Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van topkok tot leermeester: Ton werkt bij De Stal aan een wereld waarin iedereen meedoet

Aangeboden door DZB Leiden 25 februari 2020

Jarenlang zwaaide Ton van ’t Hof (61) de scepter in zijn gerenommeerde Haagse sterrenrestaurant Les Ombrelles. Toen hij samen met zijn vrouw de keuze moest maken óf te verbouwen óf te stoppen, kozen ze voor het laatste. Zin om achter de geraniums te zitten had Ton nog niet, dus sinds vier jaar werkt hij met veel plezier in grand café De Stal in Leiden. Daar geeft hij met zijn team, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer zelfvertrouwen om de stap naar regulier werk te maken. Én, dat doen ze onder andere, door krekelburgers (echt waar!) en andere bijzondere gerechten te bereiden. 

Grand café de Stal op het Bio Science Park in Leiden is een van de leerwerkbedrijven van DZB Leiden. Daar kunnen werkzoekenden, die een steuntje in de rug kunnen gebruiken in hun zoektocht naar werk, zich ontwikkelen. En die ontwikkeling ziet Ton dagelijks.

(Lees verder onder de afbeelding)

“Ik werk met mensen die het niet lukt zelf een baan te vinden. Zo begeleidde ik bijvoorbeeld een man die na een mislukte poging om in het buitenland een restaurant te starten, depressief was geworden. De zin in het leven en werk waren ver te zoeken. Hij kwam bij ons terecht en kreeg de spirit. Wilde weer onderdeel uitmaken van de maatschappij. En het is hem gelukt.”

Geduld

Een half jaar mogen kandidaten aan de slag in De Stal. Drie maanden in de keuken en drie maanden in de bediening. Zo leren ze de fijne kneepjes van het horecavak en raken weer in een werkritme. En nee, dat dat gaat niet altijd gelijk goed, maar Ton is geduldig. Geeft mensen een kans daar waar ‘reguliere’ werkgevers misschien afhaken.

(Lees verder onder de afbeelding)

“Sommige cursisten verslapen zich in het begin voortdurend. Dan bellen ze me beschaamd op en dan zeg ik ze rustig aan te doen. Dat ik ze vanzelf zie verschijnen, dat het goedkomt. Want dat komt het.”

‘Ik vraag ze de broodjes uit hun hoofd te leren. Dat geeft ze zelfvertrouwen’

Ton: “Onze aanpak geeft mensen een goed gevoel. Het motiveert mensen die klaar zijn met de uitkering. Die weer moe van het werken naar bed willen gaan. Echt, ik maak het mee, dat mensen niets meer kunnen onthouden omdat alles ze te veel is. Ik leer ze dat weer. Vraag hen de broodjes uit hun hoofd te leren, te weten wat ze de gasten voorschotelen. Het geeft ze zelfvertrouwen.”

Champagne

Na zes maanden in De Stal, zijn de kandidaten klaar voor de sprong. Samen met hun consulent bereiden ze een sollicitatie voor bij een regulier horecabedrijf en neemt Ton afscheid. “Daar maken we een echt feestje van,” vertelt hij. “Ze krijgen een certificaat, een bloemetje en we trekken een fles alcoholvrije bubbels open. Ik vind het belangrijk dat ze met een goed gevoel vertrekken.”

(Lees verder onder de afbeelding)

Extra voldoening geeft het de horecaman als zijn oud-kandidaten nog eens bij hem langskomen om te vertellen hoe het ze vergaat op hun nieuwe werk.

Krekelburgers

Ton is trots op De Stal, het restaurant dat om negen uur ’s ochtends open is voor koffie en taart en vanaf twaalf uur de lunch serveert. Duurzaam en biologisch. Wie een kop munt- of verveinethee bestelt, krijgt de kruiden uit de eigen moestuin waar ook eetbare bloemen groeien. De eitjes en de verschillende groenten komen uit DZB’s Ecotuin.

(Lees verder onder de afbeelding)

De bijzondere krekelburger is er ook een goed voorbeeld van: “superlekker door de unieke nootachtige en hartige smaak. Supergezond en ook heel duurzaam. Want hoe dan ook, we moeten zuinig zijn op het milieu. Iedereen is van harte welkom hem te komen proeven!” besluit Ton.Deze bijdrage wordt je aangeboden door DZB Leiden. Meer over DZB Leiden ontdekken?

DZB Leiden

dienstverlening

Le Pooleweg 11, Leiden

Bekijk meer:dienstverlening