Aha! Hier vind je nog stukjes terug van de oude, Leidse stadsmuren
Als stadsgids krijgt onze vertelvader Willem met enige regelmaat de vraag: ‘Is er nog iets te zien van de oude…
Als je over het Rapenburg loopt, kan je een studentenwoning aan drie dingen herkennen: veel fietsen voor het pand, een rij bellen naast de deur en meestal iets met de kleur geel-roze op. Het studentenhuis op de foto hieronder voldoet aan al deze kenmerken. Onze vertelvader Willem neemt ons mee terug naar 25 mei 2000, toen zich hier iets heel bijzonders afspeelde.
Door Willem Hogendoorn.
De kleuren kanariegeel-knalroze van de bank voor dit huis geven aan dat het een Minerva-studentenhuis is. Het zijn namelijk de huidige lustrumkleuren van Minerva. Na ieder lustrum (periode van 5 jaar), veranderen deze kleuren en dan moeten alle banken dus weer overgeverfd worden in de nieuwe lustrumkleuren.
>Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De Japanse keizer Akihito bezocht op 25 mei 2000 het Japanmuseum (het voormalige Sieboldhuis) aan het Rapenburg, samen met zijn vrouw en Koningin Beatrix. Na afloop liepen zij van het Japanmuseum naar het academiegebouw van de Universiteit. Maar je moet even weten dat in Japan de keizer een soort ‘Godheid’ is, die niet met mensen op straat praat.
Nu kun je al wel raden wat er in Leiden gebeurt? Twee leuke studentes hangen uit het raam van hun studentenhuis en groeten de keizer als die voorbij loopt. Wat niemand verwacht: keizer Akihito stopt en maakt een praatje met deze twee studentes. Er zijn ook Japanse fotografen bij, die dit alles op de gevoelige plaat vastleggen. Deze foto’s worden vervolgens afgedrukt op de voorpagina’s van alle Japanse kranten.
Veel Japanners vielen van hun stoel van verbazing bij het zien van de foto. Dat hun keizer, hun Godheid, zomaar met twee studentes op straat stond te praten. Als er Japanse toeristen naar Leiden komen, willen zij daarom nog steeds graag weten waar dit gebeurde. Zij worden op hun wenken bediend, want aan de gevel van het betreffende studentenhuis is er een foto van deze ‘ontmoeting’ aangebracht. En de bijgevoegde tekst is niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Japans erbij gezet. Zo kon je dus ook in 2000, in een wereld zonder social media, al ‘viral’ gaan.
In onze gids
Populaire rubrieken