Vera (24) verzamelt kringloopjuweeltjes: ‘Bijna alles in mijn huis is tweedehands.’

Vera kringloopjuweeltjes
Beeld: indebuurt Leiden

Meer dan vijftienduizend mensen volgen haar op Instagram. De 24-jarige Vera uit Leiden is gek op interieurstyling en verkoopt zelf tweedehands spullen. Wij mochten bij haar binnen kijken!

Woning aan de Rijnsburgerweg

We bellen aan bij een indrukwekkend groot pand aan de Rijnsburgerweg. Hier woont de 24-jarige Vera, met wie we vandaag een afspraak hebben. Een stijlvol geklede jongedame doet de deur open en heet ons welkom. We volgen haar de trap op naar haar woning. ”Ik woon hier met een aantal huisgenoten. En in dit pand zit ook nog een Airbnb,” vertelt ze ondertussen.

Rijnsburgerweg | Beeld: indebuurt Leiden

Wie is Vera?

Wanneer we Vera’s kamer binnenkomen zijn we natuurlijk meteen onder de indruk van al die mooie spullen. Maar eerst nemen we even de tijd Vera zelf te leren kennen. De creatieve studente komt oorspronkelijk uit Katwijk, maar woont alweer zes jaar in Leiden. ‘Ik studeer communicatie aan de hogeschool, die studie rond ik in februari af.’ Naast sporten en haar studentenvereniging Quintus, is vintage verzamelen toch wel Vera’s grootste liefhebberij.

Kringlopen in de pandemie

En niet alleen oude spulletjes verzamelen, ook verkopen. Vera’s Instagrampagina Kringloopjuweeltjes is een groot succes. ‘Binnen vijf dagen had ik al 600 volgers,’ vertelt ze. En dat terwijl de pagina tot stand kwam in een nogal vervelende periode. ‘Dat was in mei 2020, tijdens de pandemie. Alle winkels waren dicht, behalve de kringloopwinkels. Om de tijd te vullen ging ik daar dus veel naartoe. Kringlopen, noem ik dat.’ Op een sombere dag besluit Vera weer een rondje langs de tweedehandswinkels te doen om zichzelf wat op te vrolijken. ‘Ik had weer een hele tas met spullen verzameld en zag ook vier hele leuke stoeltjes staan. Ik dacht: ik heb hier zelf geen plek voor, maar iemand anders zou er heel blij van worden.’

Beeld: indebuurt Leiden

Kringloopjuweeltjes

Het idee voor Kringloopjuweeltjes werd geboren. Vera startte haar Instagrampagina en ontwierp zelf een logo. ”Ik doe natuurlijk communicatie en heb ook nog een opleiding in modestyling gedaan. Dat heeft wel geholpen bij het maken van content voor mijn pagina.” De Instagram van Kringloopjuweeltjes groeit al vanaf het begin enorm hard. ”Dat komt vooral door twee dingen. Ik had meteen heel veel interactie met mijn volgers, wat zorgde voor een hoog engagement. Hierdoor bereik je op Instagram weer nieuwe mensen. Ook stak ik heel veel tijd in de pagina, wat resulteerde tot lange nachten en hard werken. Maar doordat dit vanuit een passie ontstond voelde het goed.” Volgens Vera speelde ook een goede timing mee. ”Ik zat eigenlijk nét voor de trend, toen ik begon waren er nog niet zoveel pagina’s in dit genre.”

Vera’s smaak

Een andere reden waarom Kringloopjuweeltjes geliefd is onder vintageliefhebbers, is natuurlijk dat Vera verstand heeft van zaken. Dat is bijvoorbeeld te zien aan haar eigen woning, die prachtig is ingericht. ‘En bijna alles is tweedehands. Alleen mijn bed en tv-meubel niet. Dit verbaast vrienden die hier over de vloer komen als ik het ze vertel. Ik vind dat ook vanuit ecologisch standpunt belangrijk: tweedehands spullen een nieuw leven geven in plaats van steeds nieuwe dingen te kopen. Er zijn al zoveel mooie juweeltjes op de wereld! En het is mooi om iets unieks te hebben, dat een verhaal draagt.” Hoe zou Vera haar eigen interieurstijl omschrijven? “Ik houd van zachte en lichte kleuren. Qua tijdperken houd ik van de jaren zestig en zeventig. Verder zie je organische vormen en natuurlijke materialen terug in mijn interieur.”

