Ga je een huis kopen in Leiden? Hier moet je rekening mee houden

Of je nou een starter bent of niet: bij het kopen van een huis komt veel kijken. Niet alleen vanwege de gekte op de huizenmarkt, maar ook omdat je met veel factoren rekening moet houden. Sinds 1 januari is het een en ander veranderd. Daarom is het goed om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een huis in Leiden.

Jouw eisen

Het is misschien erg logisch, maar wel heel belangrijk. De zoektocht naar jouw droomhuis in Leiden begint met het vaststellen van jouw eisen. Wil jij graag het echte stadse leven ervaren en het liefst een appartement aan de Oude Rijn op je naam zetten? Of zie jij jezelf wakker worden in een vrijstaande woning in de Professorenwijk? Wat het ook is, het is belangrijk dat jij je er goed bij voelt!

Hypotheekverstrekkers in Leiden

Zodra je je wensen op een rij hebt, start het volgende onderdeel: een budget vaststellen. Dat is niet gemakkelijk en zeker niet als je voor het eerst gaat kijken. Het is daarom belangrijk om snel met een hypotheekverstrekker in gesprek te gaan om te weten wat er voor jou mogelijk is. Je kunt online een rekentool invullen, maar ook een afspraak maken bij een van deze hypotheekadviseurs of -verstrekkers. Bijvoorbeeld:

Beeld: indebuurt Leiden

Starterslening

In sommige steden kun je naast een hypotheek ook een starterslening aanvragen bij de gemeente. En Leidenaren hebben geluk: waarschijnlijk is deze lening hier binnenkort ook beschikbaar!

Wat is een starterslening?

Een starterslening is bedoeld om starters in Leiden een handje te helpen bij de huizenzoektocht. De lening staat los van je hypotheek en overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat je maximaal kan lenen. De looptijd van de lening is dertig jaar.

Een voorbeeld

Hoe werkt het dan? Hier is een voorbeeld. Stel, jouw droomhuis in de Breestraat kost 250.000 euro, maar met jouw inkomen kun je maximaal 235.000 euro lenen. Dan kun je de aanvullende 15.000 euro vanuit de starterslening financieren. De eerste drie jaar betaal je over de starterslening van 15.000 euro geen rente en aflossing.

We hopen snel een definitief besluit over de invoering van de starterslening te kunnen delen.

Gemeentehuis stadhuis Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Gemiddelde huizenprijzen in Leiden

Je weet inmiddels wat je kan lenen. Komt dat een beetje overeen met de gemiddelde prijs in deze regio? In het laatste kwartaal van dit jaar betaalden mensen in regio gemiddeld €460.244 euro. Lees hierover meer in dit bericht.

Beeld: indebuurt

NHG-grens

Als je een woning in Leiden koopt, kun je ervoor kiezen om een hypotheek met NHG-garantie te nemen. Sinds 1 januari is de Nationale Hypotheek Garantie (beter bekend als de NHG-grens) omhoog gegaan van 355.000 euro naar 405.000 euro.

Dit betekent de NHG-grens

Wat is de NHG-grens ook alweer? Stel je voor dat je een huis in de Merenwijk gekocht hebt en je betaalt netjes elke maand je hypotheek. Helaas verandert je situatie, want je raakt je baan kwijt. De hypotheek is plots te hoog en je krijgt je financiën niet op orde. Je besluit daarom je huis te verkopen, maar helaas krijg je minder voor je huis dan dat je ervoor betaald hebt. De NHG kan dan een restschuld kwijtschelden. Je moet dit wel in je hypotheekvoorwaarden hebben opgenomen. Je komt dus alleen in aanmerking voor deze voorwaarden als de huizenprijs maximaal 405.000 euro is.

