Let op: lange wachttijden voor aanvragen paspoort of rijbewijs in Leiden
Heb jij een nieuw paspoort of rijbewijs nodig? Zorg dan dat je op tijd de aanvraag indient, want de wachttijden…
De energieprijzen rijzen de pan uit. Om stadsgenoten met een kleinere portemonnee te helpen, krijgen sommige bewoners een energietoeslag. Het verschilt per gemeente wie deze toeslag krijgt en hoe hoog dat bedrag is. Hoe het in Leiden zit, lees je hier.
Gemeenten bepalen zelf welke inwoners het bedrag straks op de rekening zien. In de meeste steden gaat het om huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum. Andere gemeenten selecteren stadsgenoten die maximaal 120 procent van het bruto minimumloon verdienen. Dat laatste is ook in Leiden het geval.
Het sociaal minimum is een door de overheid vastgesteld bedrag dat Nederlandse huishoudens minimaal nodig hebben om te kunnen leven. Bij alleenstaanden ligt dit bedrag op 1.250,19 euro bruto per maand en bij mensen die samenwonen op 1.724,99 euro bruto per maand. Hier zie je alle bedragen van het sociaal minimum per leeftijd en woonsituatie.
Het minimumloon ligt in 2022 op 1.725 euro bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Hoeveel uur daaronder valt, verschilt per sector. Hier zie je alle bedragen van het bruto minimumloon per leeftijd of per uur.
Hoe hoog de energietoeslag is, verschilt ook per gemeente. En dat varieert flink! Woon je in Den Haag, dan krijg je 900 euro. Rotterdammers die net zoveel verdienen, hebben minder geluk; zij ontvangen 200 euro. In Leiden probeert de gemeente de energierekeningen te drukken met een energietoeslag van 800 euro.
Kom je in aanmerking voor de bijdrage? Dan verschilt het per situatie of je de toeslag direct op je rekening ziet. Huishoudens met een (bijstands)uitkering krijgen de toeslag in april automatisch op hun rekening. Andere Leidenaren, zoals werkenden en zelfstandigen met een minimuminkomen of aan de inkomensvoorwaarden voldoen moeten zelf een aanvraag doen. Ook AOW’ers zonder aanvullend pensioen, moeten zelf de energietoeslag aanvragen bij gemeente Leiden. Dat kan vanaf 25 april en meer informatie daarover vind je hier.
De bijdrage is voor veel Leidenaren met een kleinere portemonnee welkom, maar wat als je nu al financiële problemen hebt vanwege de hogere kosten? Dan kun je een betalingsregeling afspreken met je energieleverancier. Het geldloket van de gemeente kan je hierbij helpen.
Klop je liever niet aan bij het geldloket van de gemeente? Je kunt ook gratis naar het landelijk telefoonnummer (0800-8115) bellen om anoniem je verhaal te doen en advies te vragen.
In onze gids
Populaire rubrieken