De echte Leienaren ons onder weten allang dat Leiden de mooiste stad van Nederland is. Mocht je daar nog niet zo zeker van zijn of zoek je bewijs om anderen van dit feit te overtuigen, hebben wij wat feitjes, cijfers en weetjes voor je op een rij gezet.

Hoeveel inwoners heeft Leiden?

Let’s talk numbers. Leiden is een dichtbebouwde stad met 56,6 duizend woningen, verdeelt over 123,8 duizend inwoners. De verhouding tussen man en vrouw is 50/50. Leidenaren zijn graag in beweging, want 67% boven de 18 jaar sport minimaal één keer per maand.

Studiebollen

Studenten weten de stad Leiden goed te vinden. Zo’n 20% van alle Leidenaren zijn tussen de 18 en 26 jaar, terwijl dit percentage landelijk 11% is. Vele doen dit op de Universiteit van Leiden, de oudste universiteit van Nederland. Ook veel prominente figuren hebben hier hun studie gevolgd: Eva Jinek, koning Willem-Alexander, prinses Beatrix,  Armin van Buuren, Victoria Koblenko en Alexander Pechtold.

Leidens Ontzet

Zeg je Leiden, dan zeg je Leidens Ontzet. Op 3 oktober viert heel de stad de bevrijding van de Spanjaarden in 1574. Winkels zijn dicht, scholieren zijn vrij, er zijn markten, optredens, kermis, een optocht, vuurwerk en veel hutspot. Kortom een bescheiden feestje dat zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Wie is de burgemeester van Leiden?

Sinds 2003 is Henri Lenferink (PvdA) burgemeester van Leiden. Henri is geen geboren en getogen Leidenaar, maar komt oorspronkelijk uit Delden. Wel is hij gekozen door het Leidse volk. In 2003 had de gemeente Leiden na een lange sollicitatieperiode twee geschikte kandidaten gevonden voor de functie burgemeester van Leiden. De strijd ging tussen Harry Groen van de VVD en Henri Lenferink van de PvdA. Dankzij een burgemeestersreferendum werd Henri met 77,9% van de stemmen burgemeester van Leiden.

Leids Cabaretfestival

In Leiden wordt er ook flink wat afgelachen. Sinds 1978 wordt het Leids Cabaretfestival georganiseerd, hét podium voor jong talent. Veel succesvolle cabaretiers hebben hier in het begin van hun carrière aan meegedaan: Najib Amhali, Erik van Muiswinkel, Pieter Derks en Sanne Wallis de Vries.

Hoe is het met de bereikbaarheid van Leiden

Vanuit het zuiden en noorden is Leiden met de auto het beste bereikbaar via de A4 en A44, vanuit het westen en oosten via de N206 en vanuit het oosten via de N11 en de N445.

Ga je liever met de trein? Een treinrit van Den Haag naar Leiden Centraal duurt 15 minuten, Amsterdam 30 minuten en Utrecht 50 minuten. Voor de actuele vertrektijden kijk je op de website van de NS.

Het station van Leiden ligt op loopafstand vanaf het centrum.

En wist je tot slot dat Leiden…

  • De bijnaam Sleutelstad heeft
  • Volgens de consumentenbond de beste en slechtste sushi van Nederland bezorgd
  • 9 molens, 35 hofjes en 88 bruggen heeft
  • De op twee na dichtstbevolkte stad van Nederland is
  • Het oudste theater van Nederland heeft