Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Miquel werkt in de Leidse Ecotuin mét landwinkel waar het om méér draait dan alleen de mooie tuin

Aangeboden door DZB Leiden 23 juni 2020

Achter de Wassenaarseweg ligt de Ecotuin van DZB Leiden (het re-integratiebedrijf van de gemeente). Wat zeg je, een tuin? Het is eigenlijk meer een landgoed, heel rustgevend en nét buiten de binnenstad van Leiden. Met een superleuke landwinkel, een gigantische kippenren en verschillende ecologische fruitbomen, kruiden, groente en vruchten. Beheerder Miquel vertelt over zijn medewerkers en het werk in de tuin. Over de zeventig verschillende soorten groentes en fruit die iedereen uit Leiden er op donderdag kan kopen voor weinig. Én de eieren, die je zelf mag komen rapen in de kippenren.

In de Ecotuin werken mensen via DZB. Het zijn werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Die afstand kan bijvoorbeeld ontstaan door verschillende soorten problematiek: van verslaving tot psychisch. Miquel heeft de tuin zelf opgebouwd en runt het vanaf de start, drie jaar geleden. Sinds oktober werkt hij samen met z’n collega Auke. Daarnaast werken er vier vrijwilligers op het land.

Op een natuurlijke manier

Bij de Ecotuin helpt Miquel de werkzoekenden van DZB op een natuurlijke manier weer arbeidsritme op te doen: “Het is voor mensen die het fijn vinden om in de natuur te werken. We geven hier geen therapie. Door in een ecologische omgeving te werken, helpen we mensen om in een goed ritme te komen. Ze leren bijvoorbeeld weer om op tijd te komen en samen te werken. Daarmee helpen wij de kandidaten weer een stapje dichterbij de arbeidsmarkt.”

Activeringstraject

Voor wie is deze hulp zo belangrijk? Miquel legt uit: “Deze hulp is voor iedereen met een bijstandsuitkering en de motivatie om weer wat te doen voor of na een therapietraject. Je kunt bijvoorbeeld je baan verliezen of een burn-out krijgen. Daardoor kan de situatie thuis verslechteren. Een partner kan daar wellicht niet mee omgaan. Vervolgens kun je dieper in de problemen raken door geldgebrek, het dak boven je hoofd verliezen, een psychisch probleem of een verslaving krijgen.”

(Lees verder onder de foto’s)

Beeld: indebuurt Leiden
Landwinkel Ecotuin (Beeld: indebuurt Leiden)
Beeld: indebuurt Leiden

Werken in de Ecotuin

Maar wat doe je eigenlijk als je in de winter in de tuin werkt? “Dan maken we samen met de medewerkers jam van de brambozen (een kruising tussen bramen en frambozen) of worden hier vogelhuisjes voor de koolmeesjes gemaakt en opgehangen.”

“En in het voorjaar laten we biologische zaadjes voorgroeien in de kassen. In de zomer planten we de gewassen in de tuin. Je mag ook de kippen voeren, verzorgen en de eieren rapen.”

De landwinkel

Alles wat je in de Ecotuin kunt kopen, produceren de medewerkers van de tuin. “Hierbij kun je denken aan ecologische aardappels en wel zeventig soorten groente en kruiden, die je zelf mag komen plukken”, vertelt Miquel. De winkel is van juni tot en met oktober wekelijks open op donderdag van 8.30 tot 16.00 uur. In de winkel koop je een strippenkaart van €5,- of €10,- en deze wordt afgestreept door de medewerkers.

Samenwerking met Gemiva

De landwinkel wordt gerund door medewerkers van de Ecotuin en van Gemiva. Op het terrein van de tuin staat een dagbestedingskas van Gemiva, daar komen mensen met een verstandelijke beperking graag om mee te helpen.

Natuurlijke oplossing

Op de tuin vind je een kippenren (1.000 vierkante meter) met veel soorten fruitbomen, broedende en loslopende kippen. “De kippen eten biovoer en bemesten de fruitbomen en de bomen geven weer schaduw aan de kippen. Zo produceren we ecologische eieren, vijgen, appels, peren en meer”, vertelt Miquel.

Zonder gif

Leuk weetje: een koolmees is een natuurlijke bestrijder van slakken. Uilen zijn bestrijders van muizen en ratten én liefheersbeestjes eten luizen. “Hierdoor kunnen we volledig zonder gif al het ongedierte bestrijden.”

En met succesverhalen

“Eigenlijk hebben we een preventieve functie: werken op de Ecotuin is een voortraject en soms een natraject. Maar het werken met coaching op deze plek werkt zó goed dat 25% van de mensen al direct na dit traject een baan kan vinden. Voor de andere 75% heeft het werk in de tuin ook (bijna) altijd nut gehad en kan doorstromen naar een ander traject. Bijvoorbeeld naar de psychische- of verslavingszorg.”

Zelf eens een kijkje nemen in de winkel? Dat kan op donderdagen. Je vindt de winkel direct rechts naast de ingang van DZB Groendiensten aan de Wassenaarseweg (naast Manege Moedig Voorwaarts, Wassenaarseweg 525, 2333 AL Leiden).

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden


Deze bijdrage wordt je aangeboden door DZB Leiden. Meer over DZB Leiden ontdekken?

DZB Leiden

dienstverlening

Le Pooleweg 11, Leiden

Bekijk meer:dienstverlening