Als onze vertelvader Willem als stadsgids met een groep tegelzetters bij de Bonte Koe binnenstapt, is zijn wandeling gelijk afgelopen. De tegelzetters gaan naar binnen en zijn niet meer weg te slaan. Dit hadden zij nog nooit gezien.
Advertentie wordt geladen…
Door Willem Hogendoorn.
We hebben het dus over café de Bonte Koe in de Hooglandsekerk Choorsteeg in Leiden. Eind 1800 was het de bedoeling om een slagerij in dit pand te vestigen. Een slager liet het pand binnen betegelen met heel fraaie tegeltableaus van landelijke taferelen met koeien (zie de foto’s hieronder). Deze tegels werden gemaakt bij tegelfabriek Holland in Utrecht. De tegels waren van zeer goede kwaliteit en daardoor vrij duur.
Beeld: Willem Hogendoorn.Beeld: Willem Hogendoorn.
2
Beeld: Willem Hogendoorn.Beeld: Willem Hogendoorn.
Er heeft hier echter nooit een slagerij gezeten. De reden daarvan is niet meer te achterhalen. Bij de stadhuisbrand van 1929 is alle informatie hierover verloren gegaan. Verhalen zijn er wel. De slager zou voor de opening al aan zijn dure inrichting failliet zijn gegaan. Of, romantischer nog, de slager werd verliefd op een kasteleinsdochter en ging liever bier verkopen dan worst.
Zeker is dat hier eind 1800 al een café was gevestigd. De bestemmingswisseling heeft ervoor gezorgd dat het interieur de tijd redelijk ongeschonden is doorgekomen. Een compleet interieur met tegelwanden van deze omvang en van deze kwaliteit is in Nederland heel zeldzaam. Vandaar dus dat die tegelzetters zo onder de indruk waren.
Als de tegels konden praten
Vlakbij de Bonte Koe op de Hooigracht, waar nu restaurant Loetje zit, was tot 1960 het St. Elisabeth Ziekenhuis gevestigd. Patiënten die zich ’s avonds verveelden, gingen regelmatig in hun badjas en lopend op pantoffels naar de Bonte Koe om een borrel te drinken. Zij waren er dan ook soms getuigen van dat een arts na werktijd daar een afspraakje had met een leuke verpleegster. Jammer dat de tegels niet konden praten.
Café top 100
In 2015 veroverde Café De Bonte Koe de tweede plaats in de Café Top 100 van de beste cafés van Nederland. Dat is de hoogste notering ooit van een Leids café.
Lees meer…
Dichtgemetselde vensters en een waterpomp waar ooit bier uit kwam: dit is het verhaal achter het Leidse Pieter Loridanshofje
Onze Willem bezoekt als stadsgids met zijn wandelaars vaak het Pieter Loridanshofje aan de Varkenmarkt. Hij noemt dit dan altijd…