Beeld: indebuurt Leiden

Kritisch inkopen

Het interieur van Vera’s kamer roteert nogal eens. ”Soms vind ik een item zó leuk dat ik het niet wil verkopen, dan zet ik het in mijn eigen huis. Andersom koop ik ook wel eens iets in dat niet wordt verkocht, dan houd ik het lekker zelf. Zoals het glazen tafeltje naast mijn raam.” Vera is inmiddels goed getraind in het herkennen van pareltjes. ”Ik weet steeds meer over verschillende merken, designers en tijdperken. Daarnaast is het ook gewoon een kwestie van gevoel. Soms voel ik aan dat iets bijzonder is, zoals een gouden bloemenlamp die ik ooit in een kringloop vond. Die bleek van een beroemde designer te zijn. Iemand kwam helemaal uit Limburg rijden om die bij mij op te halen.”

Stop de tijd

Zelf vindt Vera ook wel eens spullen op plekken ver buiten Leiden. Bijvoorbeeld in Nice. Vera was daar op vakantie om eventjes te ontsnappen aan alle drukte van werk, stage en studie. ”Ik had het gevoel dat ik de tijd even stop wilde zetten om bij te komen.” Toen Vera rondsnuffelde in een vintagewinkel – kringlopen doet ze ook op vakantie – vond ze een mooi zandlopertje. ”Ik vond het een mooie herinnering aan deze trip, dus besloot hem te kopen. Toen ik thuiskwam ontdekte ik dat het zand vastzat en de tijd dus niet liep. De tijd stond letterlijk stil.” Vera heeft de zandloper een mooi plekje gegeven in haar interieur.

Vaste klanten

Inmiddels heeft Vera een behoorlijk groepje vaste klanten die maandelijks spullen van haar kopen. ‘Ik vind het leuk om te zien dat mensen bij mijn shop terugkomen. Dat is toch een compliment! Vanaf februari, na mijn afstuderen, ga ik mij fulltime op Kringloopjuweeltjes richten.” Momenteel runt Vera haar zaak alleen, ze heeft een grote inloopkast waarin alle spullen staan opgeslagen. Waarschijnlijk zullen er in de nabije toekomst wel wat ontwikkelingen volgen. ”Misschien neem ik wel mensen in dienst zodat ik uit kan breiden, of wie weet begin ik een fysieke winkel. In elk geval wil ik hiermee doorgaan, dit is mijn passie!”

Beeld: indebuurt Leiden

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Ga je een huis kopen in Leiden? Hier moet je rekening mee houden”

Ga je een huis kopen in Leiden? Hier moet je rekening mee houden

Ga naar “Gespot op Funda! Dit Leidse penthouse heeft een enorm terras…”

Gespot op Funda! Dit Leidse penthouse heeft een enorm terras…

mandenmakerssteeg funda
Ga naar “Nieuw jaar, nieuwe look: zo geef je je huis een make-over zonder veel kwijt te zijn”

Nieuw jaar, nieuwe look: zo geef je je huis een make-over zonder veel kwijt te zijn

Burgsteeg Nieuwstraatkant

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Nescafé Dolce Gusto of Starbucks koffiecups van € 5,69 voor € 3,39”

Nescafé Dolce Gusto of Starbucks koffiecups van € 5,69 voor € 3,39

 • Dirk
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Beauty kussensloop 60 x 70 cm € 4,99”

Beauty kussensloop 60 x 70 cm € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “HOME CREATION 6-delige kommenset Aziatische stijl Gemaakt van porselein. Afmetingen: ca. Ø 13×7.5 cm. Per set. € 9,99”

HOME CREATION 6-delige kommenset Aziatische stijl Gemaakt van porselein. Afmetingen: ca. Ø 13×7.5 cm. Per set. € 9,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle Iglo maaltijden Diepvries van € 7,29 voor € 3,99”

Alle Iglo maaltijden Diepvries van € 7,29 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Fulltime verkoper”

Fulltime verkoper

 • Budget Home Store XL Zoeterwoude
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023