Hospiteren in Leiden: 7 x deze tips moet je kennen

Als je op kamers wilt in Leiden, zul je er waarschijnlijk aan moeten geloven: hospiteren. Tijdens een hospiteeravond ga je samen met andere hospitanten op bezoek bij een studentenhuis om kennis te maken met je potentieel toekomstige huisgenoten. Hoe breng je deze avond tot een goed einde? Wij helpen je op weg! 

Ben je nog druk op zoek naar huizen om bij te hospiteren? Check dan deze tips. Ga je (eerst) hospiteren per e-mail, bekijk dit artikel dan even. 

 • Hospiteren in Leiden? Met deze 6 tips schrijf je de perfecte introductiemail

  Ben je op zoek naar een kamer in Leiden? Dan ben je zeker niet de enige, kunnen we je vertellen....

1. Doe niet te hard je best

Dit is misschien een beetje een gekke manier om een lijstje met tips te openen. Je bent hard op zoek naar een kamer en natuurlijk ga je je best doen, anders zou je dit artikel waarschijnlijk niet eens lezen. Een goede indruk maken is natuurlijk een prima voornemen, maar sla niet door. Je hoeft niet overdreven te slijmen bij je toekomstige huisnoten, je hoeft niet lyrisch te zijn over elk plekje van het huis en je hoeft jezelf ook niet te presenteren als de ideale huisgenoot. Vaak werkt dit zelfs averechts. Dus: take it easy.

2. Geef niet te algemene antwoorden

Hospiteeravonden starten vaak in een groep. Samen met een stuk of tien andere ‘kandidaten’ krijg je het huis te zien en leer je de bewoners kennen. Vaak word je gevraagd je in de groep voor te stellen of wat vragen te beantwoorden. Om je heen zul je vaak dingen horen als ‘ik vind alles eigenlijk wel leuk’ of ‘ik houd van gezelligheid, maar alleen zijn vind ik ook prima’. Zoiets kun je best zeggen, maar voorkom dat dit het enige is wat je te melden hebt. Op die manier laat je namelijk niets van jezelf zien.

3. Socialize

Wees sociaal. Overschreeuw anderen niet om zelf op te vallen. Ga in gesprek, niet alleen met de bewoners, maar ook met de andere kandidaten. Als je je te duidelijk alleen maar bezighoudt met de mensen die jou aan het ‘keuren’ zijn, ga je geen gezellige avond hebben. Grote kans trouwens dat je potentiële huisgenoten dit ook door hebben, en zo maak je niet bepaald een leuke indruk.

4. Weet wat je wilt

Jij wilt graag een huis. Duh. Maar denk ook eens na over wat je eigenlijk zou willen. Een villa met zwembad gaat niet lukken, maar bedenk goed of je een druk studentenhuis wilt, of juist meer privacy. Vind je het leuk om samen met je huisgenoten te eten en feestjes te vieren? Of wil je juist absoluut geen verplichtingen? Als je weet wat je zelf wilt, kunnen anderen ook beter inschatten of jij bij hun huis past of niet.

Daarnaast kun je ook laten zien wat je toe kunt voegen of aangeven dat je voor bepaalde dingen openstaat. Misschien zijn er wel huisgenoten die net als jij graag elke donderdag zwevertjes drinken in de Roebels of samen met je willen trainen voor de Leiden Marathon.

5. Schep geen onrealistische verwachtingen

Duidelijk maken wat jij toevoegt aan een groep is prima, maar overdrijf niet. Beloof niet elke dag te koken, af te wassen of de fusie brandschoon te houden. Om deze reden moet je ook gewoon lekker jezelf zijn tijdens een hospiteeravond, vooral ook in je eigen belang. Je wilt niet ingestemd worden in een huis, om je daar vervolgens helemaal niet thuis te voelen.

6. Wees iets te eerlijk

Ja, deze kop bedoelen we letterlijk. Soms mag je best eerlijk zeggen dat je eigenlijk best wel een sloddervos bent, af en toe een brandje sticht tijdens het koken of soms een heel weekend in je huispak rondloopt. Waarom, vraag je je af? Omdat je zo laat zien dat je echt jezelf bent en omdat dit antwoorden zijn die niet vaak voorbij komen. Veel kandidaten zijn namelijk te veel bezig om in de smaak te vallen.

7. Je bent toch geen nummer

Hoor je Willy (of Willem III) al voor je? Heel goed! Presenteer jezelf niet als weer een andere kandidaat, maar laat jezelf zien. Toon ook interesse in je potentiële huisgenoten. Als je een leuke avond hebt gehad kun je altijd nog een klein presentje aan het huis geven, maar dit is zeker geen must. Als je iets meeneemt, overdrijf dan niet maar denk aan een flesje drank of bijvoorbeeld een grappig souvenirtje van de plek waar je vandaan komt. Zo word je zeker niet vergeten!

Meer in deze categorie

Studenten

Ga naar “Nieuws: discussie over schilderij, uitbreiding station en meer (12 – 19 nov)”

Nieuws: discussie over schilderij, uitbreiding station en meer (12 – 19 nov)

Ga naar “Leiden in het nieuws: wat is er aan de hand met dit schilderij?”

Leiden in het nieuws: wat is er aan de hand met dit schilderij?

Ga naar “Overzicht: hotspotalert, hoogleraar in het nieuws en meer (22 – 29 okt)”

Overzicht: hotspotalert, hoogleraar in het nieuws en meer (22 – 29 okt)

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alpro van € 2,89 voor € 0,99”

Alpro van € 2,89 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99”

Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Luxe bedsprei € 12,99”

Luxe bedsprei € 12,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 februari 2023
Ga naar “Remia saus van € 2,09 voor € 1,19”

Remia saus van € 2,09 voor € 1,19

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Nutella winter hazelnootpasta € 4,99”

Nutella winter hazelnootpasta € 4,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker Facilitaire Dienst”

Medewerker Facilitaire Dienst

 • Universiteit Leiden
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Fulltime verkoper”

Fulltime verkoper

 • Budget Home Store XL Zoeterwoude
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023