Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kids mogen weer sporten in Leiden: de clubs starten voorzichtig op

Door Sophie Halstein-Omtzigt 29 april 2020

Vanaf woensdag 29 april mogen kinderen tot en met 12 jaar en jongeren van 13 tot en met 18 jaar weer onder begeleiding sporten. De sportparken in Leiden gaan dus binnenkort na een lange tijd weer open. Wij belden met Leidse sportverenigingen om te vragen hoe zij de voorbereiding op de opening aanpakten. 

De gemeente Leiden, de Leidse Sportfederatie en Topsport Leiden moeten zich voor de opening van de sportverenigingen aan het protocol van Vereniging Sport en Gemeenten houden.

Het bestuurslid van de Leidse Sportfederatie Paul vertelt ons dat de meeste sportverenigingen daarom pas na de meivakantie opengaan: “De verenigingen hebben tijd nodig om voorbereidingen te treffen. Denk aan de voorbereidingen rondom de organisatie van trainingen of de kwaliteit van de velden, maar ook aanpassingen om aan de coronamaatregelen te voldoen. Bijvoorbeeld het niet gebruiken van de kleedkamers, anderhalve meter afstand houden, geen ouders langs het veld en nog veel meer.”

Verenigingen die al wél openen

Paul: “Een aantal sportverenigingen opent de hekken nu al voor kinderen en jongeren: onder andere de tennisverenigingen Roomburg, Unicum, LTV de Merenwijk. Ook voetbalverenigingen DoCoS en LVV Lugdunum gaan ook open voor de jeugd.”

Veiligheid op de tennisbaan

We belden ook nog even met Jan, de voorzitter van LTV de Merenwijk: “We hebben een artikel met het veiligheidsprotocol op de website geplaatst en een nieuwsbrief met het protocol naar de leden en ouders van de leden gemaild. Je kunt denken aan regels als: ouders die niet het park op mogen en dat kinderen met een pasje naar binnengaan (zodat er geen onbevoegden op de tennisvelden kunnen komen).

Clubhuizen zijn gesloten

Jan: “Het tennispark is iedere dag vanaf 14.00 uur open voor de jeugd van nul tot met achttien jaar. We weten nog niet hoeveel kinderen tegelijkertijd willen komen, daarom is aan de kinderen gevraagd om thuis vast een baan te reserveren. Het clubhuis is gesloten, maar er is wel één volwassen toezichthouder op afstand op het terrein aanwezig.”

Aanpak tennislessen

De tennislessen beginnen pas volgende week. Jan: “De leraren houden daarbij afstand van de kinderen. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt de anderhalvemeterregel niet. Jongeren tot en met achttien jaar mogen bij het vrijspelen alleen een singelspel spelen, zij moeten bij de lessen wél onderling afstand houden. De tennisleraren hebben alle lessen daarop aangepast.”

Niet-leden

Ook niet-leden kunnen bij de tennisvereniging terecht. Jan: “Op de website bieden wij kinderen en jongeren die geen lid zijn een laagdrempelig kennismakingspakket aan. Ook worden de scholen in de buurt benaderd om gebruik te maken van ons tennispark.”

Zwembaden blijven nog even gesloten

Het kabinet wil graag dat er zo weinig mogelijk gebruik wordt gemaakt van regionaal vervoer. En omdat de zwembaden een grotere regionale functie hebben dan de sportparken, besloten De Leidse Sportfederatie, Topsport Leiden en gemeente Leiden dat zwembad De Vliet en zwembad De Zijl voorlopig nog gesloten blijven.

Protocol bij Tennisvereniging Roomburg (Beeld: indebuurt Leiden)

Lees ook:

Workout in de wijk; Leidse topsporters komen langs

Altijd al een keer willen trainen met een (ex-)topsporter? Of ben je na al die weken thuis wel toe a...

Sportievelingen opgelet: je kunt meedoen aan de Online Leiden Marathon

Het coronavirus en de maatregelen daaromheen gooiden roet in het eten van de dertigste editie van de...
Sportanen Niels Donders

Niels startte De Sportanen in Leiden: buitenschoolse opvang en sportclub in één

Stel je voor, je kind wordt na school opgehaald voor de opvang, om daar vervolgens lekker te sporten...

Meer over

Sport