Van leesplankjes tot kroontjespennen: dit zag je vroeger in Leidse klaslokalen 

Smartborden, videoschermen en tablets; die zie je nu in veel Leidse klaslokalen. Dat was vroeger niet het geval. Scholen zijn in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Kijk maar eens mee!

Doorrenboekjes

Weleens van doorrenboekjes gehoord? Dit waren dunne boeken met korte verhalen die leerlingen van Da Vinci College gezamenlijk lazen tijdens het vak ‘klassikaal lezen’. De boekjes heetten zo, omdat ze makkelijk te begrijpen waren. Leerlingen moesten er als het ware ‘doorheen kunnen rennen’.

De docent gaf een kind de beurt om hardop te lezen, de overige Leidenaren moesten in hun hoofd meelezen. Halverwege de bladzijde vroeg de leraar een andere leerling verder te gaan.

Bron: Onderwijsgeschiedenis.

Aap noot mies

Het bord met ‘aap, noot, mies’ is misschien wel het bekendste rekwisiet van een klaslokaal van vroeger. Overigens heette dit object eigenlijk niet ‘aap, noot, mies’, maar Het leesplankje van Hoogeveen. Op dit houten plankje stonden woorden met plaatjes daarboven. Leerlingen uit Leiden leerden op die manier lezen.

Tekentafel

Een gemiddeld klaslokaal van een Leidse school heeft nu strakke tafels, maar dat was vroeger wel anders. Toen zaten de leerlingen achter hun tekentafel. Het voordeel hiervan? De Leidenaren konden de tafel openklappen om hun etuis en schriften op te bergen.

Foto: Erfgoed

Schoolmelk

Melk is goed voor elk. Dat was de gedachte van de jaren dertig in Nederland. Daarom werd het Centraal Schoolmelkcomité opgericht die pakjes schoolmelk aan leerlingen uitdeelden. Volgens het Centraal Schoolmelkcomité bevorderden melk de groei door goede voedingsstoffen en konden leerlingen zich na het drankje beter concentreren.

Bron: Centraal Schoolmelkcomité.

Bijzondere boeken

Leerlingen van het Da Vinci College kregen vroeger niet alleen les in taal en rekenen, maar volgden ook andere, bijzondere vakken. Wat dacht je van sterrenkunde? Dat deden ze overwegend muisstil; vrijwel alle leerlingen durfden niets te zeggen.

Kroontjespennen

Aantekeningen maken deden de Leidse leerlingen van Da Vinci College vroeger met een kroontjespen en inkt. Met deze pen maakte je dunne lijnen omhoog en dikke naar beneden, waardoor het er vaak sierlijk uitzag. Toch had het schrijven met een kroontjespen ook nadelen: in de inktpotjes kwamen soms propjes, waardoor vlekken ontstonden. En dat vonden veel Leidse docenten maar niets. Volgens Onderwijsgeschiedenis werden leerlingen gestraft door bijvoorbeeld de haren in een inktpotje te stoppen.

Foto: ANP

Handwerkjes

Meisjes in Leiden gingen vroeger naar Middelbare Meisjesschool Leiden. Zij kregen andere vakken dan Leidse jongens. Denk hierbij aan de les ‘nuttige handwerken’. Dit was overigens ook het eerste vak waar vrouwelijke docenten les in mochten geven. De meisjes leerden hoe zij gaten in kleding dichtten of kapotte delen konden herstellen. De meeste Nederlanders maakten in die tijd hun kleding zelf.

Bron: Onderwijsgeschiedenis.

Krijt, krijt en nog eens krijt

Rekensommen, taaloefeningen en af en toe een leuke tekening; die zag je op de krijtborden voor in de klas. Veel docenten hadden een grote voorraad krijtjes, waardoor veel lokalen hiernaar roken.

Zin in nog meer nostalgie? Bekijk hier deze leuke archieffoto’s van Leidse bruiloften!

Meer in deze categorie

Toen in Leiden

Ga naar “Tip op Dierendag! Loop de Dierenroute door Leiden”

Tip op Dierendag! Loop de Dierenroute door Leiden

Ga naar “Dit is de mooiste gevel van de Breestraat; wat zit erachter?”

Dit is de mooiste gevel van de Breestraat; wat zit erachter?

Ga naar “5 x Dit was vroeger heel normaal tijdens het winkelen in Leiden”

5 x Dit was vroeger heel normaal tijdens het winkelen in Leiden

sleutelstraat Haarlemmerstraat

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Pantoffels 36/37 t/m 40/41 € 19,99”

Pantoffels 36/37 t/m 40/41 € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Palmolive douche 250 ml van € 18,48 voor € 5”

Palmolive douche 250 ml van € 18,48 voor € 5

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Badkamer adviseur”

Badkamer adviseur

 • Sanidirect Leiderdorp B.V.
 • Fulltime
Vacature SaniVacature Sani

Topper

Ga naar “Junior Elektromonteur”

Junior Elektromonteur

 • RECO
 • Fulltime
Junior-Elektromonteur-BuitendienstJunior-Elektromonteur-Buitendienst

Topper

Agenda

Ga naar “Herfstnaaidagen voor kids en tieners”

Herfstnaaidagen voor kids en tieners

 • Atelier Kleurstof
 • 26 oktober 2022

Topper