5 x plekken in Leiden waar je als fietser een bijna-doodervaring beleeft

Door Lotte van den Elsen 20 februari 2019

We hebben er al eerder over geschreven, het verkeer in Leiden is niet altijd een pretje. Eigenlijk doen we daar nog een schepje bovenop: het verkeer in Leiden is soms gewoon een ware horrorshow. Wij zetten wat Leidse plekjes op een rij waar we dankzij het chaotische verkeer regelmatig de dood in de ogen kijken. 

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Aan de Lammermarkt/ Nieuwe Beestenmarkt

Beeld: indebuurt Leiden

 

Als je ergens vaak in de knel komt met je fiets, is het wel de kruising tussen de Lammermarkt en de Nieuwe Beestenmarkt. Het is een druk kruispunt en dus komt het verkeer van alle kanten. Daarbij komt nog kijken dat het ons – zelfs na maandenlange observatie – nog steeds niet helemaal duidelijk heeft wie er waar voorrang heeft, en waar het überhaupt precies toegestaan is om te fietsen. Kortom: als je ergens een spannende oversteek wilt beleven, moet je hier zijn.

Het busplein bij het Centraal Station

leiden centraal station

Je kent het wel: je steekt over, te voet of op de fiets, en plotseling komt er een bus recht op je afgereden. Op het busplein is het altijd een drukte van jewelste en omdat de bussen hier nogal eens onverwachte hoeken maken, word je hier vaak bijna van je sokken gereden. Altijd oppassen dus!

De Blauwpoortsbrug

Beeld: indebuurt Leiden

De Blauwpoortsbrug is een beetje de Voldemort onder de gevaarlijke kruispunten hier in Leiden. Dit beruchte fenomeen jaagt dagelijks tientallen fietsers de stuipen op het lijf. Het verkeer komt van rechts, van links en achter je langs. Het feit dat hier altijd superveel studenten fietsen (want: de route naar de Uni), en bussen hier onwijs scherpe bochten moeten maken, maakt het allemaal niet makkelijker. Redacteur Lotte heeft hier haar eigen bijna-doodervaring beleefd toen haar ketting besloot los te raken boven op de brug en haar terugtraprem dus niet meer werkte. Dat werd een bijna fatale achtbaansrit de brug over, zo de Haarlemmerstraat in. Gelukkig is ze er zonder kleerscheuren vanaf gekomen, maar de emotionele wonden zijn helaas nooit helemaal hersteld.

Kruisprunt Breestraat/Rapenburg

Beeld: indebuurt Leiden

 

Ben je blij eindelijk het stukje bij de Blauwpoortsbrug te hebben overleefd, krijg je het volgende probleem al op je bordje: het kruispunt tussen de Breestraat en het Rapenburg. Dit stukje is altijd ontzettend druk en dat levert enge verkeerssituaties op. Fietsende studenten, voorrang nemende bussen en onduidelijke oversteekpunten maken deze plek geen pretje om te lopen of fietsen. Als fietser is het trouwens de bedoeling dat je hier voor sorteert als je linksaf de Breestraat in wilt slaan, wat soms extra verwarring oplevert.

 Situatie Hogewoerd/ Steenschuur

Beeld: indebuurt Leiden

 

Er lijkt wel een vloek op de Breestraat te liggen, want als je deze uitrijdt en bij het Steenschuur komt is het weer zover. Dit kruisprunt zorgt voor talloze gevaarlijke situaties, omdat er meerdere parallelwegen uitkomen en het fietsers en auto’s dus van alle kanten komen. Zeker op drukke momenten, zoals de marktdagen, is dit plekje lastig om doorheen komen. Tel daar wat stressverhogende draaiorgelmuziek en volgebouwde terrassen bij op en je nachtmerrie is compleet.

Herken jij je in deze belevenissen, of ervaar jij andere horrorsituaties in het verkeer? Check ook dit lijstje:

Pas op! Dit zijn volgens jullie de gevaarlijkste kruispunten in Leiden

Wij waren benieuwd naar wat jullie het meest ellendige kruispunt van Leiden vinden. En als wij julli...

 

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Verkeer