Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MBO-praktijkleren: John vertelt waarom dit voor hem dé manier was om te leren

Aangeboden door DZB Leiden 22 juli 2020

Hè, kun je delen van een mbo-opleiding halen zonder naar school te gaan? Dat kan: DZB Leiden (het re-integratiebedrijf van de gemeente) biedt namelijk ‘mbo-praktijkleren’. Hiermee kun je werkend leren bij een bedrijf en delen van een opleiding doen. Voor de
vaardigheden die je in de praktijk opdoet, ontvang je dan een praktijkverklaring. En mét succes: de eerste zijn al uitgereikt én de eerste geslaagden zijn al betaald aan het werk. Net als John, hij werkte en leerde bij Sligro op de Rooseveltstraat.

Wat mbo-praktijkleren via DZB precies inhouden? Het is een traject van vier tot zes maanden, voor werkzoekenden die om verschillende redenen hun school niet hebben afgemaakt, maar ook omdat hun (in het buitenland behaalde) diploma’s in Nederland niets waard zijn. Zij kunnen nu werkend leren bij een bedrijf in plaats van naar school. John was de derde deelnemer die bij Sligro het traject van de mbo-praktijkleerlijn doorliep.

“Dan beginnen ze in het Engels, maar ik wil juist in het Nederlands praten. Dat is goed voor mijn taalontwikkeling.”

Werkend leren

John komt oorspronkelijk uit Nigeria en is nu vier jaar in Nederland: “De mbo-praktijkleerlijn zag ik als een kans om een stapje vooruit te zetten. Ik word altijd heel blij van werken en vond het werktraject heel leuk bij Sligro. Ik deed magazijnwerk, laad- en loswerk en zette de producten op de juiste plek. Mijn collega’s waren behulpzaam en ik kon alles vragen aan mijn praktijkbegeleider Aad. Vooral het contact met klanten vond ik leuk. Ik hielp met het vinden van de producten en vaak maakten ze een praatje met me. Dan beginnen ze in het Engels, maar ik wil juist in het Nederlands praten. Dat is goed voor mijn taalontwikkeling.”

(lees verder onder de foto’s)

Beeld: DZB
Beeld: DZB

Betrokken bij eigen opleiding

Merle (DZB Leiden) was de consulent van John en is contactpersoon voor Sligro. Ze gaat minimaal één keer per week langs om te kijken hoe het met de deelnemers gaat: “De praktijkbegeleiders beoordelen de medewerkers en zij beoordelen ook zichzelf. We kijken naar wat al goed gaat en wat nog beter kan. Op deze manier worden ze betrokken bij hun eigen opleiding.”

In the pocket

“En leerbedrijven zoals bijvoorbeeld Sligro of FlexIT nemen de taak van opleider heel serieus”, vertelt Merle. “Zij zetten pas een handtekening onder een praktijkverklaring als ze overtuigd zijn dat iemand het werk goed doet.” Inmiddels heeft John hem in the pocket.

En mét succes

“Ik word blij van werken en wil dat graag blijven doen, vervolgt John. “In Nigeria had ik zelf een winkeltje. En in de toekomst wil ik misschien wel weer naar school. Ik wil gewoon lekker bezig zijn met werk dat bij me past.” Inmiddels heeft John een betaalde baan gevonden, waar hij superblij mee is. Merle sluit af met: “Na de positieve ervaringen hebben we het aanbod van de mbo-praktijkleerlijnen verder uitgebreid voor de werkzoekenden. Bijvoorbeeld naar assistent verkoop bij C&A of in de zorg.”

DZB Sligro John Merle Aad
Van links naar rechts: John, Merle en Aad (Beeld: DZB)

Dit is was we eerder schreven over DZB:

Ecotuin DZB Miquel

Miquel werkt in de Leidse Ecotuin mét landwinkel waar het om méér draait dan alleen de mooie tuin

Achter de Wassenaarseweg ligt de Ecotuin van DZB Leiden (het re-integratiebedrijf van de gemeente). ...

Van topkok tot leermeester: Ton werkt bij De Stal aan een wereld waarin iedereen meedoet

Jarenlang zwaaide Ton van ’t Hof (61) de scepter in zijn gerenommeerde Haagse sterrenrestaurant Les ...


Deze bijdrage wordt je aangeboden door DZB Leiden. Meer over DZB Leiden ontdekken?

DZB Leiden

dienstverlening

Le Pooleweg 11, Leiden

Bekijk meer:dienstverlening