Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sloop in de Zeeheldenbuurt van start: dit moet je weten

Door Carin van der Meij 16 augustus 2019

Deze week gaat het gebeuren: een deel van de Zeeheldenbuurt wordt gesloopt. Al jaren wordt er gesproken over de sloop van deze Leidse volksbuurt, maar maandag 12 augustus zijn de werkzaamheden echt begonnen. Maar wat komt er voor terug? Dat vertellen we je. 

Wat komt ervoor terug?

De huidige woningen moeten plaatsmaken voor nieuwe. Portaal gaat in deze volksbuurt 24 sociale huurappartementen en 41 vrije sector huur eengezinswoningen bouwen. De verdeling is als volgt:

  • Zijlsingel: 36 appartementen verdeeld over twee bouwblokken van drie hoog. Gebruiksoppervlakte zal minimaal 56,2 en maximaal 62,2 vierkante meter zijn. Geschikt voor één- of tweepersoonshuishoudens.
  • Van Speyk- en Trompstraat: nieuwbouw van 27 tweelaagse eengezinswoningen met twee of drie slaapkamers en een tuin. Gebruikersoppervlakte zal ongeveer 88 of 95,1 vierkante meter zijn. Geschikt voor twee- of driepersoonshuishoudens.
  • Evertsenstraat: nieuwbouw van 13 drielaagse eengezinswoningen met vier slaapkamers en een tuin. Gebruiksoppervlakte van 92 vierkante meter.

Planning

De sloopwerkzaamheden zijn dus deze week begonnen. Nadat alles gesloopt is, vindt er archelogisch onderzoek plaatst. Portaal verwacht in het vierde kwartaal van 2019 te kunnen starten met de nieuwbouw. Als alles volgens planning verloopt, zullen de eerste appartementen en woningen begin 2021 worden opgeleverd.

Lang project

Het opknappen van de Zeeheldenbuurt is al behoorlijk wat jaren aan de gang. In 2010 startten de plannen voor het aanpakken van de woningen. Inmiddels zijn er al 41 nieuwbouw sociale huurappartementen gebouwd en in 256 vooroorlogse woningen is er groot onderhoud gepleegd. Meer details lezen over dit project? Bekijk dan de website van Portaal.

Lees ook:

meelfabriek

Dit komt er allemaal in de nieuwe De Meelfabriek

Iedereen weet dat De Meelfabriek onder handen wordt genomen. De oude gebouwen wordt nieuw leven inge...

7 x Leidse gebouwen die mooi zijn van lelijkheid

We love Leiden. En we krijgen maar geen genoeg van de historische gebouwen. Maar laten we eerlijk zi...