Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Twintig jaar later en nog geen antwoord: wie vermoordde Leidenaar Hans Schonewille?

Door Lotte van den Elsen 10 juni 2019

Helaas gebeuren er niet alleen maar leuke dingen in ons land en ook rondom Leidenaren is er wel eens verdrietig nieuws. Vandaag – 10 juni – is het twintig jaar geleden dat Hans Schonewille – bekend als de Indiaan – werd vermoord. Dit zijn de feiten over deze cold case.

Hans Schonewille

Hans Schonewille stond in Leiden ook wel bekend als ‘de Indiaan’, vanwege zijn lange haren en omdat hij, spelend met kinderen, vaak een Indiaan nadeed. Op 10 juni 1999 werd de toen 47-jarige Hans doodgeschoten. Zijn lichaam werd de dag erna gevonden langs de Treinweg in Aarlanderveen, op een afgelegen parkeerplaats. Tot op de dag van vandaag is er niet bekend wie de moord op Hans op zijn geweten heeft.

Vermoedens

Hans’ vrouw Kitty en zijn zoon Marcel hebben de afgelopen jaren vaak verteld over hun vermoedens rondom de moordzaak. Hans begaf zich namelijk in het illegale gokcircuit en maakte daar niet altijd vrienden. De dag dat Hans vermoord werd, gedroeg hij zich vreemd. Kitty vertelt in deze minidocu van de Metro: ”Hij zat maar te zitten en voor zich uit te staren. Hij zei geen woord, deed niks. Hij leek ergens op te wachten. Ik had zoiets van: wat is er aan de hand?” Het vermoeden bestaat dat een vete in het illegale circuit wellicht aanleiding was voor zijn moord. Ook zoon Marcel heeft bepaalde theorieën over de dader, zo is te lezen in de Revu.

Cold Case

In 2017 verscheen de zaak van Hans nog op de Cold Case-kalender van de politie. Deze kalender werd uitgedeeld in gevangenissen, in de hoop dat gevangenen zaken herkennen en de politie kunnen tippen. Dat leverde bruikbare tips op, waarmee de politie aan de slag is gegaan. We hopen natuurlijk dat de moord op deze Leidenaar ooit nog opgelost zal worden.

politie 112 afzetlint

3 x heftige moordzaken waar heel Leiden over sprak

Naast alle leuke dingen waar wij over schrijven, is er in Leiden helaas ook af en toe schokkend of v...