit.

Voorbereiding is alles

Een kijkje nemen in een operatiekamer, dat gaat natuurlijk niet zomaar. Daarom hebben wij eerst contact gehad met de persafdeling van het LUMC en een afspraak gepland. We worden gevraagd een half uurtje voor de afspraak aanwezig zijn, want we moeten ons eerst nog omkleden. Even de operatiekamer in, in een spijkerbroek, dat gaat namelijk niet. We krijgen een blauwe broek en een blauw hemd aan en een haarmutsje op. Schoenen mogen ook niet aanblijven, die worden vervangen door plastic klompen. We vermoeden dat de beroemde Crocs op dit schoeisel zijn geïnspireerd.

De afdeling

Als we ons omgekleed hebben worden we door de hal met operatiekamers geleid. Hier worden we opgewacht door anesthesioloog/medisch manager Elske Sitsen. Zij vertelt ons meer over de afdeling. ”Er zijn hier in totaal twintig operatiekamers. Zestien voor algemene operaties en vier gespecialiseerde kamers voor openhartoperaties. Daarnaast is er een ontvangstruimte voor patiënten die geopereerd gaan worden, een uitslaapkamer voor mensen die net uit een operatie komen, en een kamer voor patiënten die extra zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld patiënten die tijdelijk aan de beademing liggen na de operatie.”

 

De operatiekamer | Beeld: indebuurt Leiden
De wasruimte| Beeld: indebuurt Leiden
De briefing | Beeld: indebuurt Leiden
Kast met hechtingen | Beeld: indebuurt Leiden
Digitaal scherm | Beeld: indebuurt Leiden
Bewaking voor baby's | Beeld: indebuurt Leiden

De operatiekamer

Dan mogen wij een operatiekamer betreden. Het valt ons meteen op dat de temperatuur hier een paar graden lager is. Verder is de kamer eigenlijk precies wat wij ons van een operatiekamer voorstelden: wit, schoon en overzichtelijk. In de kamer zien we verschillende schermen staan. Elske legt uit waarvoor die zijn bedoeld: ”Op het digitale scherm aan de muur kunnen we röntgenfoto’s bekijken, dat is handig bij bijvoorbeeld botbreuken. Op de computers die naast het bed staan houden we precies in de gaten hoe het met de patiënt gaat. Bijvoorbeeld hoe het is gesteld met de hartslag en de zuurstof.”

De operatiekamer | Beeld: indebuurt Leiden

De operatietafel

Het valt ons ook meteen op dat de operatietafel erg smal is. Daar is ook een reden voor, legt Elske uit. ”Zo kunnen de artsten goed bij de patiënt. Als we een bredere tafel zouden hebben, dan zouden we ons heel ver over de patiënt heen moeten buigen. Dat is natuurlijk niet handig. Soms schuiven we er wel een tafel aan vast, bijvoorbeeld als we een arm moeten opereren. Dan leggen we die gespreid neer.”

Lange dagen

Operaties kunnen ontzettend lang duren, zo vertelt Elske dat er die dag een operatie is geweest die van 8 uur ’s morgens tot half 1 ’s nachts heeft geduurd. Per jaar worden er zo’n 15.000 operaties in het LUMC uitgevoerd. ”De moeilijkste operaties zijn die van patiënten die al erg verzwakt zijn, dan moet je erg goed opletten hoe je de patiënt in slaap brengt en wanneer deze ontwaakt. Dat zijn dan risicovolle momenten van een operatie.”

Anesthesioloog/medisch manager Elske Sitsen | Beeld: indebuurt Leiden

Goede sfeer

Omdat het operatiekamerpersoneel (anesthesie-medewerkers en operatie-assistenten) en de anesthesiologen en operateurs zo veel en zo lang met elkaar werken, is het belangrijk om de onderlinge sfeer goed te houden. Dit doen ze in het LUMC door scholing, simulatietrainingen en door het organiseren van sociale activiteiten. ”Er wordt binnenkort bijvoorbeeld een miniplaybackshow en een taartenbakwedstrijd georganiseerd,” vertelt Elske enthousiast. Wij denken even dat ze ons in de maling neemt, maar ze is serieus. Er zijn, naast het zware werk, dus ook genoeg leuke momenten met elkaar op de OK te beleven.

LUMC op tv

Dan is er nog een andere vraag die op onze lippen brandt. Kijken dokters en chirurgen nu eigenlijk zelf wel eens naar ziekenhuisseries? ”Het jongere personeel keek vaak naar Grey’s Anatomy. Misschien heeft die serie hen wel geïnspireerd,” grapt Elske. ”Zelf kijk ik wel graag naar het programma Topdokters. In die serie worden verschillende medische specialisten gevolgd, onder andere van het LUMC. Ik vind het een heel mooi, integer programma.”

Nieuwsgierig geworden? Je kunt Topdokters terugkijken op Videoland. De artsen Wilco Peul en Mark Hazekamp zijn werkzaam bij het LUMC.

Lees ook:

Wij namen een kijkje in Dierentehuis Stevenshage en spraken directeur Nicolette: ‘Je moet hier leren loslaten’

Deze week hebben wij een wel heel erg bijzondere editie van onze rubriek 'Binnenkijken bij'. Althans...

Uniek binnenkijkje! Zo ziet de oude woning in Molen de Valk eruit

Molen de Valk, geen Leidenaar die hem niet kent. Maar wist je dat er zich in Molen de Valk ook een w...
welgelegen

Wij keken binnen in het huis van Soldaat van Oranje: ‘Er staan hier hordes toeristen’

Deze week in 'binnenkijken bij', een huis waar wij zelf ook heel enthousiast van worden. We mogen na...