Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een helikopter laag boven de trein tussen Leiden en Alphen aan den Rijn: dit is waarom

Door Carin van der Meij 19 augustus 2019

Zit je net lekker in de trein te chillen, zie je een helikopter boven de trein vliegen. Nou vliegen de politiehelikopters geregeld door het land, maar deze groene helikopter blijft boven het spoor vliegen met 50 km/u. En ‘maar’ 190 meter erboven. Zo vliegt deze helikopter ook over het traject Leiden – Alphen aan den Rijn.

Je kunt rustig ademhalen, ze zijn niet naar je op zoek. Deze helikopter is van ProRail. ProRail vliegt de komende tijd boven het spoor om luchtfoto’s en laserscans te maken. De data worden gebruikt voor kaarten van ProRail. Daarnaast worden er 3D-visuals gemaakt van onder andere stations. De helikopter hangt niet onnodig stil boven het spoor of station.

Meer details

Voorheen werd een vliegtuig gebruikt om dit soort informatie op te halen. Maar omdat het spoorwegnetwerk door de jaren heen veel groter is geworden, is er een helikopter nodig om alle details vast te leggen. Een helikopter kan namelijk lager en langzamer vliegen dan een vliegtuig. Aan de helikopter zijn drie camera’s bevestigd voor de luchtfoto’s en twee laserscanners voor de 3D-visualisaties.

Wanneer en waar?

ProRail geeft aan dat het niet precies is te zeggen waar en wanneer er wordt gevlogen. Dat is afhankelijk van het weer en of er toestemming wordt gegeven door de luchtverkeersleiding. Tien trajecten staan de komende tijd op de planning. Nog een aantal trajecten waar je de helikopter kunt zien:

  • Woerden – Den Haag
  • Haarlem – Rotterdam
  • Alphen aan den Rijn – Leiden
  • Amersfoort – Apeldoorn

Lees ook:

leiden huizen panden oude rijn sleutelstad

Weekendnieuws: valse melding over rondschietende man en opladen in parkeergarages niet meer gratis

Het weekend heeft afscheid van ons genomen en de werkweek ontvangt ons met open armen. Om er voor te...
leiden centraal trein station

Treinreizigers: er rijden dit weekend geen treinen naar Utrecht

Helaas, er wordt weer gewerkt aan het spoor en dit heeft gevolgen voor treinreizigers die gebruik ma...