Voor de ghosthunters! 5 x plekjes in Leiden met een duistere geschiedenis

Door Lotte van den Elsen 15 maart 2019

Er zijn plekjes in Leiden waar we het wel eens benauwd van krijgen. Mensenmassa’s op de zaterdagmiddagmarkt bijvoorbeeld, dure parkeergarages in het centrum en overvolle terrassen aan de Nieuwe Rijn. Maar de vijf plekjes die wij hier voor jullie op een rij hebben gezet, zijn toch wel even next level. Wij gingen op zoek naar de duistere stukjes uit de Leidse geschiedenis. 

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Oude gevangenis

gravensteen
De schandpaal (beeld: indebuurt Leiden)

Tegenwoordig doen mensen aan body shamen, fat shamen, mom shamen, slut shamen… We houden het allemaal niet meer bij. Wat we wel weten, is dat al deze fenomenen niets voorstellen in vergelijking met vroeger. Toen plaatse je geen gemene reactie onder iemands Instagrampost, maar bond je je slachtoffer aan de schandpaal. Letterlijk. Aai. Onze redacteur Carin nam vorig jaar een kijkje in de oude gevangenis Gravensteen. Daar zag ze niet alleen een schandpaal, maar ook de voormalige martelkamers. Yikes!

het gravensteen

(On)bekende plekken: kijkje nemen in oud-gevangenis het Gravensteen

In de rubriek (on)bekende plekken ga ik – Carin – langs plekken in Leiden die ik al jaren ken, maar ...

Galgewater

leiden galgewater
Beeld: indebuurt Leiden

Wat er zich op dit plekje van Leiden afspeelde, kun je waarschijnlijk wel raden. Hier werden de lichamen van geëxecuteerden tentoongesteld, er was zelfs een heel galgenveld. Hé fijne dag nog verder!

Woonhuis boven de bioscoop

Binnenkijken in het huis boven het Lido

Spannend! Maandag kijken wij binnen in het verlaten woonhuis boven bioscoop het Lido aan de Steenstraat!👀😊 Hier alvast een kleine preview…@Lido Bioscoop

Posted by Indebuurt Leiden on Friday, 9 November 2018

Boven de eeuwenoude bioscoop het Lido is een verlaten woonhuis. Volgens enkele werknemers gebeuren hier regelmatig vreemde dingen, sommigen geloven dat het er spookt. Hier lees je er meer over.

Goeie Mie

het bureau van Goeie Mie | beeld: indebuurt Leiden

Misschien wel de meest beruchte persoon uit de geschiedenis van Leiden: Goeie Mie. In het Guinness Book of Records staat zij vermeld als de grootste gifmengster aller tijden. Wij vroegen ons af waar Goeie Mie gewoond heeft, dit is wat we ontdekten. De bovenstaande foto komt trouwens uit de kamer van Goeie Mie die nagemaakt is als escape room. Voor mensen die nog een stapje dichterbij de geschiedenis willen komen.

Spook ziekenhuis

In het pand van het voormalige Sint Elisabeth ziekenhuis bevinden zich tegenwoordig appartementen en natuurlijk heb je hier Belgisch Biercafé Olivier. In 2014 verscheen dit pand op TV West omdat bewoners aangaven last te hebben van spoken. Bep het Medium ging op onderzoek uit. Het filmpje bekijk je hier:

Belgisch Biercafé Oliviers

In dit oude Leidse ziekenhuis schijnt het te spoken (video)

Wij zijn natuurlijk al een beetje in de halloweenstemming aan het raken en zo kwamen wij dit griezel...

 

 

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