Wauw! Er staat een gigantisch appartement te koop in het voormalig Sint Elisabethgasthuis
Op Funda hebben wij een appartement gevonden dat zonder twijfel in de categorie 'verborgen parel' valt. De benedenwoning bevindt zich...
Elke dag worden we geconfronteerd met de ziekenhuizen in het nieuws. Ook in de Leidse ziekenhuizen wordt bijzonder hard gewerkt in de strijd tegen het coronavirus. Eerder schreven wij al over de historie van het LUMC en dit keer vonden we mooie, oude foto’s van het Sint Elisabeth Ziekenhuis.
Het gebouw waar vroeger het Sint Elisabeth ziekenhuis gevestigd zat, bestaat al meer dan honderd jaar. Het pand werd in 1909 gebouwd als uitbreiding op het Elisabeth ziekenhuis op Hooigracht nummer 21, dat al bestond sinds 1892. Het gebouw werd ontworpen door de Leidse architect Leo van der Laan. Ook zijn zoon Jan tekende mee aan de andere uitbreidingen in 1930 en 1952. Hiernaast zie je een oude foto van het interieur van één van de kamers in 1913.
Tegenwoordig vind je in het gebouw nog kantoren, studentenwoningen en Belgisch biercafé Olivier.
Op de website van het Belgisch biercafé Olivier lezen we dat het gebouw in neogotische stijl gebouwd werd. Destijds zorgden de nonnen voor de zieken en zwakken. De binnentuin (het terras van Olivier) ontstond doordat de nonnen alle omliggende panden hadden gekocht. De kapel in de binnentuin met de glas-in-loodramen is nog overgebleven uit de nonnentijd.
(Lees verder onder de afbeeldingen)
Nu vraag je je misschien af of een deel van het gebouw nog in gebruik is als ziekenhuis? Nee, in 1972 verhuisde het ziekenhuis naar een moderner gebouw in Leiderdorp. De naam verhuisde toen ook nog mee. In 1990, toen het ziekenhuis fuseerde met het Rijnoord Ziekenhuis uit Alphen aan den Rijn, kreeg het ziekenhuis een nieuwe naam: het Rijnland Ziekenhuis. In 2015 kreeg het ziekenhuis wéér een nieuwe naam toen de organisatie fuseerde met het Leidse Diaconessenhuis. Tegenwoordig is het daarom bekend als het Alrijne Ziekenhuis.
Na de verhuizing werd het gebouw gerund door de Leidse ‘uni’. Op Hooigracht nummer 15 vond je toen nog de faculteiten psychologie en geschiedenis in het pand. Vanaf 1989 werd het gebouw gebruikt voor studentenkamers. Daarna ging het bergafwaarts met het voormalige ziekenhuis. Er was zoveel onderhoud nodig dat het pand misschien wel gesloopt zou worden. Een groep bewoners kwam in actie en daardoor werd de sloop tegengehouden.
Sinds 2001 is het gebouw eigendom van studentenhuisvestingsbedrijf DUWO (voorheen SLS Wonen) dat het liet verbouwen tot wooncomplex voor ongeveer tweehonderd internationale studenten.
Wil je écht alles weten, check dan dit geschiedenisboekje van Belgisch biercafé Olivier: Van Ziekenhuis tot Café. En lees hier verder wat we nog meer voor interessante en spooky weetjes over het ziekenhuis schreven:
In onze gids
Populaire rubrieken