Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We worden steeds rijker: zo vermogend is de gemiddelde Leidenaar

Door Carin van der Meij 28 oktober 2020

Als je in Leiden woont, dan heb je voor je gevoel al de jackpot gewonnen. Als we het over harde knaken gaan hebben, hoe rijk zijn Leidenaren dan? Het gemiddelde vermogen ligt in Leiden op 17,1 duizend euro. 

Ieder jaar berekent het CBS het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens. Wat valt er onder een vermogen? Denk aan alle euro’s op de bank- en spaarrekening, maar ook het geld dat je in een woning of bedrijf investeert. Schulden worden van het totaalbedrag afgetrokken.

Gemiddeld vermogen in Leiden

Vergeet niet: het gaat dus om het gemiddelde vermogen in 2019 van een huishouden in Leiden. Let’s talk numbers. In Leiden ligt het gemiddeld vermogen dus op 17,1 duizend euro. Dat is meer dan vorig jaar, toen het nog om 14,3 duizend euro ging. In een jaar is het dus met bijna 20 procent (!) gestegen.

Máár, als je kijkt naar omliggende gemeenten is het gemiddelde vermogen van Leidenaren relatief laag. Zo was het gemiddelde vermogen in 2019 in Leiderdorp 109,5 duizend euro en in Oegstgeest zelfs 193,3 duizend euro. Waarom het verschil zo groot is tussen Leiden en de andere gemeenten is niet bekend. Maar we kunnen ons zo voorstellen dat het grote aantal studenten in Leiden het gemiddelde naar beneden trekt.

Vermogen in Nederland

Landelijk gezien was 2019 voor heel het land een financieel goed jaar. Het gemiddelde vermogen is ten opzichte van een jaar eerder met 12.000 euro toegenomen. Dat betekent dat de helft van alle huishoudens een vermogen van minimaal 49.800 euro had. Volgens het CBS ligt dit voornamelijk aan het feit dat de woningen in waarde blijven stijgen.

Nieuwsgierig naar meer cijfers? Bekijk hieronder het gemiddelde vermogen van jouw woonplaats.

Lees ook:

Gespot op Instagram: 7 x heerlijk herfstige foto’s van Leiden

Het is hartstikke herfst: de grond ligt bezaaid met bladeren, de parken staan vol paddenstoelen en d...

Te koop in Leiden: 7 x woningen net buiten de singels

Iedere week struinen we Funda af, op zoek naar de leukste, meest bijzondere en nieuwste parels op de...

Smullen: dit Leidse huis kreeg een make-over en steeg ‘ietsje’ in prijs

Volg je het account @fundamakeovers al op Instagram? Een echte aanrader als je make-overs houdt en s...

Meer over

Gemeente Nieuws