Makelaars in Leiden

Inmiddels weet je hoeveel je kan lenen en begint het echte werk: zoeken naar een droomhuis. Je kunt zelf rondkijken, maar ook de hulp van een Leidse makelaar inschakelen. In Leiden zijn verschillende makelaarskantoren:

leiden centraal stationsplein
Beeld: indebuurt Leiden

Biedlogboek

Als je een bod uitbrengt, hoop je natuurlijk op een goede uitslag. Helaas is dat in de huidige markt niet vanzelfsprekend. Als je misgrijpt en wil weten hoe dat zit, kun je het biedlogboek opvragen.

Dat zit als volgt: als een bod geaccepteerd wordt en het koopcontract is getekend, gaan er eerst drie dagen bedenktijd in. Tijdens die drie dagen kan een koper zich terugtrekken. Als dat niet het geval is, is de koop na die drie dagen officieel.

Vanaf dat moment kan iedereen die een bod heeft gedaan het biedlogboek opvragen. Daarin zie je alle biedingen die zijn gedaan. Het biedlogboek is wel geanonimiseerd, dus je hoeft niet bang te zijn dat iedereen jouw informatie ziet! Het biedlogboek is sinds 1 januari verplicht voor alle makelaars die bij de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) zijn aangesloten. Meer over het biedlogboek lees je hier.

Je huis (in gedachte) inrichten

Is het gelukt om een woning in Leiden te kopen? Gefeliciteerd, de champagne kan gepopt worden! Het stressvolle en administratieve gedeelte is voorbij, het is nu de tijd van genieten. Zo kun je de Leidse woonwinkels afstruinen en inspiratie opdoen.

Bonustip: deze stadsgenoten hebben hun huis (onlangs) prachtig ingericht. Neem een kijkje in het plantenparadijs van Michiel en Roy of het vintage interieur van Vera.

Vera kringloopjuweeltjes
Beeld: indebuurt Leiden

Verhuisbedrijven

Na een tijdje is het tijd om de verhuisdozen in te pakken. Je kunt zelf gaan sjouwen, maar ook een verhuisbedrijf inschakelen. In Leiden kun je terecht bij:

Kosten van een verhuisbedrijf

Een Leidse verhuisbedrijf inschakelen is natuurlijk niet gratis. Volgens vergelijkingssite Sirelo zijn de kosten gemiddeld:

 • Eén verhuizer: 350 euro – 850 euro
 • Twee verhuizers: 700 euro – 1.100 euro
 • Drie of meer verhuizers: 1.050 euro – 2.500 euro

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Veel minder woningen gebouwd dan volgens plan: zo zit het in Zuid-Holland”

Veel minder woningen gebouwd dan volgens plan: zo zit het in Zuid-Holland

Ga naar “Zoveel is de huizenprijs in Leiden vorig jaar gestegen”

Zoveel is de huizenprijs in Leiden vorig jaar gestegen

Ga naar “Pijnlijk! Als starter met een gemiddeld inkomen kun je nu geen enkele woning kopen in Leiden”

Pijnlijk! Als starter met een gemiddeld inkomen kun je nu geen enkele woning kopen in Leiden

Winkelen Haarlemmerstraat Oost Circulair Warenhuis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “AH Spinazie zak 400 gram van € 1,99 voor € 1,49”

AH Spinazie zak 400 gram van € 1,99 voor € 1,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Calinda Aardbeien 2 stuks € 5,00”

Calinda Aardbeien 2 stuks € 5,00

 • Jumbo
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Aviko Supercrunch van € 2,59 voor € 1,99”

Aviko Supercrunch van € 2,59 voor € 1,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “L’Oréal mascara Telescopic Lift van € 21,99 voor € 10,99”

L’Oréal mascara Telescopic Lift van € 21,99 voor € 10,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 9 april 2023
Ga naar “PLUS Pitloze rode druiven van € 2,79 voor € 1,69”

PLUS Pitloze rode druiven van € 2,79 voor € 1,69

 • PLUS
 • Geldig t/m 1 april 2023

Vacatures

Ga naar “Verkoopadviseur Leiderdorp Parttime | 20-24 uur”

Verkoopadviseur Leiderdorp Parttime | 20-24 uur

 • totaalBED Leiderdorp
 • Parttime

Topper