Een nieuw kunstwerk op de Haarlemmerstraat: wat het is en waarom het er staat
Zaterdag 12 maart is op de Haarlemmerstraat een nieuw kunstwerk onthuld. Misschien is het je wel opgevallen, want het was…
Als we het over Rembrandt hebben, denken we meestal gelijk aan zijn schilderijen. Maar wat weten we over de persoon Rembrandt? Onze vertelvader Willem geeft je een kijkje in zijn privéleven, zijn schildersleven, zijn zakelijke leven en zijn liefdesleven. De roddels over misschien wel de beroemdste Leidenaar aller tijden lees je dus aan het eind van dit verhaal.
Door Willem Hogendoorn.
Rembrandt werd op 15 juli 1606 geboren in de Weddesteeg in Leiden. Hij was het negende kind uit een gezin van tien. Zijn ouders waren Harmen van Rijn en Neeltje van Zuytbrouck. Vader Harmen was molenaar. Zijn molen stond vlakbij de Weddesteeg en zag er net zo uit als de huidige molen De Put aan de andere kant van de Rijn.
Van zijn elfde tot zijn veertiende zat Rembrandt op de Latijnse school in Leiden. Hier zag zijn tekenleraar Henricus Rieverlinck het uitzonderlijke tekentalent van Rembrandt. Henricus bracht Rembrandt in contact met de meesterschilder Jacob van Swanenburg aan de Langebrug in Leiden. Bij hem volgde Rembrandt een opleiding tot kunstschilder.
Lees verder onder de fotogallerij. >
Op zijn vijfentwintigste vertrok Rembrandt naar Amsterdam, waar hij meer kan verdienen. Leiden eerde hem met een borstbeeld aan de Witte Singel. Rembrandt staat hierop met zijn rug naar Leiden gekeerd. Dat symboliseert dat hij Leiden toen ‘de rug toekeerde’.
Rembrandt trouwde met Saskia van Uylenburgh. Na drie vroeg overleden kinderen werd in 1641 zoon Titus geboren. In 1669 werd Rembrandt opa van kleindochter Titia. Hij heeft niet lang kunnen genieten van het opa zijn. Want in hetzelfde jaar overleed Rembrandt. Hij werd begraven in de Westerkerk in Amsterdam. Hij was toen 63 jaar oud.
Lees verder onder de afbeelding >
Rembrandt was geen luie schilder. Er zijn ruim 2500 werken van hem bekend, waarvan 250 schilderijen, 300 etsen en 2000 tekeningen. Hij maakte 100 zelfportretten, niet omdat hij ijdel was, maar om te oefenen. We kunnen Rembrandt dus ook wel de selfie-koning van de Gouden Eeuw noemen
Waardoor is Rembrandt eigenlijk beroemd geworden? Dat was zijn beheersing van de clair-obscur: het spel van licht en donker. Dit is een techniek waarbij de licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn.
Rembrandt verdiende redelijk goed, maar leefde boven zijn stand. Toen Rembrandt geld leende van de Amsterdamse burgemeester en hij dat niet kon terug betalen, vroeg deze zijn faillissement aan. Het woonhuis van Rembrandt in Amsterdam werd in 1911 ingericht als Museum Het Rembrandthuis.
Was Rembrandt een womanizer (vrouwenliefhebber)? Nou, hij heeft voor zover wij weten drie vrouwen ‘versleten’, waarmee ik bedoel dat hij die alle drie overleefde. In 1633 trouwde hij met Saskia van Uylenburgh. Dit was de liefde van zijn leven, maar zij overleed in 1642.
Daarna papte Rembrandt aan met zijn huishoudster en kindermeisje Geertje Dircks. Zij wilde met Rembrandt trouwen, maar dat wilde Rembrandt niet, want dan zou hij zijn erfenis van Saskia mislopen. Dat liep hoog op. Zo hoog dat Rembrandt ervoor zorgde dat zij werd opgesloten in het spinhuis in Gouda.
Later kwam de volgende huishoudster in beeld, genaamd Hendrikje Stoffels. Bij haar kreeg Rembrandt zijn dochter Cornelia. Hij was niet met Hendrikje gehuwd, dus volgens de kerk leefden zij in zonde. Hendrikje werd door de kerk berispt voor hoererij; Rembrandt werd met rust gelaten. Zo ging dat in die tijd.
Tot slot een tip om eens zelf op ontdekking te gaan in Leiden. Rembrandt leerde schilderen in het atelier aan de Langebrug 89 in Leiden. Dit pand is nu de Young Rembrandt studio, waar je (gratis) in zeven minuten via ‘video mapping’ kennis maakt met de jonge Leidse Rembrandt. Een echte aanrader!
Wil je meer weten over Rembrandt? Willem beantwoordt al jouw vragen met liefde. Mail je vraag naar: [email protected]
In onze gids
Populaire rubrieken