Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Spaanse Marina studeert in Leiden: ‘Niemand was verbaasd toen ik naar het buitenland vertrok’

Door Amber Bakker 13 januari 2020

Veel internationale studenten weten onze sleutelstad te vinden, ze doen mee aan de Leidse tradities als Leidens Ontzet of halen een visje op de markt. Sommigen gaan een stapje verder: Marina (21) wil tijdens haar studie ook Nederlands leren.

Marina is afgelopen augustus in Leiden komen wonen. “De eerste twee jaar van mijn studie internationale betrekkingen heb ik in Madrid gevolgd en nu studeer ik een jaar aan de Universiteit Leiden.” Vrienden en familie keken er niet raar van op toen ze vertelde dat ze in Nederland ging studeren. “Ik heb met mijn ouders op veel verschillende plekken gewoond: Zuid-Afrika, Ivoorkust en België. Het reizen zit dus wel in mijn bloed.”

Nederlands leren

Doordat Marina in Zuid-Afrika heeft gewoond sprak ze al een klein beetje Nederlands. “Dat is wel de voornaamste reden waarom ik voor Leiden heb gekozen. Ik vind het een leuke uitdaging om hier mijn Nederlands te verbeteren.” Dat gaat alleen niet zo makkelijk als verwacht. “De beste manier om een taal te leren, is door het te spreken. Maar, alles wordt hier gescheiden. Ik zit in een klas met alleen maar internationale studenten en ook in verenigingen wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen buitenlandse en Nederlandse studenten.”

Marina internationale student
Gezellig onder de heaters, bijna net zo warm als in Spanje (Beeld: Marina)

Gek op de vis

Wat Marina zo fijn vindt aan Leiden is dat je nooit ver hoeft te reizen. “In Spanje ben je voor een afspraak minimaal een half uur onderweg, hier maar tien minuten.” Wat zijn nog meer voordelen van onze stad? “Ik ga op zaterdag bijna altijd naar de markt, zoiets heb je in Spanje niet. Op de markt haal ik fruit, groente en vooral verse vis. Ik kom trouwens net uit een tentamen en heb voor dit gesprek nog snel een lekkerbekje gehaald,” zegt Marina lachend.

Favoriete winkeltjes

Marina koopt haar kleding als een echt Spaanse altijd bij de Zara. “Soms maak ik wel een uitzondering voor alle leuke tweedehands winkeltjes op de Nieuwe Rijn. Dille en Kamille is ook één van mijn hotspots, daar hebben ze veel leuke woonaccessoires.”

Marina internationale student
Marina met vrienden in Madrid (Beeld: Marina)

Toekomstplannen

De Spaanse moet eigenlijk aan het einde van de zomer weer terug naar Madrid, maar dat ziet ze liever anders. “Ik hoop dat Universiteit Leiden mij aanneemt voor nog een jaar en dat ik hier kan afstuderen.” Werken in Leiden lijkt Marina ook wel wat. “Al die dingen, zoals pensioen en spaarregelingen, zijn in Nederland veel beter geregeld. Ik heb ook het idee dat mensen je hier veel meer willen helpen. En dat het strand zo dichtbij is, vind ik ook een pluspunt.”

Marina internationale student
Lekker dagje uitwaaien in Katwijk (Beeld: Marina)

Lees ook:

Kira Duitse student

Duitse Kira studeert in Leiden: ‘De stad heeft iets weg van een pretpark’

Er wonen veel internationale studenten in Leiden. Onze universiteit telde vorig jaar wel 129 verschi...
cassandra international

Amerikaanse Cassandra werd tijdens haar studie in Leiden verliefd: ‘Ik kom nog steeds twee keer per jaar terug’

In Leiden studeren veel internationale studenten. De één verblijft hier jaren, de ander maar enkele ...
Anastasia internationale student

Griekse Anastasia studeert in Leiden: ‘Mijn grootste angst was alleen zijn’

Leiden is een echte studentenstad. Veel van die studiebollen komen uit ons kaasland, maar lang niet ...