‘De meeste mensen willen hier blijven wonen’ – binnenkijken bij René & Momo

Door Lotte van den Elsen 13 november 2017

Er zijn waarschijnlijk niet veel huizen waar het zó gezellig is als bij René Lourens & Momo Mikawa thuis. Zij wonen in hartje Leiden, in een prachtig appartement aan de Breestraat. Indebuurt nam een kijkje bij hen thuis!

10 jaar samen

René Lourens (35) en Momo Mikawa (32) zijn al tien jaar samen. Hij komt oorspronkelijk uit Friesland, zij uit Osaka (Japan). René kwam in 2002 naar Leiden om te gaan studeren. Toen hij een periode in Osaka woonde, leerde hij Momo kennen. Zij kwam zes jaar geleden voor hem naar Leiden en vijf jaar geleden stapten zij in het huwelijksbootje. Het stel had twee bruiloften: een in Japan en een in Leiden. Sinds een jaar wonen René en Momo in dit appartement aan de Breestraat.

balkon breestraat

Japan & Leiden

Leiden was de eerste westerse stad waarin men Japans kon studeren. Momo ziet dan ook veel Japanse invloeden terug in Leiden en dat is één van de dingen die de stad voor haar leuk maakt. ”Ik voel me hier veilig én ik voel me thuis. Dat Japans hier ook belangrijk is, vind ik extra bijzonder.” Momo studeert momenteel Dutch studies aan de Universiteit van Leiden en spreekt dus ook goed Nederlands.
René heeft een eigen vertaalbureau, hij spreekt vloeiend Nederlands en Japans. Met zijn bureau Moshi Moshi voert hij opdrachten uit voor verschillende grote bedrijven. ”Het leukste was het WK in Zuid-Afrika. Nederland en Japan zaten in dezelfde pool en ik mocht mee als vertaler. Ik mocht echt overal bij zijn, ik heb zelfs Nelson Mandela gezien. Shakira heb ik helaas net gemist.”

Het appartement

Momo en René krijgen vaak logees uit het buitenland. ”De meeste willen hier meteen komen wonen, iedereen vindt Leiden prachtig,” vertellen Momo en René. Hun appartement is dan ook een echte eyecatcher. Het is gebouwd in 1900 en het heeft een prachtig gedecoreerd plafond. Ook heeft de woning een balkon dat uitkijkt over de Breestraat. Zelf zijn Momo en René veel in de keuken te vinden, koken is een grote hobby van Momo. Andere hobby’s zijn muziek, dansen en films.

Ku-chan

De vraag welke spullen voor hen extra speciaal zijn, is moeilijk te beantwoorden. ”Eigenlijk heeft alles hier wel een geschiedenis of een verhaal.” Teddybeer Ku-chan verdient het toch om even extra te worden uitgelicht. ”Die kent Momo al langer dan dat ze mij kent,” aldus René. Momo vertelt: ”Ik kocht hem toen ik tien was. Hij woonde met mij in Japan, toen ik drie jaar in Hongarije studeerde en werkte woonde hij daar en nu in Nederland. Zijn naam is Ku-chan, dat betekent zoiets als Beertje.”

Bekijk hier de foto’s:

Vorige keer keken we binnen bij Yildiz in de Pathologie.
Zelf met je woning in Binnenkijken bij? Stuur een mailtje naar [email protected]!