Even zien: dit Leidse appartement lijkt wel een paleis
In het programma Binnenstebuiten van KRO-NCRV stond op vrijdag 4 november een Leidse woning centraal. Namelijk het appartement van de…
Leiden staat vol met parken, kantoren, winkels en natuurlijk ook woningen. Een deel van het laatstgenoemde is een sociale huurwoning. Heb jij enig idee hoe groot dit aandeel is?
In Leiden was in 2021 41,7 procent van de woningen een sociale huurwoning, blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee voldoet de stad aan de norm. In elke gemeente moet minstens 30 procent van het totale woningaanbod een sociale huurwoning zijn. Dat is een regel vanuit de overheid.
Landelijk gezien was vorig jaar 34 procent van het aantal woningen een sociale huurwoning. De gemeenten die dit type huizen relatief gezien het meest hebben, zijn Groningen, Vlaardingen, Heerlen, Delft, Amsterdam en Rotterdam.
Verschil met particuliere huur
De cijfers in dit artikel gaan over huurwoningen in de sociale sector. Dit zijn huizen in Leiden die maximaal 763,47 euro per maand kosten en eigendom zijn van woningcorporaties. Bij particuliere huurwoningen is er geen bovengrens, waardoor Leidenaren vaak meer betalen. Bij deze woningen is de gemiddelde huurprijs vaak hoger.
In de komende jaren komen er mogelijk meer sociale huurwoningen in Leiden. Dat komt doordat er 900.000 woningen in Nederland moeten bijkomen voor 2030. Van die woningen komen 235.460 in Zuid-Holland. Het is nog onduidelijk hoeveel huizen in Leiden worden gebouwd, wel is bekend dat een deel hiervan een sociale huurwoning is.
In onze gids
Populaire rubrieken