Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom verschillende gebouwen in Leiden vanaf 25 november oranje kleuren

Door Lidwien Arndt 25 november 2020

In het kader van de wereldwijde campagne ‘Orange the World’ van de Verenigde Naties, kleuren verschillende gebouwen in Leiden van 25 november tot en met 10 december oranje. We vertellen je meer over deze actie:

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In ons land zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Daarom is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen in het leven geroepen door de Verenigde Naties. En je raadt het al: die dag is vandaag, 25 november.

Orange the world

Om aandacht te vragen voor het stoppen van geweld tegen vrouwen, kleuren verschillende gebouwen in meer dan 100 landen vanaf woensdag 25 november oranje. In Leiden zijn dat maar liefst zeven gebouwen:

  • De Koornbeursbrug
  • De Schouwburg
  • De Hartenbrugkerk
  • Museum Volkenkunde
  • De Zeevaartschool van la Gro Geelkerken Advocaten
  • Het Academiegebouw
  • Universiteit Leiden

De gebouwen kleuren tot en met 10 december (de Internationale Dag van de Rechten van de Mens) oranje. De tussenliggende dagen heten ‘the 16 days of action against violence against women’. Waarom oranje licht? Omdat geweld vaak verborgen blijft en er met deze actie een spotlight op wordt gezet. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

Petitie

Deze campagne wordt ieder jaar gevoerd. Het thema van dit jaar is: laagdrempelig melden van geweld. Dit omdat het voor vrouwen en meisjes die met geweld te maken krijgen vaak erg lastig is om melding te maken van dat geweld. De organisaties achter de campagne zijn daarom een petitie gestart waarmee ze de regering vragen werk te maken van een betere aanpak. In Leiden zijn de volgende organisaties de drijvende kracht achter deze campagne: het Vrouwennetwerk leiden, Zonta aan de Leede, twee Soroptimistclubs, Amnesty Leiden en de universiteit Leiden.

Lees ook:

Gehaakt bloemetje gespot in Leiden? Dit is het verhaal achter deze knutselwerken

Op verschillende plekken in de stad hangen gehaakte bloemetjes aan bomen en lantaarnpalen. Aan de bl...

Leidse wijkagent Eric houdt inzamelingsactie: ‘Wist je dat zo’n 475 kinderen uit regio Leiden bij de voedselbank komen?’

"Door mijn werk ontdekte ik dat armoede in Nederland veel dichterbij is dan ik dacht. Ook in de regi...

Score! Leiden staat in top 5 van de meest sportieve steden van Nederland

Nieuws om trots op te zijn: Leiden behoort officieel tot één van de sportiefste steden van Nederland...